Animal Antics: uitkijken voor arrogantie

“We speelden alleen nummers over feesten”

Tekst: Sjoerd Huismans ,

Animal Antics staat in de tweede halve finale van de POPgroningen Talent Award, op donderdag 28 maart in Simplon. De band speelt op het eerste gehoor vrolijke poprock, maar de teksten zijn vaak in mineur. Zanger Tim Peters van Ton houdt van die tegenstrijdigheid. De jury vond tijdens de voorrondes dat de focus toch teveel ligt op de 'dierlijke capriolen' van Animal Antics en wilde meer rustige liedjes horen. De band ging dus in eerste instantie niet door, maar met een wildcard kwamen ze alsnog in de halve finales terecht. Nu wil de band meer: “Het zou geweldig zijn om in Vera te staan voor de finale.”

Jullie zijn met een wildcard in de halve finale terechtgekomen. Hoe is dat gebeurd?
“In de laatste voorronde gingen we eigenlijk niet door, omdat Meadowlake won. Maar de jury vond ons tof, vandaar dat we alsnog in de halve finale staan. Nu gaan we ons best doen om de finale te halen.”

Hebben jullie kritiek van de jury gehad?
“We moesten wat meer variatie in de set stoppen. We speelden alleen nummers over feesten, onze rustige nummers stonden een beetje op de achtergrond. Ook moesten we 'oppassen voor arrogantie'. Ik weet niet precies waar dat vandaan komt, maar blijkbaar kwamen we arrogant over doordat we zo’n in your face set speelden.”
 
Hoe ben je op de naam Animal Antics gekomen?
“Ik heb een jaar in Engeland gestudeerd aan het Institute of Modern Music. Met een paar vrienden van school zat ik er in een bandje. We hielden er wel van om op stap te gaan, daar gingen de liedjes over. 'Animal antics' is een uitdrukking die je gebruikt als je goed op stap bent geweest. Letterlijk betekent het 'dierlijke capriolen'. Als een beest op stap dus.”
 
Ook nog iets geleerd in Engeland?
“Zeker, vooral over liedjes schrijven. Je kreeg tips over hoe je dat moet aanpakken, welke melodietjes en akkoorden werken. We kregen ook pre-productieles van producers, over hoe je een nummer dat je had gemaakt zo goed mogelijk uit kan brengen.”
 
En nadat je terugkwam ben je deze band begonnen?
“De bassist kende ik al; ik zat voordat ik naar Engeland ging met hem in een coverbandje. We zijn dus met zijn tweeën begonnen. Maar nu wilden we een volle band om ons heen. De andere jongens kenden we ook al van muziekschool. We hebben nu een EP met zes nummers uit. We proberen er dit jaar nog zes nummers bij te doen, zodat we een album kunnen uitbrengen.”
 
Jullie voorlopige hit is toch wel een beetje You Have To Know (That You Can’t Get Anything You Want). Waar gaat het nummer over?
“Oh, dat nummer heb ik al een hele tijd geleden geschreven. Het gaat over een voormalige vriendin die dacht dat ze van alles kon maken bij mij en overal mee wegkwam. Ik heb het uit frustratie geschreven. Op zich is het een vrolijk nummer, alleen qua tekst dus wat minder.”
 
Dat doen jullie vaker he? 
“Ik hou van die tegenstrijdigheid: dat de tekst een beetje zielig is maar dat het muzikaal verder wel vrolijk is.”

 

Wat betekent de POPGroningen Talent Award voor jullie?
“Al die dingen eromheen (o.a. optreden op Bevrijdingsfestival Groningen en Eurosonic 2014, red.) zouden zeer welkom zijn voor ons. Dat levert goede publiciteit op. Maar het zou ook al geweldig zijn om in Vera te staan op de finale.”

Wat vind je van de andere bands in de halve finale?
“De eerste keer dat ik The Rising Sun zag, was ik echt onder de indruk. Sprokkelhout en Inge van Calkar vind ik ook heel tof. Ik heb geen idee wie er gaat winnen, het kan alle kanten op gaan. We gaan gewoon ons best doen om lekker te spelen en we zullen het commentaar van de jury in gedachten houden. Uitkijken dat het niet alleen maar feest is dus. En dat we niet arrogant overkomen, haha.”

Hebben jullie genoeg rustige liedjes om die variatie in te bouwen?
“Ja, we hebben al best veel nummers. Dat is een voor- en nadeel. Aan de ene kant hebben we veel keus, maar iedereen heeft natuurlijk andere favorieten dus het is moeilijk om te bepalen welke we gaan spelen. Vijf minuten geleden waren we er nog over aan het discussiëren, haha. Maar voor donderdag komen we er wel uit.”