Begint het bij jou ook al te kriebelen? Ja, Eurosonic komt er weer aan. Heb je nou geen geld voor dat felbegeerde ticket voor het officiële event? Niet getreurd. Er zijn genoeg gave alternatieven waar je voor niks, noppes, nada toch mee kunt genieten van al het aanstormende Europese muzikale talent. Wij van 3voor12 groningen zetten een paar voor je op een rij.

1. Grunnsonic

Waar? Verschillende locaties, waaronder Het Pakhuis, De Walrus en Warhol

Wanneer? 15, 16 én 17 januari

Wat? Grunnsonic is verreweg het grootste alternatieve evenement tijdens Eurosonic. Tientallen acts van eigen bodem treden drie dagen lang op, verspreid over verschillende kroegen, in het centrum. Aan variëteit geen gebrek. Wat dacht je bijvoorbeeld van de snoeiharde garage van The Desmonds? De unieke muzikale kleinkunst van Het Kanaal? Of rap in het grunnegs van Wat Aans? Biertje in de hand en broez’n maar!

Toegang is gratis. Zie voor meer info en de rest van de line-up de website van Grunnsonic.

2. Pleuropsonic

Waar? Café De Souffleur, Café De Zolder en ORKZ Bar

Wanneer? 15, 16 en 18 januari

Wat? Eerder deze week spraken wij de oprichter van dit ruigere broertje van Eurosonic, die geboren werd uit een behoefte aan meer punk, rock en metal tijdens het event. Ondertussen heeft Pleuropsonic al een legendarische status vergaard. Dit jaar staan onder andere de sleazerockers van Ginger Likes, de psychrockers van Electric Hydra en singer-songwriter Philip Bradatsch op het programma. De events in de Souffleur en De Zolder op 15 en 16 januari zijn gratis, voor het event op 18 januari in de ORKZ Bar betaal je een entreeprijs.

Zie voor meer info en de rest van de line-up het Facebook-evenement.

3. De Garage van Klaas

Waar? De Kroeg van Klaas, Oosterweg 26

Wanneer? 16 en 17 januari

Wat? Dit event is ook al jaren een fenomeen. Elke editie van Eurosonic komen hele fijne garagerock-acts naar de knusse Kroeg van Klaas aan de Oosterweg. Dat loopt jaarlijks weer uit op een flinke partij moshen, waarbij zowel zweetdruppels als een enkele tand in het ronde vliegen. Laat dat je niet weerhouden, want de line-up met onder andere KIEFF, The Klittens en Tousch is zeker de moeite waard. 

Toegang is gratis. Zie voor meer info en de rest van de line-up het Facebook-evenement.

4. Wolfsonic

Waar? Metalcafé De Witte Wolf, Oude Boteringestraat 51

Wanneer? 16, 17 en 18 januari

Wat? Aan ruigere alternatieven dit jaar in ieder geval geen gebrek. Metalcafé De Witte Wolf staat drie dagen achter elkaar volgeboekt met, je raadt het al, diverse metalbands uit Nederland (en een enkele uit Vlaanderen). Onder andere Hamerhaai en Doodstil zullen met hun snerpende gitaren en wilde haren de zaal stuk spelen. Headbangen tot je erbij neervalt!

Toegang is gratis. Zie voor meer info en de rest van de line-up het Facebook-evenement.


5. Toeter Sonic

Waar? Café De Toeter, Turfsingel 6

Wanneer? 16, 17 en 18 januari

Wat? Het is elk jaar een mooie traditie: heerlijke genre-overstijgende livemuziek in het legendarische De Toeter aan de Turfsingel. De donderdagavond (16 januari) staat in het teken van leerlingen van het Noorderpoort Kunst & Media. Onder andere Fred Goverde en Anton Beckeringh treden dan op. Vrijdag en zaterdag betreden onder andere het Groningse Grand Lady,  Jonathan Rhodes en het Haagse James Burki het podium. Bonus: een stevige selectie aan speciaalbier en de nodige bijbehorende hapjes. Het zal dus hoe dan ook de moeite waard zijn.

Toegang is gratis. Zie voor meer info het Facebook-evenement. Daar wordt de komende dagen ook de rest van de line-up bekendgemaakt.

6. Animalsonic

Waar? Het Pakhuis, Peperstraat 8 – 2

Wanneer? 16 januari

Wat? Voor de derde keer op rij organiseert de Rotterdamse band CERTAIN ANIMALS Animalsonic, een avond vol alternatieve rock in Het Pakhuis.  Het Overijsselse Tricklebolt brengt rauw gitaargeluid met de nodige zweverige psychedelica en het eveneens Overijsselse duo Money & The Man komt met intense garage-blues. CERTAIN ANIMALS komt uiteraard zelf ook nog aan bod. Zij sluiten de avond af met stevige melodische rock. Vorige jaren was het nogal druk in het kleine Pakhuis, dus wees op tijd!

Toegang is gratis. Zie voor meer info het Facebook-evenement.

7. Grasnapolsky Presents

Waar? The Dog’s Bollocks, Oude Boteringestraat 17

Wanneer? 18 januari

Wat? Grasnapolsky, het festival in De Toekomst in Scheemda waar wij vorig jaar laaiend enthousiast over waren, houdt ook een klein feestje tijdens Eurosonic. Indiefolk act La loye, kunstenaar Lauwe Noordhof en de 80’s synthpoppers van Meetsysteem staan op het programma in The Dog’s Bollocks. Een mooie en veelzijdige preview voor het excentrieke festival dat begin maart weer losgaat.

