Op woensdagavond debuteert festival CONNECT in Groningen. Het uit de hand gelopen schoolproject van een aantal RuG-studenten Kunst, Cultuur en Media belooft mensen samen te brengen. Het is door werkzaamheden even zoeken om locatie De Troubadour te vinden, maar eenmaal binnen kan de verwondering beginnen.

Zorgvuldige geluiden

Publiek dat aan het begin van de avond de kleine bovenzaal in stapt, lijkt aan boord te klimmen van een ruimteschip. Dat komt door de intergalactische set van atoomclub. Zijn act vanavond heet dan ook ‘The Universe In A Cubicle’.

De man achter atoomclub is Hugo Heinen en vanavond staat hij geconcentreerd gebogen over zijn synth, terwijl hij er af en toe een gitaar bij pakt. Elk geluid lijkt zeer zorgvuldig te zijn ontworpen, totdat het precies het gewenste effect geeft. Ondanks dat er niet veel lijkt te gebeuren in de muziek, heeft de act iets magisch en kijken en luisteren de aawezigen met volle focus.

atoomclub

Muziek ontmoet kunst

De volgende act op het programma is het interdisciplinaire Gamsol, bestaande uit twee muzikanten en één beeldend kunstenares. Ter voorbereiding strekt er al een groot stuk wit papier van het podium tot ver op de vloer. Het begin valt helaas een beetje in het water door de combinatie van te zachte muziek en luid pratend publiek. Ook bij dit festival hebben de artiesten last van de ‘Dutch disease’, ondanks de vele internationals die in het publiek aanwezig zijn.

Als Gamsol eenmaal op gang is, zijn de beide muzikanten beter te horen. Ook zij spelen met (stem)geluid en improviseren daarmee een interessante set. In reactie op de muziek beschildert Lieve van Meegen tijdens het optreden het hele doek. Wat eruit ontstaat is niet per se mooi, wel erg expressief.

GAMSOL

Dromerige kracht

Tijd om weer te verkassen naar de kleinere bovenzaal. Die staat inmiddels stampvol voor Mind Fuji. Deze vierkoppige band komt met een heerlijk dromerige set. De alternatieve sound met af en toe sterke vleugen pop wordt kracht bijgezet door de stem van zangeres Mila Meijer. Haar hoge, krachtige stem doet denken aan Florence + The Machine.

Volle overtuiging

Wat later dan gepland betreedt Van Marban het podium. Deze act kennen we al van de POPgroningen awards, waar het drietal de halve finale behaalde. Wist Van Marban tijdens Eurosonic nog niet helemaal te overtuigen, dat is nu wel anders. Zodra de band begint te spelen spat de energie ervan af. Van Marban gooit harde rock met een vleugje psychedelica de zaal in, denk aan King Gizzard & The Lizard Wizard.

De live energie van deze act is erg goed en het publiek gaat er goed in mee. Er ontstaat een moshpit en niemand staat meer stil. Deze band heeft zichzelf vanavond bewezen en hier gaan we meer van zien. Van Marban, onthoud die naam!

Zomaar Radio

Roggebrood in de zaal

Dan is het tijd voor de sensatie Mark Roggebrood. Deze rapper en kunstenaar in brede zin neemt zichzelf niet al te serieus. Toch zijn Roggebrood’s teksten op momenten echt goed en schuwt hij de diepgang niet. Die teksten worden overigens voor een groot deel meegeschreeuwd door een schare fans in de zaal.

De zaal gaat sowieso lekker mee met Mark. CONNECT is zijn debuut, maar dat is niet te merken. Hij is enorm enthousiast, staat bijna zijn hele optreden te springen en gooit met roggebrood. Hij organiseert een sitdown waar zelfs zijn moeder aan meedoet. Geweldig om dergelijk enthousiasme te zien bij zowel een artiest als zijn publiek.

 

Dan is het programma met de liveacts afgelopen. Met een keur aan Groningse dj’s blijft het nog lang onrustig in de Troubadour…

Mark Roggebrood

Mind Fuji