#ESNS16 In opmaat naar Grunnsonic met: Ambivalenz

"Wij voelen ons nog steeds zeer vereerd dat wij een show mochten doen op de Chinese Muur"

Tekst: Redactie 3voor12 groningen Foto's: Niels Cornelis Meijer en André Eggens ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: Ambivalenz.

Waar en wanneer spelen jullie tijdens ESNS/Grunnsonic?
Wij spelen in de Warhol op woensdag 13 januari en hopen op nog meer locaties te kunnen draaien in de stad tijdens ESNS/Grunnsonic.

Wat voor muziek maken jullie?
Onze muziek valt niet echt in een categorie te plaatsen. Het wordt electro genoemd maar wijzelf vinden dit meer een verzamelnaam van diverse invloeden uit verschillende genres. We hebben wel duidelijke invloeden die wij terug laten komen in onze tracks en sets. Hierbij moet je denken aan acid, de klassieke Franse electro, techno en nu-disco. Maar ook van een house groove en vieze bass zijn wij niet vies. Misschien komt dit ook wel omdat wij veel ‘electro’ Dj’s en producers tof vinden die op een breed spectrum elektronische muziek maken. Qua eigen producties neigen we meer naar de techno en acid kant van de electro. Wij gebruiken electro dus als basis en creëren hierbinnen verschillende subgenres wat ook terug te horen is in onze sets. Wij proberen altijd vernieuwend en energiek te blijven zodat de verassingsfactor hoog blijft en onze set onvoorspelbaar is. Dynamiek vinden wij heel erg belangrijk.

Hoe is Ambivalenz ontstaan en hoe lang bestaat de act al?
Toen we 18 waren gingen we naar een feest in de Simplon waar onder andere Dr. Lektroluv draaide. Dit was het moment dat we daadwerkelijk verliefd werden op het electro-genre. Daarna ontdekten we de festivalwereld en was het hek van de dam. We konden niet meer zonder en gingen als hyena’s opzoek naar feesten waar electro gedraaid werd. Vanaf toen begon onze verzamelwoede naar tracks die wij helemaal te gek vonden en nog steeds vinden. We merkten dat we na al die jaren van bezoekjes aan feesten zoveel inspiratie, ideeën en energie kregen dat we een uitlaatklep moesten zoeken. Op dat moment besloten we om de daad bij het woord te voegen en onze creativiteit de vrije loop te laten. Sinds 2,5 jaar zijn we het serieus gaan oppakken en gaan we als Ambivalenz door het leven.

Wie is jullie muzikale held en waarom?
Eigenlijk hebben wij een boel muzikale helden, dus het is lastig om er één te kiezen. Als we denken aan wie voor ons en ons genre veel heeft betekend dan komt Justice toch gauw naar boven. Wij zien hen als de grondleggers van de hedendaagse electro sound. Zij brachten de rauwheidsfactor, zoals wij dat noemen, in het electro genre en waren daardoor pioniers voor de scene. Als we echter meer denken aan wie voorbeelden zijn gericht op onze tracks en onze sets dan denken wij al snel aan mensen als Boys Noize, Erol Alkan en 2 Many DJ’s (Soulwax).

Boys Noize, omdat hij altijd innovatief is en trouw blijft aan zijn eigen sound en stijl. Als je blind naar 100 sets zou luisteren, zou je gemakkelijk die van Boys Noize eruit kunnen pikken. Hij is technisch ook heel goed en weet je in zijn sets altijd te verbazen. Dit is ook iets waar wij naar streven in onze sets.

Erol Alkan is een voorbeeld, omdat hij acid, electro en techno subliem weet te integreren in zijn tracks en sets. De energie in zijn tracks vinden wij ook heel lekker. Ze hebben meestal een lange intense opbouw en als de track eenmaal zijn climax bereikt… Dan is het alsof een reuzenwalvis klaarkomt; je bent nergens meer veilig. Wij hebben daarom meestal wel twee tot drie tracks van hem of zijn label Phantasy in onze sets zitten. In het begin, het midden en het einde, omdat zijn tracks dus zeer opzwepend kunnen werken wat natuurlijk goed is voor op de dansvloer.

Dan onze helden van 2 Many DJ’s, oftewel Soulwax. Niet specifiek hun tracks maar hun sets en performance zijn een echt voorbeeld voor ons. Hoe zij het publiek bespelen en de meest uiteenlopende genres in een set weten te combineren, is buitenaards. De meeste mensen zullen ze wel kennen van Soulwax FM in de GTA game, maar wij raden iedereen ten zeerste aan om ook hun Radio Soulwax Mixtapes en andere sets te beluisteren. Zij zijn onze echte voorbeelden als het gaat om diversiteit qua genres in sets en de connectie met het publiek.

Tot slot vinden wij ‘good-old-disco-dino-baas’ Joost van Bellen echt een held. Hij is de grote man achter het zeer vermaarde RAUW. RAUW is wat ons betreft het tofste, maandelijkse electro-feest wat er in Nederland is. We zijn er ook regelmatig te vinden om een te gekke avond te beleven en we zijn nog nooit teleurgesteld. Het is voor ons een absolute droom om een keer op RAUW te mogen spelen.

