We zitten midden in de zomer en de versoepelingen van de coronamaatregelen doen menig muziekliefhebber kriebelen naar de weer mogelijke liveconcerten en het festivalseizoen. De nieuwe releases helpen zeker een handje mee. De maand juni is in de Groninger muziekstad niet onbewogen gebleven en heeft een aantal mooie nummers gebracht.

Cirrus Minor | Road To Ruin

Fuzzy gitaren, strakke drums en de heerlijk snijdende stem van de frontman Kevin Bos. De nieuwe single van oud POPgroningen Talent Award winnaars Cirrus Minor is live opgenomen in de fabriekshal van De Toekomst in Scheemda. De band werkt aan een debuutalbum dat op allerlei bijzondere locaties live opgenomen wordt. Een goede keuze aangezien de band live op zijn allersterkst is en deze bruisende energie in de opname mee weet te nemen. Road To Ruin is een track die wat traag op gang komt, maar naarmate het nummer vordert weet te leveren. Tekstueel mag het nummer misschien nog wat uitdagender.

Ioana Iorgu | Thick Skin

Het nieuwe album Thick Skin van Ioana Iorgu doet denken aan een goed avondje zweten in Vera. De psychydelische rocktracks met sterk aanwezige galm zullen de luisteraars zin doen krijgen in het langzaam terugkerende livecircuit. Ritalin beukt de luisteraar letterlijk en figuurlijk wakker met zijn opzwepende intro. Het nummer Wine klinkt als de kater na het stappen, waar de brom de hoofdpijn symboliseert. Dit lijkt hand in hand te gaan met het nummer Sand and Mud waar Ioana klaagt over de "constant noise ringing in my ears". Ioana Iorgu weet ontzettend goed een duistere sfeer in haar album neer te zetten. De korte duur van het album is alleen aardig jammer, qua speeltijd is het dan misschien meer een EP.

Redson | Ze Houdt Van Mij

Een makkelijk in het gehoor liggende poptrack met een duidelijke boodschap: "Ze houdt van mij en ze mist me". Rapper Redson vertelt in zijn nummer over een vrouw die van hem houdt, maar voor wie hij nog niet klaar is. Ergens is het nummer misschien een beetje te makkelijk. Het nummer mist de variatie van een bridge of iets anders wat de luisteraar even alert houdt. Daardoor verliest de luisteraar de aandacht na een tijdje. Dat neemt niet weg dat het nummer een behoorlijk catchy refrein heeft en de muziek verder dik in orde is. Redson laat zien dat hij echt een fijne poptrack kan maken maar mag misschien de stoute schoenen aantrekken en wat meer uitdaging zoeken in de compositie.

Voltanz | Leika

Voltanz weet met zijn eerste single een volwassen sound neer te zetten. De alternative synth-pop band lijkt qua sound niet uit Nederland te komen en is heerlijk verfrissend. Misschien wel omdat de stem van de zanger ergens wel wat weg heeft van Britt-rock held Damon Albarn. Het nummer is vanaf het eerste moment aan en lijkt bijna ook niet uit te gaan. De drukte van alle instrumenten smeert het nummer aardig dicht. Dit zorgt ervoor dat de song eigenlijk weinig ruimte geeft voor rust aan de luisteraar, wat af en toe jammer is. De outro/gitaarsolo duurt langer dan 1 minuut en dreigt snel de aandacht van de luisteraar te verliezen. Desalniettemin brengt de band een leuk debuut.

Marie Jones | No Pressure

No Pressure weet precies de vibe neer te zetten van waar het over gaat: een avondje alleen op de bank thuis zitten met een fles wijn en een jointje. Het nummer lijkt geinspireerd te zijn door de lockdownverveling. De jazzy compositie geeft een heerlijke lounge vibe. Ook de tekst wordt goed over gebracht door zangeres Marie Jones, die nonchalant zingt maar toch weet te overtuigen. Het enige puntje van kritiek is dat het nummer wat abrupt eindigt. Al heeft dit ook wel weer zijn charme.

Pink Lilly | Dark Tidings

De nieuwe single Dark Tidings van folkduo Pink Lilly lijkt inspiratie uit verschillende genres te halen. Een beetje ambiance, een snuffje indie en natuurlijk de kenmerkende folk samenzang. Of deze combinatie helemaal tot zijn recht komt is de vraag. Hoewel de compositie leuke en doordachte elementen heeft, lijkt het nummer wat zoekende te zijn en mist het overtuiging. Wel lijkt het duo het folk genre in een nieuw jasje te stoppen. Een moedige en originele insteek. Het nummer maakt hierdoor benieuwd naar de volgende releases.

VANA & Hans Hanneman | In Silence

In Silence is de nieuwe single van VANA & Hans Hanneman. Hun eerste single You and Me was sterk binnengekomen waardoor de verwachtingen voor de tweede single hoog liggen. Het nummer weet de klassieke Hans Hanneman western-feel goed neer te zetten. De zanger lijkt alleen in de coupletten qua lage zanglijn niet echt lekker uit de verf te komen, waar VANA juist uitblinkt. Al weet Hans Hanneman dit met zijn swagger in zijn zang ook wel weer goed te maken. De samenzang in het couplet zal menig luisteraar niet snel uit zijn hoofd krijgen. Al met al weet het duo een hoogwaardige productie neer te zetten.

Dit kwam er nog meer uit Groningen:

Colds - Don't Change

Orange Skyline - Keep it Together

Axix Mundi - Personal Riches