Dub en Dwars uitverkocht!

Dubstep allang geen underground meer

André Eggens (tekst & foto's) ,

Simplon begint een stevige reputatie op te bouwen als het gaat om dancefeestjes. Technootjes is steevast uitverkocht (soms al weken vantevoren), voor Machtig moet je zorgen dat je je kaart reserveert en nu is Dub en Dwars dus ook uitverkocht. Niet meer dan logisch dat ze binnenkort met een nieuwe dance-avond komen: Offbeat. Afwachten of dat ook zo'n succes wordt.

Dubstep allang geen underground meer

Simplon begint een stevige reputatie op te bouwen als het gaat om dancefeestjes. Technootjes is steevast uitverkocht (soms al weken vantevoren), voor Machtig moet je zorgen dat je je kaart reserveert en nu is Dub en Dwars ook uitverkocht. Niet meer dan logisch dat ze binnenkort met een nieuwe dance-avond komen: Offbeat. Afwachten of dat ook zo'n succes wordt.

Dub en Dwars vult deze keer het hele pand. In de grote zaal krijgt dubstep alle ruimte en in de bovenzaal staat het dj-collectief Bomb Diggy. Dit energieke trio maakt naar eigen zeggen een dansbare mash-up van de beste tropical bass, sexy rhythms en floorwrecking beats. Dat doen ze met verve, maar het publiek komt toch echt voor dubstep en daarom is de zaal het grootste deel van de avond slecht gevuld. Jammer voor Bomb Diggy, maar ook voor het publiek, want dat betekent dat iedereen in de grote zaal staat. Dat is te merken: het is er stampvol en bloedheet. Misschien verstandig om de volgende keer ook in de bovenzaal dubstep te programmeren.

In de grote zaal opent Tek-Noir de avond en daarna mag Septum laten zien waarom je zijn naam steeds vaker voorbij ziet komen. Hij draait dubstep met stevige dub- en reggae-invloeden en weet het publiek in de juiste stemming te brengen. Wat wel opvalt is dat het publiek steeds jonger wordt, Simplon heeft zelfs een leeftijdsgrens van 16 jaar ingesteld. De laatste tijd worden steeds meer verdwaalde 14-jarigen gesignaleerd.

Akkachar is de volgende dj en door zijn set wordt ook duidelijk wat het publiek echt wil: loeiharde dubstep en stevig pogoën. Gelukkig krijgen ze dat en duurt het
niet lang totdat het voorste deel van de zaal onveilig is voor mensen zonder helm. Het gaat er af en toe zeer stevig aan toe. Er zijn zelfs wat figuren die louter voor het duw- en trekwerk aanwezig lijken te zijn. Vanaf de zijkant staan ze mensen die in hun buurt komen met een beste zet weer naar voren te duwen en dat zorgt af en toe voor wat geruzie. Het wordt steeds snel gesust, maar dit kan in de toekomst wel eens voor problemen gaan zorgen.

Bar 9 heeft de eer om de eerste act te zijn die voor de tweede keer op Dub en Dwars draait. Op enige locals na natuurlijk. Een hoop mensen hadden verwacht dat dat een reden zou zijn dat het deze editie niet zo druk zou worden, maar daar blijkt niet het geval te zijn. Sterker nog, het publiek gaat volledig los en weet bijna alle muziek die Bar 9 draait mee te brullen (de zanglijnen in ieder geval). De moshpit is ongekend groot, de temperatuur hoog en het publiek kan er geen genoeg van krijgen. Er wordt zelfs besloten om een half uur langer door te gaan, omdat het om vijf uur nog steeds druk is. Een ongekend succes dus.