#ESNS15 In opmaat naar Grunnsonic met: Vikings in Tibet

"Heldere gitaren, warme synthesizers, harmonische zanglijnen en af en toe een vleugje neusfluit"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Maarten Schuchard en Harold Zijp ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek, maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: Vikings in Tibet.

Waar en wanneer spelen jullie tijdens ESNS/Grunnsonic?
Op woensdag 14 januari spelen we om 20:15 uur in Nachtcafé Warhol. Later op de avond spelen we nog een set in het Lighthouse Muzieklab om 23:00 uur. Beide shows zijn gratis toegankelijk.

Wat voor muziek maken jullie?
Folk-/popliedjes die zijn ingekapseld in ambient en soms een energieke aanzwelling beleven.

Hoe is Vikings in Tibet ontstaan en hoe lang bestaat de act al?
Vikings in Tibet is in 2013 ontstaan toen er op een slaapkamer een EP Petrichor werd geschreven en opgenomen, zonder dat er al een band omheen was gevormd. Aan het einde van dat jaar stonden we voor het eerst als live-act op het podium. Na een aantal formatiewisselingen zijn we nu bijna een jaar bezig in de huidige samenstelling.

Wie is jullie muzikale held en waarom?
Niet zozeer een persoon, maar Laughing Stock van Talk Talk is wel een heldhaftig album. Ik denk dat veel bands in ons straatje er direct of indirect door beïnvloed zijn. Je hoort aan de muziek dat ze geen concessies hebben gedaan door zich bezig te houden met wat de luisteraar ervan zou vinden. Daardoor is iets unieks ontstaan.

Wat heeft 2014 de band gebracht?
We hebben het afgelopen jaar al vrij veel live-ervaring op kunnen doen. Zo stonden we onder andere in Vera, Simplon, Paard van Troje, op het Bevrijdingsfestival Groningen en op Incubate. Daarbij hebben we in de loop van het jaar onze intrek genomen in een zelfgebouwde studio/oefenruimte in Haren. De opnames voor ons eerste full-length album, waar we ons nadrukkelijk op hebben gericht en die er inmiddels allemaal opstaan, hebben dan ook hoofdzakelijk in onze eigen studio plaatsgevonden.

Wat zijn de plannen voor 2015?
We zijn nu vooral gericht op het uitbrengen van ons album in 2015. Dit zal voorafgegaan worden door een tweetal singles. Ook hopen we hier leuke dingen omheen te kunnen presenteren, zoals video's van live-registraties en remixen van de nummers door producers uit allerlei genres. Verder hopen we natuurlijk dat het album goed wordt ontvangen en dat we ook live onze muziek met een zo breed mogelijk publiek kunnen delen.

Waarom moet iedereen naar jullie optreden komen?
Het is altijd onze intentie om een dynamische en gevarieerde show neer te zetten. Daarbij 45 minuten lang wegdromen tussen heldere gitaren, warme synthesizers, harmonische zanglijnen en af en toe een vleugje neusfluit. Dat is toch best fijn?

Wat hopen jullie dat Grunnsonic jullie zal brengen?
Het is geweldig om in je eigen stad te kunnen spelen en tegelijkertijd deel uit te maken van zo'n prachtig festival. We hopen hier dan ook vol van te genieten en een goede show weg te geven aan een internationaal publiek.

Wat is jullie favoriete podium, festival of plek in Groningen om te spelen en waarom?
Vera mainstage is misschien niet het grootste podium maar wel het hart van popstad Groningen. Om in een vroeg stadium daar te spelen voelde dan ook erg speciaal!

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?
Onze vaste tourbuddies van Sprokkelhout hebben een zeer eigen sound en laten live geen steekjes vallen. We weten uit ervaring dat Jasper Staal als geen ander een mooi feestje kan bouwen met verrassend frisse beats. Veel respect hebben we voor wat The Blind Roofers het afgelopen jaar allemaal gepresteerd hebben. Het is erg mooi om te zien dat Harry van Lier zijn geflipte mix van muziekstijlen blijft vertonen.