Groninger Songwriter Circle: akoestische muziek met wilde plannen Groninger Songwriter Circle: akoestische muziek met wilde plannen

‘Wildgroei’ aan Groninger singer-songwriter initiatieven samengevoegd

, Tekst: Petra Huijgen

Groninger Songwriter Circle: akoestische muziek met wilde plannen

‘Wildgroei’ aan Groninger singer-songwriter initiatieven samengevoegd

Tekst: Petra Huijgen ,

In februari van dit jaar schreef 3voor12 groningen over de oprichting van de Groningen Songwriters Guild, een collectief van muzikanten dat samenkomt in de Kroeg van Klaas om ideeën te delen en muziek te maken. Inmiddels is de naam veranderd in de Groninger Songwriter Circle en is het enthousiasme groter dan ooit. Marike van der Meij, één van de initiatiefnemers, vertelt wat er veranderd is en wat er allemaal gaat gebeuren: “Je hoeft niet de beste muzikant te zijn. Het is niet een besloten clubje. Ook als je minder ervaren bent, en je wilt bijvoorbeeld tips krijgen in je spel of in je zang, ben je meer dan welkom om langs te komen tijdens onze jamsessies.”

In februari van dit jaar richtten Harmen Ridderbos (Town of Saints) en wishfulmusic –  in navolging van initiatieven in andere steden – de Groningen Songwriters Guild op; een collectief van singer-songwriters die samen muziek maken en ervaringen delen. Tussen februari en mei waren er regelmatig ontmoetingen met een stuk of tien muzikanten. Één van deze muzikanten is singer-songwriter Marike van der Meij. Zij is nu één van de initiatiefnemers van de, in september opgerichte, Groninger Songwriter Circle. Een vervolg op onder andere de Guild. 3voor12 groningen ging met haar in gesprek.

Samenvoeging en voortzetting

“Iedereen vond de Groningen Songwriters Guild een heel fijn idee, maar niemand heeft het echt opgepikt”, begint Marike te vertellen. “Er ging veel tijd in de organisatie zitten, en die tijd hadden Harmen en wishfulmusic logischerwijs niet. Het is altijd hun insteek geweest dat wij muzikanten dat zelf gingen doen.” Marike vertelt hoe dit is gegaan: “Door de vorige start waren de connecties er wel en er waren veel mensen die er zin in hadden. Maar de regelmaat in de jamsessies was er nog niet, waardoor we deze zomer even niet samen kwamen. Maar we wilden wel door.” Op dat moment stuurde singer-songwriter Cees Reezigt – onder andere aan Marike – dat hij een nieuw initiatief had: de Groningen Singer-Songwriters Circle. Hij wist van het bestaan van de oude Guild af maar wist niet of het nog actief was. “Het is natuurlijk een beetje gek om twee van dat soort groepen te hebben in Groningen”, vertelt Marike. “Daarom heb ik – na overleg met Harmen en wishfulmusic – contact met Cees gezocht en hebben we vrijwel direct besloten onze twee initiatieven samen te voegen.”

De meerwaarde van de samenvoeging zit niet alleen in het feit dat er meer singer-songwriters zijn maar ook in de vergrote diversiteit. “De mensen uit de Guild zijn tussen de 20 en 40 jaar. Vanuit Cees zijn initiatief komen daar de wat oudere muzikanten bij. Dat maakt de Circle echt een samenkomst van alle soorten singer-songwriters en kunnen we veel van elkaar leren. De jongeren van de ouderen, maar ook andersom.” De uiteindelijke naam is een compromis van beide oude groepen geworden: de Groninger Songwriter Circle. “Maar ‘what’s in the name’? Het gaat er om dat mensen weten wie we zijn en wat we doen.”

De Kampvuur Muzikanten

Daarnaast bleek nóg een initiatief opgekomen te zijn. Marike legt uit: “Cees Reezigt was deze zomer ook in contact gekomen met pianist Gijs van Beusekom, bekend van de ‘Zevende Hemel’. Met een groep vrienden had Van Beusekom afgelopen zomer het Groninger Muziekschrijvers Gilde opgericht. Een idee om met allerlei muzikanten – letterlijk bij een kampvuur – muziek te gaan maken. Dit in de ‘Tuin in de Stad’ aan het einde van de Friesestraatweg.” Marike en Cees zijn op één van de avonden langs geweest en ook dit initiatief bleek veel overlap te hebben. “Begin september hadden we dus de Guild die er al was, Cees zijn initiatief, en ook nog dit Gilde. Maar we wilden eigenlijk allemaal hetzelfde”, vertelt Marike.