Wat heeft 2015 de band gebracht?
2015 is ons beste jaar tot nu toe. We hebben meer shows gedaan ten opzichte van 2014. Zowel nationaal als internationaal hebben we weer stappen kunnen zetten. Het begon allemaal vorig jaar met een soort van kickstart op ESNS/Grunnsonic 2014. We werden toen een beetje overdonderd dat we een uitnodiging kregen voor zoiets groots. Achteraf gezien bleek het een startsein voor een geweldig mooi jaar. We hebben, in samenwerking met Merlijn Poolman, het concept Momentum ontwikkeld om Groningen weer in aanraking te laten komen met electro. We hebben dit nu twee keer gedaan in Simplon en onder andere Dr. Lektroluv, Mason en RipTide stonden op het affiche. We gaan in 2016 zeker door met dat concept.

Nationaal gezien was onze gig in de Kontra Show van De Sluwe Vos in Vera één die we niet snel zullen vergeten. We draaiden er een vier uur durende set, maar door de wederzijdse liefde en energie van het publiek leek het wel alsof het slechts vijftien minuten duurde. Daarnaast hebben we meer shows buiten Groningen gedaan. Een stijgende lijn die we in 2016 graag door willen zetten.

De absolute kers op de taart van 2015 is met stip onze tour in China. We hebben daar vier shows gedaan. Twee shows in Beijing en één in Shanghai. Daarnaast hebben we, denken wij, onze meest bijzondere show ooit gedaan. Wij voelen ons nog steeds zeer vereerd dat wij een show mochten doen op de Chinese Muur. Dat gevoel dat we daar hebben ervaren is echt werkelijk onbeschrijfelijk. Het voelde echt alsof alles even op zijn plek viel en het heeft even geduurd voordat we beseften wat er nou eigenlijk is gebeurd.

Naast die shows in China heeft het ons ook als personen en als duo sterker gemaakt. Klinkt cliché, is het waarschijnlijk ook, maar daar kunnen wij ook niks aan doen. We reisden, onder leiding van Merlijn Poolman en Crisilde van den Assem, af naar China. Cesqeaux was ook onderdeel van de groep. We hebben in twaalf dagen zo ontzettend veel geleerd van hem over hoe hij denkt over muziek, optreden, het zijn van artiest en hoe je er elke minuut van de dag mee bezig moet zijn om je doelen te behalen. Dat zijn echt ervaringen en leermomenten die je niet uit een boek haalt en je je hele leven zal bijblijven.

Wat zijn de plannen voor 2016?
We willen het beter doen dan in 2015. Alweer een cliché. Waar we heel content mee zijn, is dat we nagenoeg zeker weer naar China gaan. Maar we willen meer. We zijn aan het kijken naar mogelijkheden voor een tour in Spanje in maart en april. Daarnaast zijn de eerste binnenlandse boekingen voor 2016 alweer binnen. Momenteel zijn we ook heel hard bezig met eigen producties die we in 2016 ten gehore zullen gaan brengen. Ook gaan we door met Momentum en wij durven nu al te zeggen dat het mooie edities gaan worden met grote, mooie en misschien wel verrassende namen.

Waarom moet iedereen naar jullie optreden komen?
Onze sets staan voor dynamiek en diversiteit binnen de electro. Wij krijgen vaak van het publiek te horen dat ze een heel ander beeld hebben van electro. Als ze er dan eenmaal zijn, wordt hun beeld bijgesteld en vinden ze het tof, omdat dan blijkt dat electro veel raakvlakken heeft met hippe stijlen zoals techno, tech-house, house en deephouse. Daarnaast proberen wij via de muziek een omgeving te creëren waarin iedereen zich veilig voelt. Iedereen moet zich helemaal kunnen verliezen in het moment. De muziek spreekt voor ons en wij willen de liefde die wij hebben, voor deze muziek, overbrengen op het publiek.

Wat hopen jullie dat Grunnsonic jullie zal brengen?
Vorig jaar waren we overdonderd en best geïntimideerd door hetgeen wat ESNS/Grunnsonic met zich meebrengt. We hebben dat toen ook niet goed aangepakt, dus het kan al snel beter dan vorig jaar. We hebben nu veel beter voor ogen wat we willen bereiken met Grunnsonic en wie we daarvoor moeten benaderen om dat te kunnen bewerkstelligen. Ze zijn ook allemaal bereikbaar voor ons, dus we hopen dat ze ook daadwerkelijk onze show bijwonen, zodat we een hoge bloeddruk bij ze kunnen veroorzaken. We hopen ze enthousiast te kunnen maken voor eventuele shows bij organisaties en evenementen die wij op het oog hebben.

Waar in Groningen zouden jullie graag (nog) een keer willen optreden en waarom?
We waren resident bij Subsonic voordat het haar deuren sloot. Gelukkig komt er Subciety voor terug, dus die staat op eenzame hoogte. We willen graag ook even van de gelegenheid gebruik maken om lekker ongegeneerd een oproep te doen aan iedereen om de Subciety crowdfunding campagne te supporten. Daarnaast hebben we afgelopen jaar Simplon en Vera mogen toevoegen aan de lijst van venues waar we hebben mogen spelen, dus dan blijven de Etage en de overige KopjeK locaties en Paradigm nog over.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?
Dither! Hij heeft echt een eigen geluid. Zijn muziek is echt goede terreur, maar oh zo verfijnd.