Finale POPGroningen Talent Award 2013 in Vera op 19 april

Wie van de vier finalisten wordt de opvolger van Elle Alpha?

Tekst: Richard Hoekstra ,

Op vrijdag 19 april vindt de grote finale van de POPgroningen Talent Award 2013 plaats in Vera. Vorig jaar won Elle Alpha de award. Na alle voorrondes is het deelnemersveld dit jaar geslonken tot vier acts die kans maken op het felbegeerde prijzenpakket dat op de winnaar ligt te wachten. In het pakket: o.a. een optreden op Eurosonic 2014 en op het Local Hero podum op het Bevrijdingsfestival, een EP opname met afmixing en professionele coaching. Niet de minste prijzen. De vier kanshebbers zijn Meadowlake, Sprokkelhout, Animal Antics en Orange Skyline.

Meadowlake komt uit de stad Groningen en bestaat sinds 2012. De drie heren en twee dames maken dromerige muzikale landschappen. In de halve finales imponeerde het gezelschap door als een hecht en goed op elkaar ingespeeld geheel op te treden. Helaas is door de beperkte tijd en de lange nummers van de band weinig verschillend materiaal te horen geweest.

Sprokkelhout
is een band met al enige podium ervaring. Zo stonden deze vijf heren uit Groningen al op Eurosonic, Gideon en Noorderzon. Inspiratiebronnen voor de band zijn o.a. Pixies en dEUS. In de halve finale hebben ze met hun stevige rockgeluid hun volledige twintig minuten tot de laatste seconde leeggeperst, om de jury te overtuigen van hun kunnen. Met deze finale plaats is die missie duidelijk geslaagd.

De vier heren uit Groningen van Animal Antics spelen een popachtige rock met funk en classic rock invloeden. Leadzanger Tim is gek op Katy Perry en de nummers schijnen ondere andere te ontstaan tijdens nachtelijke escapades. Hun optreden tijdens de halve finale kenmerkte zich door een vlotte en een lekker in het gehoor liggende set.

Als laatste kandidaat mag Orange Skyline een gooi doen naar de prijzenpot. De band uit Zuidlaren en Hoogezand omschrijft zijn stijl als post-punk revival. Energieke catchy muziek met Britsche invloeden. In de halve finale maakten ze daar in ieder geval een goede indruk mee wat een finale plaats opleverde. Volgens de jury waren de heren van Orange Skyline de brutaalste jochies. De setlist wordt wat aangepast voor de finale, maar ons wordt wederom knallen beloofd.

De finale van de POPgroningen Talent Award 2013 wordt gehouden op 19 april in Vera. De toegang is gratis (met maandkaart van 1,50 euro) en de aanvang is om 20:00.