Hit The North (HTN) is een talentenontwikkelingstraject, bedoeld om de carrierès van muzikaal talent uit het Noorden verder te brengen. In de woorden van projectleider Sita Rawie: ‘We willen een plek creëren waar we talentvolle acts dat extra zetje kunnen geven, waardoor ze de stap kunnen maken van semiprofessioneel naar professioneel.’ 3voor12 groningen sprak met twee acts die geselecteerd zijn voor het programma: Jarno Olijve, zanger/gitarist van Meadowlake (selectie 2019) en Floris van Luijtelaar, zanger/gitarist van The Vices (selectie 2020).

Hoe lang spelen jullie al met je band?

Jarno: Wij zijn met Meadowlake dit jaar vijf jaar samen.

Floris: In deze samenstelling is The Vices nu een jaar actief, met de bassist speel ik al sinds mijn veertiende. Hiervoor speelden we samen in Ten Years Today.


Hoe zouden jullie je eigen muziek omschrijven?

Jarno: Het heeft wel wat van indierock, wat meer in de hoek van dreampop en shoegaze. Dat zijn de genres die mensen altijd noemen. Soms heb je zelf een heel ander idee van je muziek dan het publiek. Dan denken we dat we heel hard rocken en dan zeggen mensen dat ze het een superchill concert vonden. Maar dat is alleen maar mooi.

Floris: Surf/garagepop. Als je The Strokes, The Growlers en Cage the Elephant samenvoegt, dan is het daar een soort mix tussen. Misschien niet net zo goed. Wij hebben juist vaker dat mensen het harder vinden dan we denken dat het is, qua stijl. Onze opnames zijn meer ingetogen en ik vind het leuk om nummers live best heel anders te doen.

Wat was jullie reactie op selectie voor Hit The North?

Floris: Ik werd gebeld door Sjoerd Nijland of we mee wilden doen aan Hit The North. Eerst wisten we het nog niet zeker, omdat we ook niet goed wisten wat het inhield.

Jarno: Wij hoorden het ook van Nijland, hij was wel heel enthousiast, dus toen zijn we er een beetje ingedoken. Er zitten een aantal hele toffe kansen aan, een paar mooie shows en ook een budget waarmee je op gang wordt geholpen. Dat zijn wel dingen waardoor wij wel blij waren dat we mee mochten doen.

Floris: Ja, dat ben ik wel met je eens. Hij kwam bij ons langs om het programma uit te leggen en daarvan werden we heel enthousiast.

 

Jarno, hoe hebben jullie met Meadowlake het afgelopen jaar met Hit The North ervaren?

Jarno: Het was een heel leuk jaar. Je hebt drie bootcamps door het jaar heen waar je aan meedoet, de eerste was in Leeuwarden, de tweede bij Into The Great Wide Open en de derde in Meppel. Die dagen heb je een heel intensief programma van Masterclasses, het lijkt bijna op college.

Het ging echt over van alles, van marketing tot aan songwriting en shows in het buitenland. Het gaat niet alleen over hoe je geboekt kan worden, maar ook over praktische dingen waar je tegenaan kan lopen. Het is best tof en heel leerzaam. We hebben zeker wat opgestoken, ook al waren er ook veel dingen die wij door onze vijf jaar bandervaring al wisten. Er worden altijd verschillende niveaus aan acts geselecteerd voor Hit The Northen ik heb ervaren dat ze voor alle niveaus wel wat te bieden hebben. Het was ook gewoon een leuke ervaring, zo’n kamp.

Floris, hoe kijk jij aan tegen het aankomende jaar als je dit zo hoort?

Floris: Dit jaar wordt heel erg druk in ieder geval. Naast Hit The North hebben we ook onze tour in Europa in het voorjaar, een aantal festivals in de zomer en nog veel optredens in het najaar. Ik ben benieuwd hoe dat samengaat. We willen wel. Bij HTN willen ze graag commitment, ze doen natuurlijk ook veel voor je. Als band kun je er veel uihalen, maar dan moet je er ook energie insteken . Ik ben benieuwd naar de masterclasses. Er zijn verschillende waarvan ik denk dat we er wat aan kunnen hebben, en andere dingen - net zoals Jarno zegt - die al best goed lopen, want we hebben al een manager, een publisher, een booker, een plugger, al die dingen. Ik ben benieuwd of daar voor ons nog veel in te leren valt. Zo kan ik me voorstellen dat het helpt om iets te weten over boeken wil je goed kunnen samenwerken met een boeker. Ik denk dat we er altijd iets van opsteken. Het samen leuk hebben, dat komt vast wel goed. Ik ben heel benieuwd naar de coach die we toegewezen krijgen. Ik denk dat je aan zo iemand veel kan hebben.

Jarno: Wij waren al bezig met iemand die ons coachte en hebben kunnen regelen dat we onze eigen coach mee konden nemen. Voor ons was dat ideaal.

Floris: Dat is wel interessant, want wij hebben dus ook een eigen team en we vroegen ons af of dat niet conflicting zou zijn met zo’n coach. De mensen van HTN zeiden dat dat wel goed zou komen.

Jarno: Ik denk achteraf dat het ook wel een goed idee is om een coach van HTN te nemen, om een fris perspectief te krijgen.

Hoe ziet de toekomst er voor jullie verder uit?

Jarno: We hebben afgelopen jaar een nieuw album opgenomen, daar gaan we ook dingen van spelen in de showcase van Hit The North in OOST. Dat vinden we leuk, maar ook wel spannend. Het album komt uit in het voorjaar.

Floris: Onze tweede EP komt in april uit. Vlak daarvoor komt nog een single. Onze muziek wordt heel goed opgepakt, niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. Laatst had iemand in Mexico een artikel geschreven en toen hadden we in twee dagen 300-400 nieuwe Mexicaanse volgers erbij. Die zijn heel dedicated, dat is echt bijzonder. Mensen als KINK zijn er continu bij en 3FM ook. Daar ben ik heel blij mee.


Hebben jullie zin in de toekomst?

Jarno: Jazeker! Als het album straks verschijnt is het het standaard riedeltje. We zijn met onze boeker en onze manager aan het kijken naar een goede tour voor na de albumrelease. We hebben een aantal festivals in ons hoofd die we sowieso graag willen doen. We hebben de laatste twee jaar steeds in mei een tourtje in Engeland gedaan, dat staat weer op et programma. Ik zag dat we een aantal dezelfde podia aandoen als The Vices. Ook in Duitsland gaan we verschillende dingen doen. Verder zijn we  alweer met nieuwe liedjes bezig. Iets wat we graag willen doen is heel veel uitbrengen, dat vinden we heel leuk. Ik denk dat we al best snel weer de studio ingaan, ook al is het andere album nog niet uit.

Floris: Ja, als je de ideeën hebt, moet je het gewoon doen.

Jarno: Dat hoort dan ook een beetje bij het DNA van onze band. Daar ging het bij Hit The North ook veel over: wat is je DNA. Dat productieve hoort bij ons als band.