Afgelopen weekend vond de eerste editie plaats van festival Hullabaloo in het Stadspark. Ondanks de vele reclame in de stad, valt de opkomst de eerste dag tegen. Dat wordt de tweede dag goed gemaakt, en terecht ook. Hullabaloo heeft namelijk voor iedereen iets te bieden.

Op vrijdag om kwart voor vijf staan er nog maar weinig fietsen in de speciaal voor Hullabaloo opgerichte fietsenstalling. Dat is nog niet heel zorgwekkend, het festival is pas net begonnen. Toch voelt het gek om van de fietsen naar de ingang van het festival te lopen en onderweg meer hardlopers en hondenbezitters tegen te komen dan gelijkgestemde festivalgangers.

De eerste acts van het festival staan dan ook voor een handjevol mensen te spelen. Dat is sneu, bijvoorbeeld in het geval van The Dirty Daddies, die zelf twee keer AFAS Live hebben uitverkocht. Aan de line-up kan het niet liggen. De organisatie heeft, zeker voor een eerste editie, veel grote namen weten te strikken.

 

Navarone

Waar de magere opkomst op vrijdag dan wel aan ligt, is lastig te zeggen. Het zou ermee te maken kunnen hebben dat het festival begint op een vrijdagmiddag. De scholen zijn alweer begonnen en veel mensen moeten gewoon op vrijdag aan het werk. Wat dat betreft was het een beter idee geweest om het festival op zaterdag en zondag plaats te laten vinden, in plaats van op vrijdag en zaterdag. Ook de ontkrachte geruchten over de komst van de Foo Fighters hebben een bepaald deel van de doelgroep misschien te erg teleurgesteld.

Mede dankzij een actie via de ‘I’m In-app’, waardoor veel mensen gratis kaarten kunnen winnen, is het vrijdagavond en vooral zaterdag een stuk drukker. Zaterdag is het programma ook uitgebreider; met meer stages. De drukte zaterdag is op het hoogtepunt prettig. Het zorgt voor sfeer en voldoende publiek voor de artiesten, maar is niet verstikkend.

Naaz

Toch heeft het feit dat er zo makkelijk gratis kaarten weg zijn geven, ook een groot nadeel. Het is niet eerlijk voor mensen die wel voor hun kaartje betaald hebben. En dat is merkbaar op het festival. Mensen die betaald hebben balen flink. Gelukkig hebben op deze manier wel meer mensen kennis kunnen maken met Hullabaloo, wat dan weer de kaartverkoop voor volgend jaar kan stimuleren.

Het publiek is erg divers. Een groot deel bestaat uit jongeren, maar er lopen ook gezinnen en vriendengroepen van middelbare leeftijd rond. Dat is te danken aan de bereikbaarheid van het festival, maar ook vooral aan de line-up. Die is zo divers dat er voor publiek van elke leeftijd genoeg te zien is.

Craig David presents TS5

Ook buiten het muziekprogramma hoeven de festivalgangers zich niet te vervelen. Er zijn veel verschillende eetstandjes, mooie versieringen die zich uitstekend lenen voor Instagram-foto’s en een aantal grappige nevenactiviteiten. Eén daarvan is een levende Pacman, wat afgelopen zomer ook op Lowlands stond. Festivalgangers kunnen in een karretje zowel Pacman of één van de spookjes zijn. Het staat leuk, is leuk om te doen en de geluidjes zorgen voor een nostalgisch gevoel.

Verder is er een reuzenrad, een zweefmolen, een reuze versie van Stef Stuntpiloot en een Unicorn parcours. Dit parcours eindigt bij de Secret Hullabar, wat een leuke toevoeging aan het terrein is. De muziek staat er alleen zo hard dat de bar niet erg lang geheim blijft, maar dat heeft ook weer zijn charme.

Uiteindelijk heeft waarschijnlijk niemand zich verveeld dit weekend bij Hullabaloo. Er was veel diverse muziek en ook daaromheen was er genoeg te doen, zien en eten. Een prima eerste editie, die nieuwsgierig maakt naar volgend jaar.

Wanton

Rondé

HAEVN

Miss Montreal

De Jeugd van Tegenwoordig

Merol

Oscar & The Wolf