Op 25 augustus 2021 overleed een icoon binnen de undergroundmuziek: Jan Kooi. Nu op zaterdag 10 december 2022 volgt er in Vera een muzikaal eerbetoon. En dat is meer dan terecht. De avond heet Kogar’s Rumble. Kogar was het platenlabel van Kooi. Vier acts die op dat label debuteerden spelen vanavond hier: The Beavers, Krontjong Devils, traumahelikopter, en Afterpartees. Het belooft een avond te worden met verschillende gezichten, een lach en een traan wellicht, en heel veel herinneringen. Maar één ding weten we zeker: er gaat vol passie en plezier worden gespeeld.

Kooi was natuurlijk samen met de andere Jan (Gorter) eigenaar van platenzaak Elpee, maar hij was vooral ook een graag geziene gast bij optredens. Daarnaast was hij dus platenbaas van het Kogar-label en nam hij vaak de pen ter hand om ons te schrijven over niet te missen muziek. Er is vanavond een soort van saamhorigheid voelbaar. Iedereen lijkt ook te denken aan al die toffe muziek die we dankzij Jan Kooi hebben leren kennen. Muziek waar we nog altijd van houden. Het kan niet missen, bijna iedereen in de zaal heeft een eigen verhaal over Jan Kooi. En dat geldt uiteraard ook voor de bands die vanavond optreden. 

Nog voordat de eerste band deze Wild and Rockin' Tribute opent, merk je dat alle aanwezigen er meer dan zin in hebben. Men is zeker Ready to Rumble. De avond is zo goed als uitverkocht. Buiten is het koud en nevelachtig, maar binnen is het hartelijk en warm. Er is naar deze avond uitgekeken en de dansbereidheid staat op veel gezichten te lezen. Er heerst direct een ouderwets goede Vera-sfeer. En je weet direct, dat zal niet meer verdwijnen. In eerste instantie zet Jan Gorter de toon. Voor de optredens draait hij heerlijke rock’n’roll, garagerock en surf: soms obscuur, maar altijd goed en uitermate passend en aanstekelijk. De eerste voetjes gaan al van de vloer.

The Beavers

Klokslag 20.30 uur trappen de mannen van The Beavers af. Dat de avond opent met deze garagerockband is geen toeval. Begin jaren negentig begon Jan Kooi met zijn Kogar-label en de eerste single van dat label was van The Beavers: Nancy, You're A Square, opgenomen op vrijdagmiddag 13 november 1992 in Beetgum. We gaan ervan uit dat dit nummer niet op de setlist zal ontbreken.

Het is nog wat vroeg voor rock’n’roll, maar toch lukt het de band binnen de tijd die ze hebben te knallen. Het enige overgebleven bandlid van de oorspronkelijke Beaver-samenstelling is zanger/gitarist Titus Smid. Maar dat maakt voor de energie niks uit. Het is een optreden zonder opsmuk. De garagerock-bangers volgen elkaar snel op, er is geen gelul tussendoor. De bassist houdt van Black Lips, dat staat op zijn basgitaar. De reguliere drummer van de band staat – een beetje onwennig – vooraan op het podium met een tamboerijn: hij heeft een blessure en kan niet drummen. De invaller van dienst is de zoon van Titus Smid, en hij doet het geweldig. Ergens in het begin verliest hij even een drumstokje, maar het muzikale talent is duidelijk. Op één moment tijdens de set neemt voorman Smid het woord, bijna aan het eind, voordat Nancy zal worden ingezet. In twee zinnen vertelt hij over het debuut, en voegt er aan toe: “Jan Kooi bedankt!” En of de betreffende Nancy er wel of niet bij is vanavond (waarschijnlijk niet) maakt niet uit: zanger Titus weet de drift van de oorspronkelijke – met legende Mike Mariconda opgenomen – single treffend naar de huidige tijd te brengen. Na een strak half uur knallen staat het zweet ons al op het voorhoofd, en weten we: rock’n’roll is all we need!

The Beavers

Krontjong Devils

Na het optreden van The Beavers zet Jan Gorter weer toffe plaatjes op, de stemming blijft op peil. Wanneer het tijd is voor de volgende band komen de liefhebbers weer naar voren naar het podium. “Tijd voor ronde twee!” Ronde twee is in dit geval surfband Krontjong Devils, "The Greatest thing to come out of Holland since the Dutch Treat!" Deze band bestaat al sinds 1991. De eerste EP van de band – Moovin’ – kwam uit op Kogar Records. Vandaag heeft sinds lange tijd origineel bandlid Jan Veenstra zich voor de gelegenheid bij de band gevoegd. De duivels op het podium hebben allemaal toevallig een zelfde t-shirt uit de kast getrokken, zo goed zijn ze op elkaar ingespeeld. 

