Uit De Klei Getrokken – Nr. 10

Week 13

André Eggens, Niels Cornelis Meijer, Matthijs Sorgdrager, Johanz Westerman ,

Welkom bij alweer de tiende editie van de nieuwsrubriek Uit De Klei Getrokken. Wij hebben dit keer het volgende voor je in petto: Europees roots festival Trad.it! zaterdag 2 april; Groninger gemeenteraad neemt Popvisie aan zonder visie; Tarball duikt weer de studio in; technocollectief STUG doet Groningen aan; ska-band Mr. Wallace presenteert zijn debuut-EP

Week 13

Welkom bij alweer de tiende editie van de nieuwsrubriek Uit De Klei Getrokken. Wij hebben dit keer het volgende voor je in petto: Europees roots festival Trad.it! zaterdag 2 april; Groninger gemeenteraad neemt Popvisie aan zonder visie; Tarball duikt weer de studio in; technocollectief STUG doet Groningen aan; ska-band Mr. Wallace presenteert zijn debuut-EP.

Europees roots festival Trad.it! zaterdag 2 april
Aanstaande zaterdag 2 april staat de Oosterpoort weer in het teken van Trad.it!, het Europese roots music festival. Dit jaar biedt het festival, dat door bezuinigingen werd bedreigd maar gelukkig toch door kan gaan, weer plaats aan een aantal gevestigde namen maar er is ook ruimte voor jong talent. Verwacht een spannende mix van oude folklore met moderne en zelfs wat experimentele invloeden. Optredende artiesten zijn onder andere: Janusz Prusinowski Trio (Polen), Ampouailh (Bretagne), TrioTonico (Italië) en LYY (Zweden).


Lyy - Hade jag inte dig

Popvisie zonder visie aangenomen door gemeenteraad
De Groninger gemeenteraad heeft gisteravond de Popvisie aangenomen. Er werd een motie ingediend door de PvdA en D66, die de beleidsmatige aspecten van de popvisie vooral als beschrijvend willen beschouwen en voorgenomen beleid mee willen nemen als intentie richting de behandeling van de nieuwe cultuurnota 2012-2016. Het amendement van het CDA, om het hele hoofdstuk ‘urban’ (nogal dissonant, want is opeens gerelateerd aan een muziekstijl) gewoon te schrappen, werd met het aannemen van de motie van de PvdA en D66 overbodig. De popvisie is dus uiteindelijk geen visie meer, maar vooral een - vrij onvolledige en rijkelijk gedateerde - beschrijving van het popklimaat in Groningen. Toch zijn we met het aannemen van deze popbeschrijving gezegend, want het spreekt wel de intentie van het B&W uit om er aan te werken dat Groningen 'popstad nummer 2' blijft! Lees de Popvisie in dit document.

Tarball in de studio
In 2008 bracht de Groningse post-grunge band Tarball hun succesvolle EP: Bite The Bullet uit. De EP oogste lovende recensies in OOR, Aardschok en FRET. Nu, twee jaar later, hebben de heren besloten een volledige cd op te nemen. De opnames staan gepland voor augustus. In de komende maanden werkt Tarball verder aan het arrangeren van de nummers. Het hele proces van pre-productie tot eindmix zal via Facebook en Twitter te volgen zijn. Kijk dus regelmatig op de sites: www.facebook.com/TarballMusic of www.twitter.com/TarballMusic.


Tarball

Technocollectief STUG doet Groningen aan
STUG is een Haags technocollectief dat succesvolle uitwisselingen heeft met andere steden. Zo was er een residency in Studio 80 en haalden ze een aantal grote namen naar hun feesten die overal in Nederland plaatsvonden. Op de vierde verjaardag van STUG is het weer tijd om uit te vliegen, de bestemmingen zijn dit jaar Amsterdam, Den Haag, Nijmegen en Groningen.

Op 9 april is het onze beurt, STUG doet dan Pand48 aan. Residents Bart van Reijn en dj Fabio zullen een b2b (back to back, red.) set van vier uur draaien. Van dit duo kun je een diepe en stevige technoset verwachten met Detroit-invloeden. Verder komt Dj Lin mee. Deze dame uit Amsterdam neemt melodieuze en sexy techhouse mee naar Groningen. Verder draait onze eigen Freak Strano, hij zal met mooie melancholische beats de techno-hartjes van de aanwezigen opwarmen.

EP-presentatie ska-formatie Mr. Wallace
De Groningse ska-band Mr. Wallace presenteert zaterdag 9 april haar debuut EP in het Platformtheater. The Heatmachine, met hun dansbare indie en de punky reggae van de Gringo’s vullen het programma van deze avond aan. Dit belooft een feestelijke en dansbare avond te worden. Mr. Wallace bestaat amper een jaar maar heeft zich in zeer korte tijd weten te profileren als een veelbelovende ska-formatie.

Inmiddels heeft de band diverse shows in Noord-Nederland gepeeld in verschillende podia waaronder de Oosterpoort. Tijdens de laatste editie van het Rode Oortjes Festival ging Mr. Wallace er zelfs met de eerste prijs vandoor. Renske de Boer, de opvallende zangeres van de band, een blazersduo, een funky toetsenist en de strakke ritmesectie zullen deze avond de debuut EP aan het publiek presenteren. De zaal gaat open om 21:00 en de entree is €3.