Het was niet zo bedoeld, denk ik, maar de twee concerten in Vera op zaterdagavond vulden elkaar eigenlijk perfect aan. Er stonden namelijk twee bands die ieder op hun eigen manier en niveau, een invulling gaven aan het fenomeen Krautrock.

Om te beginnen stond in de Grote Zaal het Anglo-Amerikaans/Zweedse Fews (uit Malmö, stad van Zlatan en veel goede Zweedse bands). Een band die een paar jaar geleden ook al Vera aandeed, maar nu op de vloedgolf van hun geweldige nieuwe plaat Into Red een hele Europese tour als headliner gaat afwerken. “This is the first gig of the tour, so we are a bit nervous” excuseert zanger/gitarist David Alexander zich op een gegeven moment. Het is niet nodig: “Your new record is great!” klinkt het uit de zaal.

De band is blij en gooit er nog een schepje bovenop. Na veertien songs, voornamelijk van de nieuwe plaat, is de koek op. Wat beklijft zijn voornamelijk de pakkende baslijnen en de minimalistisch opgebouwde, maar o zo stuwende songs en vooral de urgentie waarmee ze worden gebracht.

Fews

Fews

Zal het Groningse Springveer, een relatief nieuwe band die in 2018 opeens op onze radar verscheen, een passend vervolg aan deze avond kunnen geven? Na ruim een half uur kan deze vraag met een volmondig “Hell yes” worden ingevuld ! Het drietal is weliswaar een stuk minder ver in de ontwikkeling dan een band als Fews, maar waar het om draait: urgentie en dat oergevoel dat rock in je wakker moet maken, dat is er. Net als bij de vorige band worden ze geassocieerd met die aparte stroming die ze Krautrock noemen: ooit gestart door Duitse bands in de laten jaren ’60, die minimalistische lang uitgesponnen songs met veel intensiteit brachten. Wie het wil ervaren moet op YouTube maar eens zoeken op Neu!.

The Jesus & Mary Chain noemen ze zelf ook als referentie en laat dat nou de band zijn die ooit in Vera een stief kwartiertje speelden. Dat record breken ze dan in ieder geval niet, maar de kleine set maakt wel indruk, vooral het Duits gezongen Rotherblätter heeft wat mij betreft hitpotentie;  de stampvolle kelder komt er in ieder geval bij in beweging. Een band waar we hopelijk meer van gaan zien en horen. Hou ze in de gaten!

Springveer

Springveer - Vera

Fews

Fews

Springveer

Springveer - Vera

Fews

Fews