Trombonist O-Bat presenteert Festival Des Zombies

Een gevariëerd album met uitschieters in de reggae en ska nummers

Tekst: Karst Jaarsma ,

Trombonist O-Bat studeerde in 1998 af aan het Conservatorium te Groningen en schoof al snel aan bij gerenommeerde ska- en reggaebands als Rude Rich & The Highnotes en Zebra. Zeven jaar geleden werden de eerste noten voor zijn eigen album Festival Des Zombies op papier gezet en daar kunnen we nu naar luisteren

Een gevariëerd album met uitschieters in de reggae en ska nummers

Trombonist O-Bat studeerde in 1998 af aan het Conservatorium te Groningen en schoof al snel aan bij gerenommeerde ska- en reggaebands als Rude Rich & The Highnotes en Zebra. Zeven jaar geleden werden de eerste noten voor zijn eigen album Festival Des Zombies op papier gezet en daar kunnen we nu naar luisteren.

Gedurende deze zeven jaar deed Obed Brinkman, zoals de trombonist in het dagelijkse leven heet, de nodige ervaring op in verscheidene bands. Uiteindelijk kon hij al deze connecties gebruiken om samen met zo’n 27 andere (hoofdzakelijk Groningse) muzikanten Festival Des Zombies op te nemen. Met negen uiteenlopende vocalisten is diversiteit het sleutelwoord op dit project.

O-Bat brengt dan ook enkele uiteenlopende muziekstijlen ten gehore. Zo zijn er vleugjes jazz, rock, psychedelisch en ska te horen. Uiteraard is het moeilijk om bij zo’n breed scala aan stijlen overal geschikte vocalisten te vinden. Zo past Jantje Jonkman met haar jazzy geluid absoluut niet bij het uptempo ritme van Wicked War. Ook Erni Miedema klinkt op Loose Bones, met zijn experimentele geluid, niet zo goed als het nummer verdient. Gelukkig staan hier verscheidene vrolijke en zomerse liedjes tegenover.

Met name op deze reggae- en skanummers is te horen waar Brinkman zijn jarenlange ervaring opgedaan heeft. Zo wordt Terug opgesierd door een leuk loom reggaeritme. Dit gecombineerd met de simpele, doch geestige, teksten van Marcel Aarts maakt het nummer een van de hoogtepunten op Festival Des Zombies. Dezelfde combinatie resulteert verderop met Weg Van Jou in een gelijksoortig nummer. Het reggaeritme heeft plaatsgemaakt voor een meeslepende melodie die vooral de teksten van Marcel naar de voorgrond drukt.

O-Bat, die naast trombonist ook filmmaker is, vult de plaat verder nog aan met een zeer boeiende DVD. Op de schijf zijn tien verschillende videoclips te zien. Variërend van een leuke, in boerenschuur opgenomen, live-opname van Terug tot een zeer goed gemonteerde video bij Weg Van Jou.

Festival des Zombies Teaser by o-bat

Met Festival Des Zombies heeft O-Bat een boeiende cd in elkaar gezet die het breedste spectrum van de muziek omvat. In tegenstelling tot wat je zou verwachten bij een debuutalbum van een trombonist overheerst de trombone nergens. Er is duidelijk gekozen voor een cd met leuke liedjes in enkele uiteenlopende stijlen, waarvan de reggae- en skanummers meteen tot dansen oproepen. Daarnaast doen de zomerse tromboneklanken verlangen naar meer en hopelijk schuift O-Bad binnenkort weer aan bij een swingende reggaeformatie om meer van dit laatste ten gehore te brengen!