De laatste maand van vorig jaar, vol met teleurstellingen, aanpassingen en zorgen, is voorbij en we beginnen hoopvol aan het nieuwe jaar. Daarom kijken we nu terug naar wat lekkere releases die vorig jaar afsluiten met een muzikale knal. Van humor tot vlijmscherpe muziek: we kunnen er niet omheen dat 2020 de muziek van Groningse bodem heeft beïnvloed.

Alexander Moto, Soulitude | Hokusai

Scherpe hiphop, creatief uitgesneden zinnen uit de rotsen die we allemaal tegenkomen. Met zijn nieuwe single, Hokusai, levert Alexander Moto weer waar zijn kracht ligt: minimalistische liedjes met snijdende teksten die je doen voelen alsof je even nergens bent. En dat is vanachter de gesloten deuren van de lockdown een gevoel waarnaar we snakken. 

 

Mark Roggebrood | Yikes

2020 is inmiddels voorbij. De perfecte tijd dus om het even samen te vatten. Mark Roggebrood laat met zijn nieuwe track zien dat er achter zijn hilarische songs een ijzersterke boodschap zit. ‘Gooi je schaapskleren in de wasmand. Ze zijn bevlekt door je leugens en je machtsdrang.’ Er zitten verwijzingen in naar Groningse problematiek, moeilijkheden als artiest en de gepolariseerde discussies van tegenwoordig.

Them Dirty Dimes | Bed & The Bottle Blues

En dan de track die je terug de tijd in stuurt van warmte in een dampend bruin café met live-muziek en verhalen van vreemden. De blue notes, de raspende stem, de saxofoon, dit zijn de ingrediënten van een lied waardoor je met nostalgie terugkijkt en met hoop vooruit. Als je eenmaal in de juiste sfeer zit, begint het lied te swingen en wil je opstaan van je bureaustoel om alvast te oefenen voor aankomend jaar. 

Mei den Band | Kerst Alleen Met Mei

Stop met kerst een bende Nederlands studenten met muzikale ambities bij elkaar, en er ontstaat een ware kerst-EP om, zoals ze zelf zeggen, van te kwijlen. De plaat luistert lekker weg, omdat de tracks samen het gehele kerstverhaal à la 2020 vertellen. De satire kunnen we tegenwoordig allemaal wel goed gebruiken. De EP is gemaakt met een deels geanimeerde videoclip vanwege de lockdown die tijdens de opnames werd uitgeroepen.

Marlene Bakker | Nijjoar

De klanken van het oude jaar, in een hoopvol jasje van het nieuwe jaar. Marlene Bakker weet met haar Groningse teksten en lieflijke stem, ondersteund door een stevige akoestische gitaar, het verhaal van het vliegen van de tijd precies goed te vertellen. Het lied zelf is aan de korte kant, maar dat maakt wel benieuwd naar wat nog komen gaat. En dat is precies hoe we denken over het aankomende jaar.