Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en dus kunnen we (gelukkig!) ondanks de coronacrisis toch nog genieten van nieuwe muziek. Vooral de Groningse artiesten hebben niet stilgezeten afgelopen maand, en daarom kwam er een grote hoeveelheid singles en albums uit. We zetten de meest interessante even voor je op een rijtje!

CYNN | Insomnia

Vorig jaar riepen we CYNN’s Not Forever al uit tot beste nummer van 2019. Dit jaar bewijst ze met Insomnia dat dit geen toevalstreffer was. In dit laatste nummer van de Groningse zangeres zijn alle aspecten die Not Forever zo’n lekker nummer maakten ook weer ten overvloede aanwezig. Het nummer kent een spontane intro, maar gaat al snel over in de kenmerkende, ietwat trage zangpartijen en vele uithalen die we van CYNN kennen. Op deze opname pakt ze flink de tijd, waardoor het nummer bijna vijf minuten duurt. Daardoor ontstaat het risico dat je aandacht verslapt en je de draad kwijtraakt, maar als het refrein weer start slepen de zangpartijen je er weer bij de haren bij. Al met al weer een lekkere popsong om in deze periode waarin iedereen toch tijd zat heeft van te genieten.

not sure | Eden

Van rappende import-stadjer not sure kwam recent de EP Eden (genoemd naar die ene tuin) uit. Ik hoor je denken: de zoveelste hiphopplaat van iemand die te vaak gehoord dat hij kan rappen? Nee, als je Eden luistert wordt je aangenaam verrast. De EP opent met 'ascension', een bombastische instrumentale track (not sure doet ook alle muziek) die een epische film lijkt in te luiden. Daarna gaat het over naar Louis XIV, een knappe track met veel poppy invloeden die qua flow en tekst gewoon goed in elkaar zit. Het enige echte rapnummer op de EP is Gardener, een nummer waarin tuinieren een metafoor vormt voor zijn persoonlijke groei. Zijn sterke en snelle flow komt hier goed naar voren. Afsluiter Mist is weer poppy en dromerig, waarop not sure zijn rappen inruilt voor een prima niveau zingen. De hiphop-purist zal deze plaat vanwege die popinvloeden misschien links laten liggen, maar dat is jammer, want Eden is gewoon goed.

Colds | Not Giving You Up

Met de huidige technieken ben je als artiest niet meer afhankelijk van grote studio’s om een goed klinkende popsong te maken. Colds Not Giving You Up is hier een goed voorbeeld van. Het nummer is op de zolderkamer van de Groninger in elkaar geknipt en geplakt, maar klinkt alsof het door acht producers in een studio is gemaakt. Het heeft dan ook alle kenmerken van een hedendaags popnummer. Zo zijn er meer stemvervormers en -effecten gebruikt dan je kunt tellen, bestaat de muziek vooral uit samples en bestaat de tekst voornamelijk uit de songtitel. Van het nummer kan dan ook moeilijk gezegd worden dat het briljant geschreven is of dat er sprake is van een fenomenale zanger, maar het is wel ongelofelijk aanstekelijk.

Never Been To Berlin | Addict

Vorig jaar stopte de Groningse rapcrew PUNANI COLLECTIVE er noodgedwongen mee. Zonde. Twee van de drie heren (Sander Kaatee en Goya Buitenhuis) hebben ondertussen een nieuw project: Never Been to Berlin. Eerder deze maand kwam hun eerste single Addict uit, over jointjes roken en liefde zoeken. De sound, dromerige indiepop, is anders dan bij PUNANI COLLECTIVE maar wel erg lekker. Bovendien is er veel ruimte voor fijne synths, net als bij het vorige project. Misschien is de tekst wel wat cliché, maar eigenlijk past het ook wel goed bij de vibe van het nummer. De komende tijd brengen ze meer singles uit die uiteindelijk tot een album leiden. In de gaten houden dus!

The First Wolf | Some Green Garden

Artiesten doen het steeds minder: een album maken. Gelukkig zit er af en toe in de zee van singles nog eentje tussen. Some Green Garden is het vervolgalbum op de debuut EP  van het folkduo The First Wolf die in 2018 uitkwam en laat duidelijk zien hoe de twee gegroeid zijn in de tussentijd. De tien nummers hebben nog altijd de gitaar, banjo en de stemmen van Melle en Suze centraal staan, maar zijn voor deze gelegenheid uitgebreid met contrabas, viool en zelfs een aantal blazers. Hierdoor krijgt het geheel een stuk meer body en klinken de composities een stuk meer volwassen. Hoogtepunten van het album, dat al weinig dieptepunten kent, zijn zonder twijfel het uptempo Teach Me, het intieme Swimming The Dark Part en het ingetogen Leave It All Behind. De afsluiter, titelsong Some Green Garden trekt ook de aandacht. Het nummer bevat namelijk geen zang maar bestaat uit een melodie gespeeld op de banjo, met op de achtergrond wat gepraat en gelach. Hierdoor ontstaat het gevoel alsof je met een groepje mensen in het park of op het terras zit te genieten van het weer en een biertje, what could have been.

The Desmonds | Overtime / I Don’t Mind

Stiekem zijn we wel een beetje fan van de Groningse garage rock van The Desmonds. Dat we daar alle reden toe hebben bewijst de net gereleasde dubbelsingle Overtime / I Don’t Mind des te meer. Twee tracks vol keiharde drums, gitaargeweld, en nihilistische lyrics over vrouwen die je verlaten. Dit is muziek die binnenkomt, waardoor je zin hebt om dat bushokje voor je huis te slopen ook al ben je normaal de burgerlijkheid zelve. Het is knap als je dat als artiest teweeg kan brengen. Hopelijk trakteren de heren ons op nog meer tijdens deze quarantaine.

Martijn van der Zande | Fuck You

We kennen Martijn van der Zande vooral als de man met ietwat zoetsappige singer/songwriter-nummers. Fuck You is daar muzikaal gezien geen uitzondering op, maar is qua tekst toch een beetje een vreemde eend in de bijt. Niet alleen de Engelstalige titel (geen zorgen, de rest van het nummer is gewoon in het Nederlands), maar ook de onverbloemde boodschap erachter maken dat deze compositie er uitspringt. Het zal weinigen verbazen dat het gaat over een stukgelopen relatie en de frustratie daarbij komt kijken. Het gevoel achter het nummer zal daardoor ook door velen herkent worden. En ja, de tekst is ook hier niet heel poëtisch, maar de melodie blijft nog lang hangen en de clip is zeker het bekijken waard.

XO Nomit | Ideaal/Heinz

Hedonistische happy trap die wel een beetje wat wegheeft van Jacin Trill of Bokoesam: XO Nomit komt met zijn tracks daar nog wel het meest in de buurt. Onlangs bracht hij twee nieuwe tracks uit: Ideaal en Heinz. Ideaal is een zeer catchy track over seks en het behalen van je rechtendiploma. De Groningse rapper is namelijk trots op zijn afstuderen: “Ik voel me ideaal, ik heb mijn diploma behaald,” rapt hij op de hook van de track. Nummer twee, Heinz (naar de ketchup, want XO Nomit heeft sauce) is net zo catchy en gaat weer over seks plus wat dure kleren. Hoewel beide nummers lekker klinken en de beats prima zijn, ben je er wel echt snel zat van. Erg veel inhoud is er ook niet, maar dat past wel een beetje bij de hele vibe. Voor de liefhebber.