Tijdens Eurosonic en de vele randprogrammas klotst het muzikale talent tegen de plinten omhoog. Zo ook tijdens Grunnsonic in Warhol waar Martijn van der Zande en DOR je wat te vertellen hebben. En het is niet mals. Nee, zeker niet. Met teksten die recht je hart in gaan en onvervalste zwartgalligheid.

Martijn van der Zande

Met een mannetje of twintig begint de Warhol rustig vanavond. Drie mannen lopen de trap op. Voor de verandering heeft singer-songwriter Martijn van der Zande vandaag namelijk een bassist en een slagwerker meegenomen. Een goede keuze, want nu komen de hints naar de genres rocksteady en reggae extra goed uit.

Van der Zande neemt je met zijn liedjes mee, op een emotionele zoektocht naar de voordeur van zijn vader; voor je het weet ben je aanbeland op de kade van Nes met je haren in de wind. Van der Zande is één van die muzikanten die een verhalende gave bezit die je gelijk weet te raken. Dat hoge noten van onderaf benaderd worden, is daarom niet eens storend. Vertellende kwaliteiten zoals we die kennen van VOF de Kunst, gebracht op zo’n directe manier dat je er niet omheen kunt. Liedjes die niet veel nodig hebben. Behalve een podium waarop ze verteld kunnen worden. En dat is precies waar Van der Zande vanavond zo goed in is.

Martijn van der Zande

DOR

“Na het eerste nummer gaat de snaar er al af!” Ironisch, hoe de duistere en onvervalst zwartgallige nummers van DOR ook in de uitvoering door weten te klinken. Je hoeft niet altijd vrolijk te zijn; dat lijkt de boodschap te zijn van hun muziek. Dat ook de depressieve kanten van het leven er mogen zijn. Van “een wereld die naar de kloten gaat” via een “laat me even, ik kan het straks wel weer aan” naar een “als het toch eens goed met me zou gaan.”  Dit allemaal verpakt in Nederlandstalige alternatieve poprock met een knipoog naar vervlogen punktijden. Muziek met een boodschap, zeer direct en strak uitgevoerd. Muziek die de lekker volgepakte verdieping zelfs aan het dansen weet te krijgen. “Wij zijn DOR!” klinkt het herhaaldelijk tijdens de set. Opdat we dit niet vergeten.

DOR

Martijn van der Zande

DOR