Orange Skyline maakt snel furore

‘Soms zitten we zo vol met energie en dan is een akkoord gauw misgeslagen'

Tekst: Frank Hettinga, Foto's: Richard Lahuis ,

De garagerock van Traumahelikopter verwierf door deze editie van Eurosonic in heel Nederland bekendheid. Maar in de luwte maakte een andere Groningse band zijn eerste stappen. Na Nachtcafé Warhol en Chaplin’s Pub stond op de derde avond De Walrus op het programma voor de bandleden van Orange Skyline. Ze speelden eigenlijk als het voorprogramma van The Monroes. Het voorprogramma trok meer publiek dan de hoofdact.

Orange Skyline is te scharen onder de postpunk revival. Vijf jaar geleden besloten de broers Stefan en Niels van der Wielen (21 en 19) een band te beginnen. Ze gingen beide gitaar spelen en hun buurjongen Mart Atema (19) mocht drummen. De bassist werd gevonden in Simon Christiaanse (19). Stefan zegt dat zijn interesse voor muziek pas rond zijn vijftiende aan het licht kwam. ‘Ik werd extreem fan van Oasis. Toen ik Liam en Noel Gallagher voor het eerst live zag, dacht ik: Fuck dat! Dat wil ik ook! Dat was het gewoon, ik bedoel Liam en Noel zijn mijn twee geestelijke ouders.’ Daar komt naar hun zeggen ook het idee van een tweekoppige frontmanschap vandaan. Naast Oasis zijn bands als The Arctic Monkeys, The Libertines en The Strokes van grote invloed geweest op de jongens.

Hun naam, Orange Skyline, is echter geïnspireerd op een andere held, namelijk Jimi Hendrix. In Bold As Love noemt Jimi allerlei kleuren op. Stefan begint te zingen: ‘Orange is young, full of daring but very unsteady for the first go 'round. Toen wij dat hoorden zeiden we: Ja! Dat is wie wij willen zijn als band.’ Niels voegt eraan toe dat ze voor Orange Skyline kozen, omdat ze graag de top willen bereiken. ‘The sky is the limit!’ Het citaat uit Bold As Love strookt wellicht met de vergelijking met The Libertines, die ook wat unsteady klonken. ‘Het is niet eens zo bedoeld dat we af en toe rommelig klinken,’ zegt Stefan. ‘Soms zitten we zo vol met energie en dan is een akkoord gauw misgeslagen. Maar dat is ook de ontwikkeling die we doormaken. The Libertines zijn wel echt een invloed, vandaar dat we vrede hebben met de vergelijking.’

Orange Skyline is ook nog maar een jaar actief bezig. De jongens namen vorig jaar in januari een EP op. Deze werd een aantal maanden en optredens later opgepikt door Erik Glazenberg van Dollard Radio. Volgens Niels zag Erik hen optreden in De Spiegel, waarna hij vroeg naar de single. ‘Terwijl we die eigenlijk nog niet eens hadden. We kozen voor Soldier Me, het eerste nummer dat we hebben geschreven. Via Erik kwam het nummer in de Indie Charts en bij 3voor12 als Hollandse Nieuwe binnen. De tweede single werd The Resurrection Of The Wrong en die kwam op 24 binnen in diezelfde Indie Charts. Iedere vrijdagochtend refreshen ze de lijst en toen gingen we letten op de nummers die om ons heen stonden. We begonnen steeds meer te stijgen en na drie weken stonden we al op nummer een! Dat was fucking vet! Er stonden gewoon bands bij die allang bij DWDD waren geweest, zoals Chef’ Special en Blaudzun.’


In januari kwam de derde single, Keepin’ up Appearances, uit. Volgens Niels uiten ze in het nummer kritiek op singer-songwriters. ‘We schrijven vaak bijtende teksten, maar de muziek klinkt dan wel altijd vrolijk.’ Men zal ze niet gauw depressieve muziek horen maken. ‘Singer-songwriters zijn de gevoelige jongens met een akoestische gitaar die gevoelige liedjes schrijven over meisjes. De Ed Sheerans en James Morrisons van deze wereld. Het is bijna een soort main-scene geworden.’ Over de ergste van allemaal moeten ze even nadenken. Dan springt Stefan op. ‘Ik weet het! Justin Nozuka ofzo! Die hebben we een keer tijdens Pinkpop voorbij zien komen. Ik heb nog nooit zo gelachen tijdens een concert.’ Niels noemt het hele simpele muziek met ondoordachte teksten. ‘Maar we zouden achterlijk zijn als we alleen maar zouden haten zonder zelfreflectie. Daarvoor is het vierde en laatste couplet . Wij, als hypocriet bandje, schrijven immers ook gewoon teksten.’ Toch eindigen ze wel elk refrein met: You’re a singer-songwriter, you cunt!

Januari is daarnaast een goed moment om doelen te stellen. Orange Skyline wil zoveel mogelijk optreden en daarbij een steeds hoger niveau halen. Een grote wens van Stefan is zendtijd krijgen in DWDD. Bovendien zou een droom uitkomen als een nummer van Orange Skyline in een FIFA game wordt opgenomen. ‘Eerst moeten we denk ik met een nieuwe EP de aandacht vestigen. Het zou zonde zijn om nu al een album te maken. We hebben er weliswaar materiaal voor, maar die aandacht krijgen we gewoon nog niet. Het belangrijkste is dat we kunnen blijven doen wat willen doen en dat is samen muziek maken.’ De band heeft volgens de broers een hogere prioriteit dan school, dat hebben ze ook al eens tegen hun moeder gezegd!