De band speelt strak en er wordt lekker uitgebreid gedanst voor aan het podium. In tegenstelling tot bij The Beavers wordt er bij Krontjong Devils wel veel meer gekletst. Zo wordt er uitgebreider gesproken over de eerste EP. Die schijnt nooit te zijn uitverkocht, als enige Kogar-release. Nadat Moovin’ integraal is gespeeld volgen er te gekke covers. We horen bijvoorbeeld een surfversie van Take On Me voorbij komen. Voor Krontjong Devils staat vooral spelplezier voorop en er is ruimte tussendoor voor wat humor van de meest praatgrage van het stel, toetsenist/gitarist Kees de Vries. De band had een missie: lol maken en Jan’s spirit levende houden. Missie geslaagd wat ons betreft.

Krontjong Devils - Vera

Afterpartees

Dan is de nieuwere generatie aan de beurt. Afterpartees, de derde van oorsprong Kogar-debutant van vanavond, komt uit Horst, Limburg. Vanaf 2015 bracht de gitaarpop-band drie albums uit, inclusief het dit jaar verschenen Family Names. Vanavond mogen ze een uur spelen. Op papier heeft Afterpartees misschien wat minder een garagerock-geluid. Zal dit met net zoveel enthousiasme worden onthaald? De band staat wel bekend om zijn sterke liveoptredens, dus grote kans dat dit feest niet gaat verflauwen. En wat blijkt, het verschil mag geen naam hebben. Het publiek is vanaf het begin enthousiast. Er lijken veel mensen speciaal voor deze band te zijn gekomen. 

Zanger Niek Nellen trekt de aandacht behoorlijk naar zich toe. Hij is ontwapenend, heeft humor, en is met hart en ziel een échte entertainer. Het is onmogelijk niet vrolijk te worden van zijn gekkigheid en van zijn zang. Bovendien heeft de band gewoon veel keigoeie liedjes. Vooraan wordt steeds wilder gedanst. Onze tenen worden blauw getrapt, maar dat geeft niet. Op moment dat de oorspronkelijk Kogar-single, inclusief de ijzersterke b-kant, wordt gespeeld, zie je ook dat het de band serieus is vanavond. Een extra eerbetoon komt in de vorm van een speciale cover van White Light, White Heat van The Velvet Underground; traumahelikopter komt hiervoor ook bij op het podium. Wat volgt klinkt niet perfect, maar door de inzet en de passie is het een onvergetelijk hoogtepunt. Zeker als er in plaats van White Light in de finale de naam van Jan Kooi wordt gescandeerd. Kippenvel.

Afterpartees - Vera

traumahelikopter

En nu moeten we ons haasten: traumahelikopter speelt al snel na het optreden van Afterpartees, maar dan wel downstage! De kelderbar is al stampvol voordat op het hoofdpodium Afterpartees afscheid heeft genomen. Het is natuurlijk van de gekke dat traumahelikopter hier beneden staat, want iedereen wil erbij zijn. Aan de andere kant is het ook een plek die ontzettend goed bij de band past. 

We hebben dit trio gemist. Binnenkort komen de garagerockers na een paar jaar stilte weer met een nieuw vierde album. De band zit al vanaf 2012 bij Excelsior Recordings, maar de debuutsingle was natuurlijk een Kogar-release in 2011. En ook hier komt speciaal een oorspronkelijk bandlid weer meedoen, de eerste drummer van traumahelikopter: Albert. Ook hij ramt lekker functioneel op de trommels. Het is ouderwets prettig om deze band weer te zien, al is het in de kelderbar te krap voor woorden. Het is een meer dan fijn feestje zo. 

Er worden oude nummers gespeeld, en covers, maar ook nieuwe nummers. Onder andere het nieuwe Push The Button, maar ook redelijk naar het einde toe de meest recente single Please Don’t. Een passende titel. Als de set bijna is afgelopen smeekt het publiek als het ware: alsjeblieft, stop niet! Het wil meer, al kreeg het in korte tijd al veel. Naarmate het einde in zicht komt neemt de intensiteit toe. Een toegift dan toch, besluit Lada, maar er moet toch een keer gestopt worden. En ook als het uiteindelijk echt klaar is wil het publiek eigenlijk nog steeds niet weg. Dan maar weer met elkaar terugkomen op 23 februari voor het volgende traumahelikopter-optreden, dan kunnen we los gaan in de grote zaal.

Echt afgelopen is deze avond natuurlijk nog niet. De kelderbar loopt niet heel snel leeg, en er zijn nog genoeg mensen her en der in de gang aan het praten. Ook in de grote zaal wordt het feest nog voortgezet met de heerlijke retrogeluiden van de Poo Poo Platter Party. Er wordt nog ruim de tijd genomen om nog te dansen of om nog even verhalen met elkaar te delen. Er wordt zeker veel over Jan Kooi gepraat. Vera is op dit moment gevuld met mooie herinneringen. En ter plekke zijn weer mooie nieuwe herinneringen in de maak.

Traumahelikopter - Vera