Het is alweer de laatste avond van Eurosonic. Nog één avond ademt de hele stad muziek, voordat alles zich naar de Oosterpoort verplaatst. Op deze vrijdagavond is café Buckshot gezellig vol met een publiek dat het weekend in wil luiden met Gronings talent. Daarvoor zijn ze op de goede plek: er zijn optredens van WANTON, Harm’s Fork, Steernvanger en Model Depose.

Wanton

 

Als eerste staan de mannen van Wanton beneden in Buckshot. WANTON maakt Nederlandstalige popliedjes die vaak goed aanslaan bij het publiek. Zo ook vanavond: bij ‘Hartenvrouw’ wordt er goed meegezongen. De herkenbare sound van de band werkt goed in het volgestroomde Buckshot café.

Halverwege de show stapt zanger Wim Beukema even van het podium, ogenschijnlijk om de aandacht op de muzikanten van de band te vestigen. Dat mist zijn effect niet, opeens valt iedereen op dat er bijzonder goed gespeeld wordt. De solo van gitarist Marnick Postma is knap uitgevoerd zonder aanstellerig te zijn.

Wanton

Wanton - GrunnSonic 2020

Harm's Fork

Dan is de beurt aan Harm's Fork op de bovenverdieping van het Buckshot café. Het past maar net op het podium, dit gezelschap. Harm zelf zit achter de toetsen, dan is er nog een blazer, een drummer, een bassist, een gitarist en twee (achtergrond)zangeressen. Een gezellige boel op het podium, wat straks met de muziek alleen maar versterkt wordt. Qua look doet de band denken aan de jaren 20 van de vorige eeuw. Voor de Peaky Blinders fans: frontman Harm Wierda ziet eruit als Alfie Solomons.

De jaren ’20 sferen worden verder uitgedragen door de twee zangeressen vooraan, die baretjes dragen en gesynchroniseerde dansjes doen op de muziek. Vooral Baukje Schaafsma valt daarbij op. Zij staan vol zelfvertrouwen de tijd van haar leven te hebben, wat een genot is om naar te kijken. Het werkt ook aanstekelijk, het hele publiek staat te dansen.

Dat komt natuurlijk ook door de muziek. Dat neigt naar gospel en soul op de meest vrolijke en dansbare manier. Wierda produceert een authentiek orgelgeluid uit zijn keyboard en gebruikt zijn heerlijk rauwe stem met veel emotie.

Harm's Fork

Harm's Fork - GrunnSonic 2020

Steernvanger

Vervolgens verhuist iedereen weer naar beneden voor Steernvanger. Dat is Gronings voor ‘sterrenvanger’, deze band zingt namelijk helemaal in het Grunnings. Daarom is van de tekst niet altijd alles te verstaan voor de buitenstaander, maar dat geeft niks, want zanger Dion Bouwes licht ieder nummer van tevoren toe. Dat zorgt voor een intimiteit tussen band en publiek, wat het een heel gezellig optreden maakt.

De muziek die Steernvanger maakt klinkt als feelgood folk, soms bijna country. En dat dan in het Gronings. Ook deze act is een grote hit bij het publiek. Er wordt gelachen om grapjes, meegezongen en voorzichtig mee gewiegd.

Model Depose

Model Depose

Model Depose

De laatste act van deze Groningse avond is Model Depose. De zaal wordt extra donker gemaakt en dat past ook bij deze act. De sound is duister en meeslepend, maar niet zonder een zekere dansbaarheid te verliezen. Invloeden van Depeche Mode zijn te horen, maar toch is de sound heel eigen. Electronisch, maar dan met ook echte drums en gitaren erbij.

Zanger Roeland van der Velde voegt met zijn charisma nog meer entertainmentwaarde toe aan de act. Opvallend is dat het publiek wat de rest van de avond vooral bestond uit mensen van middelbare leeftijd, met deze act wat verjongd is.

De meeslepende performance van de bijzondere muziek van Model Depose neemt iedereen dansend mee de laatste nacht van Eurosonic 2020 in.  

Model Depose

Model Depose