Nu de overheid heeft bepaald dat alle evenementen in Nederland deze zomer helaas niet door kunnen gaan, neemt iedere festivalorganisatie de richtlijnen van de overheid en het RIVM nadrukkelijk in acht. Het ene evenement wordt afgelast, het andere verplaatst naar volgend jaar. Sommige festivals houden contact met de achterban via livestreams. In dit artikel geven we een lijstje van muziekevenementen in Groningen die dit jaar helaas niet door kunnen gaan en informatie over de getroffen maatregelen.

Mei

Rhythm & Bluesnight
De Rhythm & Bluesnight die op 2 mei zou plaats vinden in de Oosterpoort wordt verplaatst naar vrijdag 30 april 2021. Kitty, Daisy & Lewis, Ana Popvic, Rocket from the Crypt, Cedric Burnside en Carlton Jumel Smith zijn dan weer onderdeel van de line-up. Reeds gekochte kaarten blijven geldig voor de nieuwe datum.

Bevrijdingsfestival Groningen

Ook de Bevrijdingsfestivals worden dit jaar helaas afgelast. In aanloop naar 5 mei maakt het Nationaal Comité 4 en 5 mei samen met de ambassadeurs van de vrijheid 2020 minidocumentaires. Hierin worden onder andere Lucas & Steve, Kriss Kross Amsterdam en Roxeanne Hazes geïnterviewd over wat vrijheid voor hun betekent.

Juni

Rapalje Zomerfolk Festival
Het Rapalje Zomerfolk festival dat gepland stond voor 6 en 7 juni in het Stadspark, wordt verplaatst naar 5 en 6 juni 2021. De organisatie deelt elke week een leuk moment met livestreams. Tickets blijven geldig voor de editie van volgend jaar.

Swinin' Groningen

Dit jaar zal Swinin' Groningen de binnenstad van Groningen niet omgetoveren tot een grote dansvloer. Het evenement, dat dit jaar zou plaatsvinden van 11 t/m 13 juni, wordt verplaatst naar volgend jaar. De organisatie laat weten deze editie wellicht extra te willen uitpakken. Daarnaast wordt ook opgeroepen om haar sponsors, die voornamelijk horeca gerelateerd zijn, te steunen in deze lastige periode. 

Pagefestival
Het Pagefestival in Stadskanaal van dit jaar op 20 en 21 juni wordt afgelast. De organisatie hoopt de artiesten die dit jaar op de line-up staan mee te kunnen nemen naar de volgende editie. Een datum voor het festival van volgend jaar is nog niet bekend.

Stadspark Live
Het nieuwe festival Stadspark Live zou zaterdag 20 juni voor de tweede keer plaatsvinden in het Stadspark. Door de coronacrisis wordt het evenement verplaatst naar 19 juni volgend jaar. Over de line-up van volgend jaar is helaas nog niets bekend. Voor de festivalgangers is er een ‘bewaar je ticket, geniet later-regeling’.

Juli

Festival Hongerige Wolf
Het Festival Hongerige Wolf biedt een podium aan jonge, talentvolle kunstenaars op het gebied van muziek, dans, theater, film, beeldende kunst en literatuur in het Groningse dorpje Hongerige Wolf. In verband met de coronamaatregelen wordt de 10e editie van het festival verplaatst naar 9 t/m 11 juli 2021.

Krepelwald

Begin dit jaar kwam het heugelijke nieuws dat KopjeK en Onder De Pannen samen een nieuw evenement zouden gaan organiseren. Dit rave-avontuur in de natuur zou Krepelwald gaan heten. Door de coronacrisis wordt het festival nu verschoven naar 10 juli 2021. Pre-registraties blijven echter staan, en geven je de kans om volgend jaar als eerste tickets te bemachtigen. 

Augustus

Paradigm Festival
De tiende editie van Paradigm Festival dat gepland stond voor 7 t/m 9 augustus in De Oude Suikerfabriek te Groningen, wordt verplaatst naar 2021. Het festival voor diverse en innovatieve elektronische muziek, met een line-up vol techno- en houseartiesten, zal dan gevierd worden op 13 t/m 15 augustus. Tickets blijven geldig tot na de volgende editie.

Noorderzon
De dertigste editie van het internationale kunstenfestival Noorderzon dat dit jaar van donderdag 13 t/m zondag 23 augustus zou plaats vinden in het Noorderplantsoen gaat niet door en wordt verplaatst. Deze volgende editie is dan van 19 t/m 29 augustus 2021. De organisatie onderzoekt samen met de lokale partners de mogelijkheden voor een kleinschalig, lokaal zomerprogramma. Na de persconferentie van het kabinet op 12 mei maakt de organisatie hierover meer bekend op de website.

Hullaballoo Festival
De organisatie van het Hullaballoo Festival heeft besloten dat de tweede editie van het festival officieel wordt uitgesteld tot de zomer van 2021. Over de line-up voor de editie van volgend jaar is helaas nog niets bekend.

September?

Zoals het er nu uitziet mogen evenementen en concerten na 1 september weer plaatsvinden, maar dat kan natuurlijk nog veranderen. Mochten de maatregelen toch nog worden verlengd, kan dat gevolgen hebben voor o.a. de Popronde, Nazomeren en Zwemfest.