Toegang is gratis. Zie voor meer info het Facebook-evenement.

8. PlatoSonic

Waar? Plato, Oude Ebbingestraat 41 en Coffee Company, Oude Ebbingestraat 39

Wanneer? 16, 17 en 18 januari

Wat? Dit officiële, maar wel gratis toegankelijke Eurosonic-evenement, wordt sinds enkele jaren georganiseerd in platenzaak Plato en buurman Coffee Company. De line-up is dit jaar behoorlijk indrukwekkend, met maar liefst 46 acts vanuit heel Europa, waaronder YINYIN (NL), MADMADMAD (FR) en My Ugly Clementine (AT). Zij spelen vooral ’s middags. Zo kun je goed je kater wegdansen voordat het avondprogramma begint.

Toegang is gratis. Zie voor meer info en de rest van de line-up het Facebook-evenement

9. Strik Beats Sonic

Waar? Benzinebar, Hoekstraat 44

Wanneer? 16 en 17 januari

Wat? Strik Beats, een Zwolse onderneming met indrukwekkende oefenruimtes voor (beginnende) artiesten, houdt ook weer een feest. Net als voorgaande jaren staan er hele fijne gitaarbands in de line-up, zoals Two and a Half Men, The Desmonds en The Tiger Lovemachine (ja, zo heten ze echt). Op deze locatie moet goed bijtanken ook wel lukken.  

Toegang is gratis. Zie voor meer info en de rest van de line-up het Facebook-evenement.

10. Stukasonic x Idenza

Waar? Idenza, Guldenstraat 15

Wanneer? 17 januari

Wat? Lekker naar bandjes luisteren tussen honderden schoenen? Zelfs dat kan tijdens Eurosonic. De organisatie van Stukafest heeft in samenwerking met schoenenzaak Idenza drie bands uitgenodigd om te komen spelen. Downtown District zorgt voor de nodige dosis punkrock, TESSEL voert je mee op een golf van indie-surf en Fred Goverde & band zorgt voor lekkere rock met sterke teksten.

Toegang is gratis. Zie voor meer info het Facebook-evenement.

11. Electric Jungle Eurosonic Special

Waar? Het Concerthuis, Poelestraat 30

Wanneer? 16 en 17 januari

Wat? Geheel nieuw dit jaar is dit event. Electric Jungle is een splinternieuw clubconcept door Hill Bookings en Grasshopper Bookings. Ze brengen een bonte collectie aan artiesten mee naar Groningen voor hun eerste editie. Wat dacht je van de ‘sexy electro discopop’ van Dr. Justice and the Smooth Operators? Of de zevenkoppige hiphop en reggae act Destructive Penguins? Het is misschien qua genres wel het meest kleurrijke event in deze lijst. Moeite om even te checken dus!

Toegang is gratis. Zie voor meer info en de rest van de line-up het Facebook-evenement.

12. Jagersonic

Waar? Vera, Oosterstraat 44

Wanneer? 18 januari

Wat? Traditionele ‘afsluiter’ van de randprogrammering van Eurosonic is Jagersonic in Vera op de zaterdag van Noorderslag. Wat je kunt verwachten? Een mengelmoes van beestachtige rock (TankZilla), schlager (Harm Jan en Angelique) en zelfs Abba-tributeband Abba Fever XXL. Gooi daar een flink aantal liters Nozem tegenaan en je hebt het meest absurde feestje van Eurosonic te pakken. Een mooie afsluiter voor de diehards onder ons!

Toegang is gratis. Zie voor meer info en de rest van de line-up het Facebook-evenement.

 

13. NOORD in OOST

Waar? OOST, Oosterstraat 13A

Wanneer? 15, 16 en 17 januari

Wat? Vorig jaar nog in Brouwerij Martinus, dit jaar in nachtclub OOST: de showcases van Hit The North, het talentontwikkelingstraject voor veelbelovende acts uit Drenthe, Friesland en Groningen. Op de line-up veel bekende en veelbelovende namen zoals Cashmyra, Meadowlake en The Vices. Ga heen en steun je lokale muzikale middenstand!

Toegang is gratis. Zie voor meer info en de rest van de line-up het Facebook-evenement

14. Eurosonic Air

Waar? Grote Markt

Wanneer? 16, 17 en 18 januari

Wat? Groot feest is het elk jaar in de gigantische tent op de Grote Markt tijdens Eurosonic Air. Deze aftakking van het officiële evenement heeft vaak bekende en bijzondere namen op het programma. Ook dit jaar, met onder andere synthpopper Thomas Azier, superster van eigen bodem Davina Michelle en de hitkanonnen van Broederliefde. Kon minder!

15. EM2 Wild Wild West Party

Waar? EM2, Suikerlaan 6

Wanneer? 17 januari

Wat? Even weg uit de hectiek van het centrum? Dan is dit misschien wat voor je. In EM2, een bijzondere, industriële locatie op het Suikerunieterrein net buiten de ring, treden in de avond en nacht van 17 op 18 januari verschillende artiesten en dj’s op. Daar zit lekker excentriek talent tussen. Wat dacht je van Druiprek, een live synth rave act? Of de carnavaleske rapact De Kraaien? De dj’s van Loft luiden de nacht in en sluiten in stijl af.