Dit jaar geen Eurosonic Noorderslag zoals je gewend bent. Vanwege de lockdown zullen de concerten dit jaar via een livestream te bewonderen zijn. 3voor12 groningen blikt terug op de voorgaande jaren en presenteert bij deze de top 10 typische ESNS-dingen die je gaat missen dit jaar.

#1 De route uitstippelen

Sinds de eerste bekendmaking van de artiesten sta jij al op scherp. Wanneer alle artiesten zijn bekendgemaakt is het tijd voor de moeilijkste beslissing van het nieuwe jaar; welke artiesten ga je bekijken? Hier en daar zullen er wat clashes zijn tussen artiesten die tegelijk spelen en de artiesten die je vrienden willen bekijken. Onder het mom ‘kill your darlings’ is er dan uiteindelijk een route uitgestippeld. Gaandeweg zal je er (net als de vorige jaren) achter komen dat je toch weer de helft mist.

#2 Lange wachtrijen

Eenmaal aangekomen in de stad kom je erachter hoe goed je smaak is; het lijkt alsof heel Groningen in de rij staat voor de kroeg waar jij moet zijn. Natuurlijk zijn er twee rijen. Als je een kaartje hebt kom je waarschijnlijk zo binnen. Heb je geen kaartje? Dan gaat je rij aardig langzaam en red je nipt het optreden. De echte ‘die hards’ blijven in de rij staan, maar ongetwijfeld zullen een paar vrienden afhaken en alvast naar een andere act gaan zodat ze daar wel binnenkomen.

#3 Je vrienden kwijtraken

Wanneer je eindelijk in de kroeg bent, staat het net zo vol als een feestbus van Vindicat tijdens de lockdown. Het verstandigste om te doen is je als polonaise met je vriendengroep voortbewegen voor een semi comfortabel plekje waar je misschien net de bassist kan spotten. De uitvoering gaat echter een beetje anders. Eén vriend duikt gelijk de moshpit in, de ander gaat bier halen en natuurlijk is je laatste lotgenoot thuis vergeten te plassen. Als resultaat vind je elkaar pas aan het einde van de avond weer terug.

#4 BN’ers spotten

Tijdens ESNS loopt de stad vol bekende artiesten en dj’s. Het ding is, het is zo druk dat je ze zomaar voorbijloopt: “Ik zweer het je, we liepen net Giel Beelen voorbij.”, “Nee joh, die is echt veel kleiner”, “Dat komt omdat ie toen naast Frank van der Lende stond!”

#5 Oude bekenden tegenkomen

Ook al ben je helemaal remi, je hebt nog steeds je blokkenschema en bent gekomen om muziek te luisteren. Eenmaal gearriveerd bij de volgende kroeg kom je die ene oud-collega/studiegenoot tegen die je al veel te lang niet meer hebt gezien. Je koopt een biertje voor elkaar en komt erachter dat zijn/haar vrienden ook erg gezellig zijn. Tijdens ESNS loopt de stad vol met mensen die je kent. Een ideaal moment om te netwerken dus! Wie weet maak je gaandeweg ook wel nieuwe vrienden.

#6 Nieuwe muziek ontdekken

Een andere groep mensen betekent waarschijnlijk ook een ander avondprogramma. Via je nieuwe vriendengroep ontdek je artiesten/muziek waar je in eerste instantie niet naartoe zou gaan. Wist jij veel dat je lekker gaat op doedelzak-metal! Dit zorgt vaak voor de hoogtepunten van ESNS, wat ten slotte als showcase voor de nieuwste talenten fungeert. 

#7 Je vrienden (in dronken staat) terugvinden

Uit het oog, maar nog niet uit het hart. Hoewel je een geweldige avond hebt, mis je toch wel je vrienden die je eerder op de avond bent kwijtgeraakt. Wanneer je ze aan het einde van avond weer spot bij de laatste act kan de avond niet meer stuk. Je vertelt elkaar met dubbele tong dat je erbij had moeten zijn en dat jouw avond waarschijnlijk veel vetter was.

#8 Een eierbal scoren

Wees nou eerlijk, tijdens ESNS vergeet je 4 dagen lang je goede voornemens. Je zou minder drinken, dit is waarschijnlijk mislukt. Dan kan gezond eten ook wel voor één avondje van het lijstje. Als echte Stadjer of nieuwsgierige toerist ga je natuurlijk aan het einde van de avond voor een eierbal bij snackbar de Hoek tussen Vera en de Grote Markt. Of een andere snack natuurlijk.

#9 Fiets kwijt

“Ik weet echt 100% zeker dat ik hem hier heb neergezet” zeg je terwijl je voor de derde keer een rondje hebt gemaakt om je fiets te zoeken. Echter bruist Groningen tijdens ESNS het hardst en staan er ontzettend veel swapfietsen in Groningen die precies lijken op die van jou. Waarschijnlijk vind je hem overdag wel weer terug. Terug met de benenwagen of de taxi.

#10 The morning after

Wanneer je de volgende ochtend wakker wordt, merk je dat je het toch weer iets te leuk hebt gehad. Lichte hoofdpijn, slaaptekort, een droge mond en een tegenvallende bankrekening zijn de eindresultaten van een mooie avond. Je bent brakker dan verwacht maar je moet weer door! Om 14:00 begint namelijk de volgende band bij Platosonic. (Ga vanaf hier terug naar #2).