Na twee eerder verschenen EP's presenteert Mr. Wallace op 22 april zijn eerste album in Vera. De zevenkoppige skaband is na jaren van optreden in binnen- en buitenland en een debuut op de Venezolaanse radio terug met Breathe Again. Een week geleden kwam de eerste videoclip uit. Reden genoeg voor een interview met bandleden Renske de Boer (zang) en Bart van Nunen (gitaar).

Album

Debuutalbum Breathe Again bevat voor de band gebruikelijke uptempo skanummers afgewisseld met rustigere reggae. Het opnemen gebeurde grotendeels analoog. Tijdens het inspelen zijn door studio-eigenaar Kasper Frenkel effecten als delays, reverbs en phasers gemaakt en opgenomen, waardoor het album gevarieerder en speelser is dan de EP’s. Bart: “Nummers die je niet alleen op de dansvloer waardeert, maar ook daarbuiten. Het is heel divers: van two tone-achtige ska, naar dub-reggae, skinhead reggae en meer poppy dingen.” De plaat is live opgenomen, dus alle partijen zijn tegelijkertijd ingespeeld. “Op deze manier hopen we de vibe van onze muziek extra goed over te brengen”, vertelt Renske.

Het schrijfproces

Bart, Renske en Tobi (trompet/trombone) schrijven de nummers. Ze starten met wat akkoordjes en een tekst waardoor er een duidelijke vorm ontstaat. Dan pakt de rest van de band zijn instrument erbij en zo drukken alle leden hun stempel op de songs. Tijdens het schrijven ontstaan soms onverwacht grappige wijzigingen. Bart: “Het blazersloopje in Never Felt So Lonely was eigenlijk eerst een gitaarloopje. Het heeft zich in het schrijfproces ontwikkeld tot iets voor de blaassectie.” Voor de teksten, die vaak over relatie-ervaringen gaan, is de frontvrouw verantwoordelijk. Ze hebben een verdrietige ondertoon, maar feestgenre ska helpt Renske om er een positieve draai aan te geven: “De titelsong, Breathe Again, staat ervoor dat het altijd allemaal wel weer goed komt. Als een soort nieuwe, frisse wind.”

Studio

De opnames van het debuutalbum vonden plaats in de Electric Monkey studio in Amsterdam. Hiervoor verbleef de band zes dagen samen in een huisje, wat volgens Bart “heel druk en heel gezellig” was. De muzikanten spaarden flink. Renske: “Al het geld dat we verdienden met optreden zit hierin. Daardoor is het best een lang proces geworden.” Een producer hielp, in de oefenruimte en studio, met kleine aanpassingen waardoor het uiteindelijke resultaat beter werd.

Trots

Met dit album willen de muzikanten laten zien dat ze gegroeid zijn als band. De kwalitatief goede studio hielp om het geheel professioneler te krijgen. Bovendien staan volgens Bart niet per se de nieuwste, maar wel de beste nummers op dit album, waardoor Breathe Again ook twee eerder opgenomen nummers bevat.

Op de vraag waar het tweetal het meest trots op is, antwoordt Renske: “Dat we nog steeds zoveel lol hebben samen. Het voelt echt als familie: we zijn heel hecht als band. Ondanks dat iedereen naast het spelen in Mr. Wallace nog andere dingen doet, sommigen studeren, anderen werken zelfs fulltime, is er toch telkens de motivatie om er samen voor te gaan.” Bart vult aan: “Wat het album betreft ben ik heel trots dat we het allemaal live hebben ingespeeld. Dat vergt best veel energie, want als één persoon een foutje maakt, moet het hele nummer opnieuw. Dat ging heel goed allemaal.”

Vooruitzichten

Dit jaar hoopt de band veel op te treden. “Dat is eigenlijk het leukste: nieuwe nummers spelen. Sommige nummers testen we eerst op het publiek, maar andere heeft het publiek nog nooit gehoord. Het is dan best moeilijk om je in te houden, haha”, vertelt Renske. Waarschijnlijk gaat de band tourtjes doen in Nederland. Het liefste ook in Duitsland, waar de skascene groot is. Daar raakt de band namelijk geïnspireerd door andere artiesten. Bart: “Optreden in het buitenland is leuk. Soms onwerkelijk ook. In Wales zongen mensen mee met onze liedjes. Dat is het mooiste compliment wat je kunt krijgen als band. Je maakt iets, en je hoopt dat het publiek het ook kan waarderen. Als dat dan zo blijkt te zijn, is dat heel leuk.”

Verder wil Mr. Wallace zichzelf blijven ontwikkelen en uitdagen binnen het ska-genre. Hiervoor gaat de band verder met het gebruik van effecten, zowel op komende albums als live tijdens optredens. De eerstvolgende mogelijkheid om deze creatieve ontwikkelingen te laten horen is 22 april. Renske: “Nu eerst de releaseparty in Vera. Waar we heel trots op zijn, is dat het daar plaatsvindt. Na het Platformtheater en Simplon nu deze legendarische plek. Dat was al een doel op zich; ons eigen feestje in Vera!”