Hoewel het logo nog prijkt aan de gevel, is het al een tijdje geleden dat het voormalige PostNL-distributiecentrum aan de Achterweg postzakken heeft gezien. Sinds 2015 biedt het gebouw, dat tegenwoordig door het leven gaat als The Big Building, ruimte aan diverse startups. Eind 2017 komt daar IIWII (It Is What It Is) bij, een tijdelijke bar/nachtclubcombinatie op de bovenste etage. Zowel nationale als internationale dj’s krijgen hier in de weekenden de mogelijkheid hun vaardigheid met vinyl te laten horen. 3voor12 groningen sprak met oprichter Geert Jan Schipper over de oorsprong van IIWII, haar rol in de Groningse clubscene en het aanstaande einde.

Gezamenlijke hobby

Het ontstaan van IIWII kan volgens Geert Jan worden gezien als voortkomend uit een passie voor clubben. Hij vertelt hoe zijn vrouw en hij elkaar in een club ontmoetten en sindsdien vele clubs in Europa bezochten. De liefde voor het muzikale nachtleven werd steeds groter. Geert Jan: “Wij misten in Groningen een plek zoals de voormalige club Trouw in Amsterdam waar we thuis konden komen. Toen wij in 2015 met de plannen begonnen voor een eigen club was Paradigm er, maar daar bleef het bij. OOST is daar in 2016 bijgekomen en paste al veel meer bij onze wensen. Toch hadden we iets van “fuck it” toen we de kans kregen om in The Big Building aan de slag te gaan met een eigen club.”

Het balletje ging rollen en Geert Jan en zijn vrouw openden IIWII in november van het vorige jaar. Het kernidee was hierbij dat IIWII een gemoedelijke, huiselijke sfeer zou waarborgen. Zo oogt het ook bij binnenkomst: de zaal van de dansvloer is enigszins kaal, maar ook klein en knus. Volgens Geert Jan ligt daarin, samen met het adembenemende uitzicht over Stad en Ommeland, de kracht van de locatie: “Het voelt als een uit de hand gelopen huisfeestje.” Bij de inrichting is dan ook vooral met deze kleinschaligheid rekening gehouden en is weinig overgenomen uit andere clubs.

Het publiek opvoeden

Dat geldt niet voor de muzikale ideologie achter IIWII.  Die komt voort uit een bewondering voor enkele legendarische nachtclubs in binnen- en buitenland. Geert-Jan: “Clubs als Trouw of de Robert Johnson in Frankfurt hebben een sterke ideologie die zij uitdragen. Zij zien voor zichzelf de taak weggelegd hun publiek muzikaal op te voeden door unieke dj’s een podium te bieden. Of deze een breed publiek trekken en daarmee veel geld in het laatje brengen is bijzaak. Het bieden van ruimte aan dj’s en de muziek die zij draaien staan centraal. Bij IIWII delen we die visie en nemen we die mee in onze programmering.”

Die programmering doet Geert Jan met de Leeuwarder dj Ruben Planting. Samen zorgen zij ervoor dat IIWII in de weekenden gevuld is met voornamelijk house- en discomuziek. Lokale bekenden zijn vaak terug te zien in de line-up, maar de acts komen ook van verder. Chicago, bijvoorbeeld, voortkomend uit de passie voor Chicago-house van Geert Jan. Sinds de opening van IIWII hebben twee dj’s (Zernell en Mark Grusane) uit de windy city gedraaid in de club. Binnenkort kan Darryn Jones aan dat rijtje worden toegevoegd. Hoewel Geert Jan erkent dat IIWII te kort bestaat om echt een bepalende rol te hebben in de Groningse clubscene, vindt hij de programmering wel een mooie toevoeging op het bestaande muzieklandschap in de stad: “Ik kan mij niet herinneren dat het specifieke Chicago-geluid in Groningen ooit recht is aangedaan.”

De artiesten krijgen van Geert Jan en Ruben uitgebreid de ruimte om zich van hun beste kant te tonen. Geert Jan: “Bepaalde clubs doen tegenwoordig aan een soort festivalprogrammering. Daarbij worden vele dj’s op een avond uitgenodigd die slechts een uurtje of iets langer mogen draaien. Om de show goed uit de verf te laten komen, proberen zij in dat korte tijdsbestek te pieken met toegankelijke en populaire muziek. Er is dan geen ruimte voor experimenten. Dat proberen we in IIWII te vermijden. Zo boeken we een beperkt aantal dj’s op een avond of nodigen we slechts één uit om de gehele avond te vullen. Op die manier bieden we ze de mogelijkheid  hun vleugels te spreiden.” De artiesten stellen dat op prijs, zo maakt Geert Jan duidelijk, en zeggen dan ook vaak graag nog een keer terug te willen komen.  

IIWII: een kortstondig fenomeen of een club met een toekomst?

Het zal echter de vraag zijn of zij nog een keer zullen draaien op de huidige locatie. Voor het terrein waarop The Big Building staat is een andere bestemming gevonden. Het betekent dat IIWII, zoals in de verwachting lag, haar deuren moet sluiten eind mei.  Maar Geert Jan is stellig als hij zegt dat de sluiting niet het einde van de club betekent: “Er zal zeker iets nieuws komen in de toekomst. Mogelijk zal het een club worden die iets groter is, wat ook aantrekkelijker is wegens de inkomsten die nodig zijn. We weten op dit moment echter nog niet hoe het eruit zal gaan zien. Vooral de locatie, die op dit moment overweldigend is, zal moeilijk te overtreffen zijn.”

Maar niet getreurd. De komende maanden host IIWII op haar huidige locatie nog een aantal clubavonden. Zaterdag 24 maart zal de eerdergenoemde Darryn Jones het Chicago-geluid ten gehore brengen. Tijdens koningsnacht zal onder andere acid-housepionier I-F zijn draaivaardigheid laten zien. Eveneens komt er een veelbelovende ‘weekender’ aan in het weekend van 30 maart. Het uitluiden van de huidige locatie van IIWII zal gebeuren in de weekenden van 18 en 24 mei. Dat het echter niet het laatste geluid is dat we van IIWII en de drijfveren achter de club zullen horen, is vrijwel zeker.