ESNS15 Grunnsonic: Tips van de Grunnsonic-acts

Wat zeggen Grunnsonic-acts over hun collega Grunnsonic-acts?

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Jan Westerhof en André Eggens ,

In de afgelopen weken hebben we alle Grunnsonic-acts aan je voorgesteld aan de hand van de ‘In opmaat naar Grunnsonic’-lijstjes. De afsluitende vraag luidde steevast: Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vind je tof en waarom? In dit artikel maken we met betrekking tot die vraag de slotsom op. Welke Grunnsonic-acts worden het vaakst getipt door hun collega’s en waarom? Wat zeggen Grunnsonic-acts over andere Grunnsonic-acts? Kortom welke Grunnsonic-act mag je de komende editie absoluut niet missen volgens hun collega’s?

Het eerste dat opvalt, is dat de tips erg gevarieerd zijn en verdeeld over vele acts. Bijna drie kwart van alle Grunnsonic-acts wordt één keer of vaker door hun collega’s aangeraden. De Grunnsonic-acts noemen gemiddeld 1,88 collega’s. Op een enkeling na wordt er veelal binnen het eigen genre/stijl getipt. Uiteindelijk is er één act die het vaakst getipt wordt door de Grunnsonic-collega’s. Er zijn twee acts op een gedeelde tweede plek beland en drie acts op een gedeelde derde plek. Welke acts zijn dat en waarom worden ze geroemd door hun collega’s? We beginnen bij de derde plaats en werken naar de meest getipte Grunnsonic-act toe, die je volgens de Grunnsonic-collega’s dus absoluut niet mag missen. We sluiten het artikel af met een aantal eervolle vermeldingen.

Op de gedeelde derde plek vinden we drie acts terug. Ten eerste is dat Edo de Vlieger & Eva Waterbolk. Eva Waterbolk en Edo de Vlieger zijn beide solo-artiesten die als gelegenheidsduo steeds vaker samen optreden. Door haar collega's wordt Eva geroemd om haar confronterende liedjes en bijzondere voordracht. Edo wordt beschouwd als stadstroubadour en zijn collega’s vinden hem een integere persoonlijkheid. Ze worden als bijzondere combi beschouwd die samen mooie maar ook sombere en cynische liedjes maken, maar wat wil je als je elkaar hebt leren kennen op een begrafenis.

De tweede act die op de derde plek is geëindigd, is Harm’s Fork. Volgens zijn collega’s zet Harm’s Fork met zijn orgelspel een fantastische live-show neer. Freak-gospel waarop gedanst kan worden. Daarbij wordt frontman Harm Wierda als bijzondere en unieke persoon binnen de Groningse muziekscene gezien. Eén collega bestempelt hem als een geweldig creatieve en originele muzikant. De derde act is Sascha Elisah, ook wel als Nashville country-sound van eigen bodem bestempeld. Zij wordt vanuit alle hoeken getipt door zowel collega singer-songwriters als bands, als uit de dj-/producer- en hiphop-hoek. Collega’s roemen haar om haar authentieke country-stijl, haar mooie stemgeluid en dichten haar veel potentie toe.

Op een gedeelde tweede plaats treffen we allereerst Mulu aan. Mulu wordt door zijn collega’s beschouwd als eigenzinnige en originele rapper die een goede tot zelfs hypnotiserende live-show weet te leveren. Volgens zijn collega’s is hij overtuigd van zichzelf en weet hij daarmee ook overtuigende shows neer te zetten. De andere Grunnsonic-act die we terug vinden op de gedeelde tweede plaats is The Rising Sun. Deze band wordt door zijn collega’s geroemd om het feit dat de muzikanten van elk optreden een enorm feest maken met hun vrolijke reggae-rock. Hun show meepikken op Grunnsonic staat volgens de collega’s garant voor een avond lang stuiteren.

De act die het vaakst getipt wordt door de collega Grunnsonic-acts, en die je dus absoluut niet mag missen, is Stuart Mavis. Stuart Mavis wordt geroemd om zijn goeie muziek die sterk groovet. Daarbij worden zowel de frontman als de hele band door hun collega’s bestempeld als ontzettend aardige gasten. Wil je dus een sterke en groovende show meemaken, en nadien aardige gasten ontmoeten, zorg dan dat je één van de shows van Stuart Mavis meepakt tijdens Eurosonic Noorderslag. Dat zou moeten lukken: de band speelt maar liefst vijf shows in de stad tijdens ESNS.

We sluiten de ‘In opmaat naar Grunnsonic’-serie af met een aantal bijzondere uitspraken van Grunnsonic-acts over Grunnsonic-acts, oftewel eervolle vermeldingen. Eervolle vermeldingen zijn er voor:

- straatmuzikant moti, inmiddels een begrip in de stad, getipt door The Blind Roofers;
- David van Model Depose die de tofste schoenen heeft, volgens Meadowlake;
- de geschift goede langspeler van de repetitiehok-vrienden Uhgah? Wugah!, getipt door Model Depose;
- de duistere en cynische liedjes van Edo de Vlieger & Eva Waterbolk waar Ordure toch om kan lachen;
- Sascha Elisah waar Edo de Vlieger & Eva Waterbolk beide ‘op’ zijn…;
- de stoere, grote vent Chris (I Took Your Name) die desondanks de emotie in zijn nummers niet schuwt, aldus Sascha Elisah;
- Joëlle Smidt maar niet omdat iedereen op de middelbare school dacht dat ze het zusje van Oes was;
- de coole ontploffende camera van Sprokkelhout, getipt door Meadowlake;
- Niels die zit te ‘shinen’ op de drumkruk bij Vikings of Tibet, aldus Sprokkelhout;
- de geflipte mix van muziekstijlen van Harry van Lier, getipt door Vikings in Tibet;
- FAKE O’s omdat het een paar lieve jongens zijn, volgens Hoist the Colours; omdat ze zonder al te veel gelul van A naar B gaan en da’s mooi, aldus Uhgah? Wugah!; en omdat ze zeventien nummers in minder dan een half uur kunnen spelen, volgens Santa Fé;
- The Blind Roofers, die in de persoon van Stuart Mavis een echte fan hebben;
- het Drentse Toycar Taxi, die helemaal niet op Grunnsonic staan maar toch getipt worden door View for a Day omdat het hun tourmaatjes zijn.

Resumerend zijn dit dus de Grunnsonic-acts die je volgens hun collega’s dit jaar op Grunnsonic absoluut moet zien: Stuart Mavis, Mulu, The Rising Sun, Edo de Vlieger & Eva Waterbolk, Harm’s Fork, en Sascha Elisah. Check ons Grunnsonic-dossier waarin we alle Grunnsonic-acts aan je voorstellen, speel de Grunnsonic-luisterpaal af en bepaal voor jezelf welke lokale helden je dit jaar op ESNS/ Grunnsonic mee gaat pikken!