Gijs zijn initiatief is echter niet toegevoegd aan de Groninger Songwriter Circle. Marike legt uit waarom: “Gijs zijn locatie is echt heel uniek. Je waant je echt even in een natuurgebied, met een groot kampvuur. En dat in Groningen Stad! Omdat we voor de Circle al twee locaties hadden – Kroeg van Klaas en De Bres – waren we het er snel over eens dat Gijs zijn groep apart moest blijven bestaan. Maar dan wel onder een ander naam. Heel toepasselijk werd dat de ‘Kampvuur Muzikanten’.” De Kampvuur Muzikanten gaat vanaf de lente weer bij het kampvuur zitten, legt Marike uit. “Voor in de winter hebben we de Groninger Songwriter Circle en de Kampvuur Muzikanten even samen tijdens de jamsessies. Buiten is het nu natuurlijk veel te koud!”

De activiteiten

Marike legt uit wat er zoal wordt gedaan door de Groninger Songwriter Circle: “Elke tweede en vierde donderdag van de maand houden we jamsessies in Kroeg van Klaas. In principe leid ik deze avonden. Elke akoestisch georiënteerde muzikant is welkom. Hetzij iemand die zelf liedjes schrijft, hetzij iemand die graag meespeelt met akoestische muziek. Je kunt daarbij dus ook denken aan: percussie, blaasinstrumenten, (contra)bas, cello, viool, et cetera. Deze avonden zijn bedoeld om elkaar onze nieuwe nummers te laten horen, en om te zien wat we samen van deze nummers kunnen maken. Hieruit kunnen hele leuke nieuwe verbanden ontstaan.” Marike geeft hiervan een treffend voorbeeld: “Dit deden we ook al tijdens de Guild avonden en zo heb ik mijn cellist Charles Belfor gevonden. Hij speelt inmiddels vast in mijn band.” Maar dit hoeft natuurlijk niet: “Het is sowieso leuk om eens met andere mensen te spelen en van elkaar te leren. Zo proberen we er steeds mooie avonden van te maken.”

De inspiratie om de jamsessies te leiden haalt Marike uit Edinburgh, waar ze een tijd heeft gestudeerd. “In Schotland speelden we als muzikanten letterlijk in een hoekje in een pub. Alle muzikanten speelden zonder oefening met elkaar mee. Omdat mensen dat muzikale gehoor hadden, of omdat er herkenbare melodieën werden gespeeld. Ik heb in die paar maanden heel veel meer geleerd over muziek maken en het samen spelen, dan ik tot dan toe had gedaan.” De muziekcultuur in de Edinburghse pubs is natuurlijk anders dan in Groningen, maar volgens Marike is het hier zeker ook mogelijk: “Ja natuurlijk. Ik weet inmiddels dat veel meer muzikanten dit willen. En geheel egoïstisch gezien: ik mis het en ik wil het graag in Groningen hebben”.

Maar het publiek wil ook wat en dat krijgt het ook: “Elke derde dinsdag van de maand organiseren we een publiek toegankelijke avond in De Bres. Deze organiseert Cees. Hier spelen drie à vier singer-songwriters met eventueel een minimale verdere bezetting. De eerste keer dat we dit gaan doen is op dinsdag 20 november. Daarnaast houden we eens in de twee à drie maanden een publiek toegankelijke avond in Kroeg van Klaas, welke ik op mijn beurt weer organiseer. Deze avonden zijn ook met drie à vier acts, maar dan met een volle bezetting en met wat meer volume. De eerste avond dat dit gaat gebeuren is donderdag 6 december.”

Toekomst

“Het is de bedoeling dat de Groninger Songwriter Circle nu gaat groeien. “Het maakt mij niet uit als het de komende tijd nog wat rustiger blijft. De mensen komen vanzelf”. Marike vertelt verder: “Ik merk dat wanneer ik erover vertel aan andere muzikanten, ze ook blij zijn met dit initiatief.” De komende tijd zal de Circle zich vooral richten op het bereiken van nieuwe mensen. Dit gaat voornamelijk via Facebook en uiteraard door het houden van de jamsessies en de publieke avonden. Tot slot heeft Marike nog wel een droom voor de groep: “Als de Circle echt goed loopt kunnen we ook buiten Groningen zulke leuke dingen gaan doen. Dan kun je zelfs zeggen dat je op tour gaat met de Circle. Bijvoorbeeld langs de pubs in Edinburgh. Een soort Circle goes Global!

De Groninger Songwriter Circle is te vinden via Facebook. Mocht je ook bij de Circle willen, dan kun je Marike of Cees een berichtje sturen. Op dinsdag 20 november zal in de Bres de eerste presentatie-avond plaatsvinden, waar iedereen welkom is.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen