Na een radiostilte van vier jaar timmert Kim Janssen weer goed aan de weg sinds het uitkomen van de ballad Bottle Rockets. Afgelopen donderdag gaf hij met zijn band een optreden in Vera zoals we van hem gewend zijn, vol experimentele popliedjes van het album Cousins. Singer-songwriter Christof van der Ven verzorgt daaraan voorafgaand solo de support act op de akoestische gitaar, eveneens vol stemmige popliedjes. Beide optredens zorgen voor een vermakelijke avond in Vera, dat is volgestroomd met fans van de ingetogen indiefolkmuziek. Natuurlijk leeft iedereen op als Janssen en band de hit Cousin spelen, maar ook met de andere liedjes uit het repertoire zet de zanger een sfeervolle act neer.

Melodieus en indringend voorprogramma

De liedjes die Christof van der Ven in een solo-optreden akoestisch speelt voor een half volgelopen Vera klinken melodieus en indringend. De zanger vertelt met een zachte g dat hij niet bijt en vraagt na het eerste nummer of de mensen wat dichterbij willen komen. Hij laat sterke, hoge vocalen horen. Het tweede nummer speelt hij met de capo op de derde fret. In zijn witte T-shirt ziet de uit de omgeving van Eindhoven afkomstige zanger er eenvoudig uit en dit past goed bij zijn repertoire. Hij laat vanavond kleine liedjes horen als Hold Me en speelt het laatste nummer Empty Handed op de elektrische gitaar. Van der Ven heeft voldoende kracht in zijn stem om het liedje met hoge uithalen op de elektrische gitaar te dragen en dat is knap. Ook het publiek geniet zichtbaar van het voorprogramma.

Intiem, maar ook pompeus en bombastisch

En dan is het tijd voor het optreden van Kim Janssen. Ondanks het ingetogen signatuur van zijn muziek klinkt het eerste nummer dat Janssen en band spelen pompeus en bombastisch. De dromerige, alternatieve popliedjes klinken vol en swingend en kennen een mooie dosering en opbouw. Janssen vertelt dat hij voor het eerst sinds jaren weer in Groningen is en speelt dan een nummer die a capella begint en haast bijbels klinkt. Daarna kondigt Janssen het volgende liedje aan dat gaat over de tijd dat hij Kathmandu woonde, vlakbij twee tijgers.

Janssen staat relaxed op het podium en schuwt het zingen met de kopstem niet. Halverwege het melancholische optreden moeten we toegeven dat de nummers in mineur geschreven zijn en best veel op elkaar lijken. Hierdoor lijkt de set in eerste instantie niet te overrompelen. Maar sommige nummers hebben een andere, rijkere compositie. Als je hits als Cousin hoort begrijp je ineens weer waarom je vanavond bij dit optreden bent en waarom de nieuwste plaat is genomineerd voor een 3voor12 Award. Vooral de goed uitgevoerde afwisseling van intieme momenten met jubelende explosies is van een kaliber dat je op indiefolkalbums uit Nederland niet vaak tegenkomt. Na afloop van het optreden volgt er nog een kleine toegift en dan laat Kim Janssen het publiek na een mooie avond met een voldaan gevoel achter. Met het album Cousins is hij terug en dat heeft hij vanavond in Vera bewezen.

Kleine liedjes

Wanneer we Kim Janssen na afloop van het optreden nog even spreken in de kelderbar vertelt hij over zijn laatste optreden in Vera, tien jaar geleden: “Het was bijzonder dat ik hier toen in de kelderbar mocht spelen. Nu ben ik voor het eerst weer terug in Vera, met m’n nieuwe plaat. Er hing een goede sfeer vanavond.” Janssen houdt van kleine liedjes en verwacht die voorkeur te behouden. “Ik hou van meerdere genres. Van Amerikaanse folk- en synthesizermuziek tot muziek uit de jaren ’80. Ik hou ook van dat pastorale en opzwepende, maar in kleine liedjes. Ik heb nog geen ideeën voor stadionliedjes", legt hij uit.

Janssen vertelt dat veel van de liedjes op het nieuwe album gaan over zijn jeugd, die hij van zijn tweede tot zijn zestiende doorbracht in Azië. “Eerst woonde ik in Thailand, toen in Cambodja. Mijn ouders verhuisden naar Nepal dus ging ik mee. Ik zat vijf jaar op een kostschool in Kathmandu", vertelt hij. Ondanks de warme herinneringen aan vroeger voelt hij zich thuis in Nederland. Zijn inspiratie vindt hij vooral bij muzikanten als Klangstof en Junkie XL. Maar Janssen hoopt de komende tijd in het buitenland te gaan toeren met zijn nieuwe plaat.