#ESNS14 De plekken waar je heen moet tijdens Eurosonic

Wat is er nog, wat is weg en wat is nieuw?

Tekst & foto's: Sjoerd Huismans ,

Het gebruik van Simplon ging bijna niet door, Vindicat verhuist zeer binnenkort naar haar nieuwe gebouw en de grote zaal van Huize Maas is afgebrand. Wat podia betreft waren er genoeg kopzorgen voor de organisatie van Eurosonic. Toch is het de organisatie gelukt dezelfde capaciteit te bieden als voorgaande jaren, door een aantal gloednieuwe podia neer te zetten. Het zal hoe dan ook weer een gepuzzel worden met zoveel podia. We zetten er tien op rij, en noemen de belangrijkste bands die er spelen.

Vera

Ooit begonnen als gereformeerde studentenvereniging, werd Vera later een links jongerencentrum waar popmuziek de hoofdmoot vormde. Nu is Vera al jaren een van dé undergroundpodia van Nederland en natuurlijk ook tijdens Eurosonic een van de belangrijkste zalen. Mis zeker de woensdagavond die 3voor12 er programmeert niet! Want dan loop je de heerlijke herrie van Royal Blood, de catchy indiepop van Milky Chance en de soulvolle hiphop van Coely mis. 

Stadsschouwburg

Eén van de prachtige neorenaissancegebouwen van Groningen biedt een podium aan enkele van de grootste artiesten die op Eurosonic optreden, zoals bijvoorbeeld Ásgeir, de IJslander die een flinke buzz creëerde met zijn sterke debuutalbum In The Silence, of het folky Bear’s Den, dat garant staat voor prachtige luisterliedjes. 

Jack Daniel's Barn

Het Ebbingekwartier is het epicentrum van Eurosonic. Naast Simplon, het Platformtheater, de Energy Stage en het 3FM-podium is er dit jaar een nieuwe tent: de Jack Daniel’s Barn. Deze is bedoeld om de capaciteit nog wat verder te vergroten na het wegvallen van een aantal andere zalen. Jungle By Night belooft weer een zwoel afrobeat-feestje neer te zetten en Birth of Joy brengt de jaren zestig terug. Ook interessant: Ian Clement, normaal bekend vanwege het 'stonende' Wallace Vanborn, geeft er een solo-optreden met de kleinere, donkere liedjes van Drawing Daggers, zijn debuutalbum als singer-songwriter.

Simplon

Eén van de belangrijkste popzalen van de stad en zeker een centraal podium tijdens Eurosonic Noorderslag. Dit jaar ging het feest echter bijna niet door. De aanhoudende financiële problemen van Simplon resulteerden uiteindelijk in een faillissement. Gebruik van de zaal tijdens Eurosonic was dan ook onzeker. “Zonder Simplon was Eurosonic in gevaar”, vertelde festivaldirecteur Peter Sikkema. Gelukkig waren de curator en de gemeente overtuigd van het belang van Simplon voor Eurosonic. Zij “hebben er alles aan gedaan om Eurosonic niet in gevaar te brengen”, aldus Sikkema. In de grote zaal van Simplon kun je optredens zien van ‘potential winners’ als , East India Youth en Neosignal. Iin de bovenzaal staan onder meer Sísý Ey en Larry Gus

Vindicat

Het was ook nog even spannend rondom het pand van studentenvereniging Vindicat. Vindicat moet plaats maken voor het prestigieuze maar omstreden Groninger Forum. Vanaf februari verhuist de vereniging naar de naastgelegen nieuwbouw. Voor Eurosonic kan dit jaar het oude gebouw nog gebruikt worden, volgend jaar hoopt het festival mee te verhuizen. Normaal gesproken is het verenigingsgebouw niet bepaald een bastion voor alternatieve muziek, maar tijdens Eurosonic is het een perfecte setting, vooral voor hardrockbands van het vuigere soort. De smerige rock van onder meer Kid Karate en Cheveu zou in dit toch ook niet ultrahygiënische gebouw prima tot zijn recht moeten komen. 
 

Magic Mirror - Moulin Rouge

Het leek er even op dat Huize Maas na de grote brand op tijd gerenoveerd zou zijn voor Eurosonic, maar helaas gaat dat nét niet lukken: 1 februari gaat de grote zaal weer open. Om het verlies van toch een van de grotere zalen in de binnenstad op te vangen, plaatst de organisatie een “Moulin Rouge-spiegeltent” op de kop van de Vismarkt. Onder meer Hollandse bekenden Go Back To The Zoo, Jacco Gardner en Mozes and the Firstborn geven acte de presence. Als het om buitenlandse acts gaat zijn de Franse psychedelica van The Limiñanas, de Zwitserse wave van The Animen en de rauwe Britse grunge van Drenge zeker het bezoeken waard.

Subsonic

Een locatie om dit jaar extra in de gaten te houden is Subsonic. Vooralsnog staat deze technokelder aan de Grote Markt vooral bekend om de knallende afterparty’s. Maar ook is een steeds groter deel van de officiële programmering te bewonderen in de Subsonic, en is er dus vroeger op de avond al heel wat te doen. Op woensdag zijn er dit jaar weer de beste Grunnsonic acts, waaronder rapper Roberto Tan, dj/producer J’lectroniq en natuurlijk Grote Prijs-winnaar Mongoose. Donderdag gaat het door tot in de vroege uurtjes: eerst met toppers als Julien Mier en Liar en later met de Noisia Invites-afterparty. 

Der Aa-Kerk

Van een totaal andere orde is de sfeervolle Der Aa-Kerk, waar dit jaar weer optredens van het rustiger soort te bewonderen zijn. Vorig jaar werd de kerk niet als locatie gebruikt, maar nu zijn er shows van onder meer de Britse folkrockers Amber Run, ons eigen Town of Saints en de Vlaming Bent Van Looy, bekend van Das Pop. Vooral de verfijnde Bowie-pianopop van deze laatste zou een goede combinatie moeten vormen met de akoestiek van een middeleeuws kerkgebouw. 

ForumImages

Het Groninger Museum is dit jaar geen locatie meer, maar filmhuis ForumImages aan het Hereplein doet wel mee. Naast de betere films zijn er normaal gesproken ook andere evenementen, zoals debatten en quizzen. Tijdens Eurosonic kun je er onder meer Eefje de Visser zien. Ook de Finse multi-intstrumentalist Jaakko Eino Kalevi is een aanrader, net als de Brit Sam Smith, bekend van vocals op tracks van Disclosure en Naughty Boy.

Lola

Niet iedereen zal er al van op de hoogte zijn, maar in het voormalige ABC-café huist een nieuwe club: Lola. De locatie ligt volgens festivaldirecteur Peter Sikkema vooral voor de hand vanwege de locatie: “achter Huize Maas op de looproute tussen Der Aa-Kerk en de Moulin Rouge-tent op de Vismarkt", aldus Sikkema. Er staan vier Groningse acts waaronder The Black Cult, het Zuid-Groningse antwoord op traumahelikopter. Een portie scheurende garagerock kun je aan hen wel overlaten. Lola vervangt gallerij with tsjalling, vorig jaar nog een Grunnsonic-locatie.