Afgelopen zaterdag speelden in De Walrus niet de minste bands op een Faktum 51-avond: het energieke powertrio BARTEK, het frisse The Mighty Breaks en de garagedino's van The Beavers. Een bijzondere avond, want Faktum 51 geeft er de brui aan. Programmeur Ruben Huizing gooide er z'n ziel, zaligheid en persoonlijk vermogen in en licht toe: “Het voelde te veel als werk.” Gelukkig zorgde de line-up van vanavond voor een waardige afsluiting van drie jaar Faktum 51.

Pop- en garagebandjes

Een tijdje geleden stond er een kort artikel op de website van 3voor12 groningen: podium Faktum 51 kapt ermee. Geen schokkend nieuws: de wereld zal blijven draaien en de Nobelprijs zal organisator Ruben Huizing niet krijgen voor zijn werk. Maar jammer is het wel. Voor een bespottelijk laag prijsje kreeg je bij Faktum 51 toegang tot de leukste pop- en garagebandjes van Nederland. De druk van het programmeren eiste zijn tol, de inspanningen van Huizing leverden niet op wat hij hoopte. “Het kostte me op het laatst te veel energie. Het voelde als werk,” vertelt hij. De zwanenzang leverde een mooi affiche op met BARTEK, The Mighty Breaks en The Beavers. Aan de programmering heeft het niet gelegen.

Fuzz
Bij het optreden van The Mighty Breaks gaat het er soepeltjes aan toe. Alles staat alles in het teken van het liedje, en dat levert een fraaie mix op van de frisheid die Blur ooit had en de fuzzy garagepop die tegenwoordig zo alom aanwezig is. De band kende wat wisselingen in de samenstelling. De laatste aanwinst is een saxofonist, die een scheurend sausje over de nummers strooit. Uniek en vernieuwend is het allemaal niet, maar doet dat ertoe? Het klinkt gewoon lekker. 

The Mighty Breaks

Opgefokte speedrock

BARTEK speelde eerder dit jaar nog in Groningen op Noorderslag en maakt een bijzonder gedreven indruk. Technisch goed onderlegd, deze knapen. En de band heeft in de drummer iemand gevonden die het volume flink opschroeft. De zenuwachtig flikkerende lichtbak die de band heeft meegenomen onderstreept de hysterische set. In krap drie kwartier spuwt het trio een lading nagelharde songs de zaal in. Beach en Summertime zijn dus geen vrolijke zomerdeuntjes om je onschuldige picknick mee op te luisteren, maar opgefokte speedrock om in je strandstoel bij te verbranden. Ramstrak gespeeld, dat dan weer wel.

Sixties
Iets chaotischer gaat het er bij The Beavers aan toe. Deze garagerockers startten begin jaren negentig, zo rond de periode dat de bandleden van BARTEK en The Mighty Breaks werden geboren. Maakt allemaal niet uit, je bent rock-‘n-roller of niet. En spelen kun je zolang je er zin in hebt, nietwaar? Toch zou een bescheiden soundcheck voor een pikstart kunnen zorgen. Pas na een nummer of drie is alles afgestemd en zit de vaart er in: sixtiesgarage zoals The Beavers die al een paar decennia spelen. Niks mis mee. 

Al met al dus een fijne programmering en een prima afsluiting van drie jaar Faktum 51. Huizing gooide er z'n ziel, zaligheid en persoonlijk vermogen in. Daar komt dus nu helaas een einde aan, al eindigt Huizing op z'n Arjen Robbens: “Zeg nooit nooit.”

BARTEK

The Mighty Breaks

The Mighty Breaks

The Mighty Breaks

BARTEK

BARTEK

BARTEK