Spinvis geeft zichzelf bloot op zijn zolderkamer Spinvis geeft zichzelf bloot op zijn zolderkamer

‘Op een dag kwam er een meisje en dat veranderde de zaak... zoals gewoonlijk’

, Sander Nieuwenhuijsen

Spinvis geeft zichzelf bloot op zijn zolderkamer

‘Op een dag kwam er een meisje en dat veranderde de zaak... zoals gewoonlijk’

Sander Nieuwenhuijsen ,

Wederom heeft Spinvis zichzelf vernieuwd. In de Oosterpoort geeft hij een kijkje in zijn zolderkamer en laat hij zien hoe hij zijn liedjes opbouwt. Zonder band, alhoewel hij de hulp in kan roepen van virtuele muzikanten. Of zichzelf..

‘Op een dag kwam er een meisje en dat veranderde de zaak... zoals gewoonlijk’

De uitverkochte kleine zaal van de Oosterpoort is omgebouwd voor de theatertour KamerMuziek van Spinvis. Na een jaar stilte is Erik de Jong terug, in zijn eentje. Zodra je de klapdeuren van de zaal passeert stap je de zolderkamer in Nieuwegein binnen, waar hij de afgelopen jaren zijn muziek in elkaar zette. Tenmidden van ontelbare instrumenten doet Spinvis dat vanavond weer in de Oosterpoort, beginnend met een plastic bekertje.

Vervolgens samplet hij zijn nummers ter plekke in elkaar, soms bijgestaan door virtuele muzikanten op plasmaschermen die hun partijen eerder ingespeeld hebben. Wat op de schermen gebeurt staat vast, wat Spinvis er mee doet is elke avond anders. Dit maakt het zelfs mogelijk om met zichzelf vierstemmig te zingen of alle instrumenten tegelijk te ‘bespelen’.

Eerder verschool de Jong zich vooral achter een grote band en stonden de optredens in het teken van de liedjes, die vaak tot een hoger niveau werden getild. In deze solo tour brengt hij het terug tot de kern van de nummers en geeft hij zichzelf meer bloot. In de loop der jaren is hij veranderd van een teruggetrokken weemoedige man in een ware entertainer. 

Erik maakt grapjes en vat het persoonlijke verhaal achter elk nummer samen in een paar woorden. Ondanks de vaste setting (verplicht zitten), weet de Jong het publiek goed bij het proces te betrekken door ze bijvoorbeeld een sample in te laten zingen. Maar de rest van de avond is er geen mogelijkheid tot meezingen, het publiek luistert muisstil en vol bewondering. Twee keer een dik uur heeft Spinvis de zaal in zijn greep. Toch knap, zo in zijn eentje.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen