De onopvallende ingang van Café de Zolder is lastig te vinden, maar het publiek van Pleuropsonic heeft er geen moeite mee. Eenmaal binnen is het gezellig druk en heeft bijna iedereen wel een sigaret of andere rookwaar. Je kunt er dan ook niet van uitgaan dat je kleren na deze avond nog fris ruiken. Gelukkig is het programma van de eerste avond Pleuropsonic dit meer dan waard: het is dansen geblazen bij The Sketchers, Ginger Likes en Planet Orange.

The Sketchers

Als The Sketchers het podium betreden is het niet meteen duidelijk dat dit een vrolijke boel gaat worden. Een aantal bandleden heeft zich een metal-look aangemeten, wat achteraf gezien niet echt een match is met de muziek. Zodra de muziek losbarst verdwijnt echter elke twijfel. Een energie-bom lijkt te ontploffen en al gauw wordt ook het publiek aangestoken. De vrolijke uptempo ska krijgt iedereen aan het dansen. Het nogal diverse publiek gaat helemaal los. Binnen no-time wordt de volle, hete Zolder nog voller en heter en heerst er een ultiem gelukkige stemming. Dit is de Eurosonic-sfeer waarbij iedereen welkom is en iedereen geniet. De bandleden zelf doen ook vrolijk mee. De drie blazers staan nooit lang stil en vooral de zanger laat zich helemaal gaan. Waar de drums typische ska-geluiden voortbrengen, duiken bij de andere instrumenten ook andere invloeden op. Zo is er af en toe wat punk te proeven en wordt er hier en daar zelfs gegrunt, wat de metalshirts dan weer verklaart.

 

Ginger Likes

Het feestgedruis loopt wat uit, maar uiteindelijk is het dan toch tijd voor Ginger Likes. De programmering belooft L.A. glamrock, maar een goed bewaard geheim is dat deze mannen gewoon uit Groningen komen. Dat is ook wel op te maken uit de droge grapjes tussendoor van de zanger. Aan de outfits is hun herkomst niet meteen af te leiden, want op dat vlak is van Groningse nuchterheid geen sprake. Op het podium is onder andere een superskinny zebraprintbroek te zien en bijna ieder bandlid heeft haar tot voorbij de schouders. 

De look, de performance en de muziek zelf kennen duidelijke invloeden van bands als KISS en AC/DC. Door de snijdende gitaren en de hoge zang blijft die vergelijking niet lang uit. Halverwege de set trakteren de mannen het publiek zelfs op een cover van Lick It Up (origineel van KISS). Ook blijven overdreven gitaarsolo’s inclusief dramatische performance niet uit. Daarmee palmt de band vooral het oudere gedeelte van het publiek in.

Omdat ook Ginger Likes, mede door het plezier van de bandleden, flink wat uitloopt, begint Planet Orange ruim een uur te laat. Gelukkig is de sfeer in De Zolder er niet minder om. Er staan buiten zelfs rijen omdat het binnen te vol is. Goed nieuws voor Pleuropsonic, minder goed nieuws voor de kou lijdende mensen buiten.

Planet Orange

Dan is het dan toch tijd voor Planet Orange. Wat meteen opvalt, is de diversiteit aan instrumenten. Zo staan er twee keyboards met een sterke vintage vibe op het podium. Vooraan staan djembés en blaasinstrumenten klaar. Geheel in lijn met de rest van de acts, komt ook hier een energieke performance. De zanger heeft een rauwe stem en lijkt alle emotie uit zijn lichaam te zingen. 

De muziek zelf neigt door de toetsen en blazers af en toe naar jazz, af en toe naar wereldmuziek, maar heeft over het algemeen een rockgeluid. Toch lijkt het alsof labels op Planet Orange niet nodig zijn. Deze muzikanten doen gewoon lekker waar ze zin in hebben. Dit bevalt het toch al goedgemutste publiek uitstekend en er wordt wederom flink gedanst. De fijne sfeer die vavond in De Zolder hangt weet Planet Orange alleen maar te versterken.