Een op papier interessante dubbel in Vera : Raketkanon—de noiserockers met een groeiende reputatie uit België—en het Australische Tropical Fuck Storm dat ook al een behoorlijke reputatie heeft opgebouwd bij het Vera publiek via hun vorige band. We zijn er dus uiteraard bij om vanuit het oog van de storm verslag te doen. Buckle up!

Raketkanon draait al sinds 2012 mee en staat in België vooral bekend om hun wat ontregelende interviews en podiumpresentatie. Zo zou de zanger het wel eens hebben voorzien op mensen uit het publiek die met hun mobieltje bezig zijn. Daar is vanavond weinig van te merken, al komt er wat dat betreft nog wel een opmerking van zanger Pieter Paul Davos als hij een telefoon bespeurt. Intussen zet de band een optreden neer dat vooral als “hard” kan worden gekenmerkt.

 Veel subtiliteit zit er niet in de beukende metalriffs, die worden gelardeerd met noiserock en hier en daar met een opeens opduikende swingende drumbeat tussen de beukende hardcore en metal door.  Een kenmerk van de band uit Gent zijn de nogal krijsende vocalen waarbij niets verstaanbaars wordt gecommuniceerd. Een deel van het publiek lijkt speciaal voor Raketkanon te zijn gekomen en dringt enthousiast naar voren.  Echter, een ander deel  van de bezoekers ondergaat de muur van geluid en nogal storend dominante lichtshow —vanwege een groot uit ledlampen opgetrokken logo —lijdzaam.

Raketkanon

Raketkanon

Als Tropical Fuck Storm het podium betreedt is het voorste gedeelte van het publiek een stukje ouder geworden. Veel Veragangers herinneren zich immers nog de geweldige concerten van the Drones en Tropical Fuck Storm is de nieuwe band van Gareth Liddiard en Fiona Kitschin. Ze hebben zich versterkt met een ijzersterke drummer, Lauren Hammel, en een gitariste/toetseniste, Erica Dunn, die ook veel toevoegt. Met name in de vocalen. Dat bleek vorig jaar al op de toen uitgebrachte elpee A Laughing Death in Meatspace.

Wat vooral opvalt,  ten opzichte van the Drones, is het hogere tempo  en de zangpartijen, die mede dankzij Erica Dunn interessanter zijn geworden. Samen met Fiona doet zij regelmatig ,en op goed gekozen momenten, de koortjes waarbij er af en toe een mooi vraag-antwoord spel ontstaat met de lead vocals van Liddiard.  Het valt sowieso op dat de liedjes in opbouw spannend zijn en clichés worden vermeden. Daarbij komt dat in tegenstelling tot eerder op de avond bij Raketkanon, de som der delen wel groter is. De swing, de noise, het geweld en de dynamiek van af en toe een rustmoment: het valt allemaal mooi in elkaar en zorgt voor een prima optreden. Een toegift geeft de band niet, maar niemand die zich daar boos over maakt. Het was goed zo.

Tropical Fuck Storm

Tropical Fuck Storm

Raketkanon

Raketkanon

Tropical Fuck Storm

Tropical Fuck Storm