Deze maand kwam er veel nieuwe Groningse muziek uit; de releases bijna net zo wisselend als het weer in een klassieke Nederlandse aprilmaand. Een maand die eindelijk weer kon worden afgesloten met volle straten vol hossende mensen, klinkend en zingend op de verjaardag van onze koning. Wat was het heerlijk om weer op te kunnen gaan in een massa van onbekenden. Muziek op elke hoek en op elk plein tot in de late of vroege uurtjes om vervolgens zwalkend naar huis te struinen door een sneeuw van plastic bekertjes en verloren oranje versiering. Wat hadden we dat gemist! Inmiddels zijn we hopelijk allemaal weer een beetje bijgekomen van dit oranje geweld, want het is weer tijd om de nieuwste Groningse releases op een rijtje te zetten. Een uiteenlopende lijst die zeker gaat zorgen voor een frisse lentewind in je afspeellijst.

Axis Mundi | The Sickening Symphony (ALBUM)

De Groningse symfonische death metal band Axis Mundi kwam vrijdag 29 april met een nieuwe plaat om ons even uit onze after koningsdag dip wakker te schudden. De Axis Mundi is volgens verscheidene levensbeschouwingen en mythen een centrale verbindingslijn tussen de hemel en de aarde en ook de band Axis Mundi combineert het beste van twee werelden. Gierende gitaren en diepe grunts worden afgewisseld met grootse solo’s en euforische orkestraties. Wie uitgedaagd, geprikkeld en verrast wil worden kan het nieuwe album The Sickening Symphony zeker niet overslaan.

De Nachtwinkel | Leergierige Merel

Leergierige Merel is eigenlijk een kleine valstrik. Wanneer je als luisteraar niet op de tekst zou letten, lijkt het nummer in eerste instantie te gaan over jezelf verdoven in de club, deinend van links naar rechts, niet meer denkend aan morgen. Maar wie het nieuwe nummer van De Nachtwinkel nog eens opzet om echt op de tekst te letten, ziet al gauw dat de vrolijke instrumentatie keihard clashed met het onderwerp. Eerst zijn we nog hoopvol voor Merel: Weg van de wereld en weg van de pijn, nu heeft Merel een veel beter medicijn. Wat is het? Elke avond de stad in om te dansen? Naar de psycholoog? Maar nee, al snel wordt duidelijk dat Merel een hele andere manier heeft gevonden om haar pijn te verdoven. Het nummer krijgt door de zware tekst gemixt met de soms kalme dan weer dansbare en vrolijke instrumentatie een ironische ondertoon wat ervoor zorgt dat je constant op het verkeerde been wordt gezet.

Seb Zukini | Lord Lord

Het leven voelt soms als een ellenlange zoektocht. Een speurtocht vol splitsingen die de rest van je pad onomkeerbaar kunnen beïnvloeden. De mannen van Seb Zukini hebben in de korte periode waarin ze bestaan al vaak de goede afslag genomen, want na hun eerste single Reap What You Sow waren we natuurlijk benieuwd naar meer! De nieuwe single Lord Lord is pakkend, duidelijk en niet te gecompliceerd. Toch komt in de tekst van Lord Lord ook de twijfel naar boven; ‘My quest is oh so real, I need to make it somehow’ zingt zanger Sebastiaan. Zingeving in de vorm van een vette rockplaat, gevuld met gelaagde gitaarrifs en een no nonsens attitude: ‘Ja we zijn op zoek, maar ook daar mag bij meegezongen worden!’

Rommy Gabay | Lotus

De nieuwe single Lotus van Rommy Gabay begint kabbelend en zonnig, maar langzaam wanneer de gitaren en drums sterker worden wordt duidelijk dat de liefde is verdwenen: Now I’m mad, not even sad.’ Helaas is een gebroken hart vaak een vruchtbare bodem voor prachtige muziek en ook in het geval van Lotus wordt dit weer duidelijk bewezen. Maar uiteindelijk kan bijna niemand voor eeuwig boos blijven, berusting in plaats van wraak is vaak beter om te genezen. Nadat Rommy Gabay haar woede eruit heeft gegooid, komt de muziek weer tot rust. De muziek en toon verandert terug naar meer zelfreflectie: ‘I’m so done with being mad.’ Woede en angst omgezet in een prachtige nieuwe single, zeker het toevoegen aan je afspeellijst waard!

Redmer de Verschrikkelijke ft. sStayne | Fuck de Primark

‘Fuck de Primark!’ Scandeert Redmer de Verschrikkelijke in een ludieke aanklacht tegen de goedkope winkelketen. Begeleid door schelle, pakkende gitaarrifs wordt duidelijk dat Redmer  ondanks dat je er voor 5 euro Winnie the Pooh shirts kan kopen, niet meer snel in deze winkel te vinden zal zijn. ‘Primark is stom, Primark is kut, Primark is dom, Primark is flut!’. Lieve punk met een knipoog en een goede dosis humor. In het bijbehorende Youtube-filmpje rent Redmer door het plantsoen, de stad en danst hij samen met een Winnie de Pooh knuffel in de Primark. Een moderne protestsong met een duidelijke boodschap. Jammer is wel dat we Redmer nu nooit meer een all out Winnie de Pooh outfit van de Primark zullen zien want ja, Fuck de Primark en 'ze zijn ook nog slecht voor het milieu.'

Vayndog | Whispering Chicks

Wat is er erger dan een blauwtje lopen? Twee meiden die daarna met elkaar over je gaan lopen fluisteren, vindt Vayndog. ‘There is nothing more disturbing, than two chicks whispering to eachother.Richard Veen oftewel Vayndog, zingt in zijn nieuwe single over afwijzing op een vrolijke, uptempo manier. De klank van het nummer doet denken aan de jaren zestig en zeventig en ook al houden de twee Whispering Chicks Vayndog voor de gek, hij geeft een sterk muzikaal weerwoord met een heerlijk rijk gevuld gitaar intermezzo en met een door orgel aangedikte sound. Volume hard en dansend wraak nemen op degene die je voor het laatst heel erg hard heeft afgewezen in de kroeg.

TikTok Tammo | Wie Goan weer Lös

Ja, we kunnen weer! De nieuwe single van TikTok Tammo; Wie Goan weer Lös, verwoord in 3 minuten precies het gevoel wat menig Grunniger voelt nu eindelijk onze befaamde kroegen zonder sluitingstijd weer open zijn. In het begin van de videoclip vult TikTok Tammo zijn rugzak met jenever, droge worst en Groningse mosterd, om daarna in de tekst nog meer Groningse clichés, die we allemaal zeker herkennen te bezingen. Eerst dansen in de Poele- of Peperstraat om vervolgens te eindigen met een eierbal bij De Hoek. Wat wil een mens, of in ieder geval een Grunniger nou nog meer? En het maakt toch niet uit of je je bij bekenden of onbekenden te schande hebt gemaakt, want ‘mörnvroug waistoe nait meer wat der vanoavond is gebeurd.’