Carl Craig giet een sexy sausje over Simplon Carl Craig giet een sexy sausje over Simplon

Warme Detroit techno laat zaal dampen

, Hedwig Hibma (tekst) & Johanz Westerman (foto's)

Carl Craig giet een sexy sausje over Simplon

Warme Detroit techno laat zaal dampen

Hedwig Hibma (tekst) & Johanz Westerman (foto's) ,

Zonder ook maar een seconde de zaal in te kijken draait Carl Craig precies de goede platen. Iemand lijkt hem zelfs ingefluisterd te hebben wat het Simplon anthem bij uitstek is

Warme Detroit techno laat zaal dampen

Als een kameleon beweegt Carl Craig zich door zijn inmiddels twintigjarige muziekcarrière van DJ en producer. Detroit techno is het hoofdpad dat hij bewandelt. Zodra hij echter een zijpad inslaat als breakbeat, ambient of future jazz sound, verandert Craig als ware hij Prince gewoon van naam. Het kan daarom geen toeval zijn dat hij in 2005 een album uitbrengt met de titel The Album Formerly Known As...In de platenbakken vind je hem terug onder pseudoniemen als Psyche, Paperclip People en Innerzone Orchestra.
 
Carl Craig behoort tot de zogenaamde Second Wave van (Detroit) techno. Op de eerste golf van begin jaren tachtig surfen Juan Atkins, Derrick May en Kevin Saunderson mee. Zij worden ook wel de Belleville Three genoemd, verwijzend naar de plaats waar ze opgroeiden. De toen populaire radioshow Midnight Funk Association vormt een belangrijke inspiratiebron voor hun producties. In die radioshow werd Prince veel gedraaid en was er aandacht voor acts als Kraftwerk en The B-52's. Daarnaast speelt ook hun omgeving, de “zwarte” stad Detroit, een grote rol. Soul en rhytm and blues zorgen voor de kenmerkende warme sound van Detroit Techno. 
 
De tweede technogolf brengt naast Carl Craig artiesten mee als Jeff Mills en Richie Hawtin. Zij halen het beste uit de Europese house en maken daar een eigen technobrouwsel van. Carl Craig richt al vroeg in zijn carrière (1991) een platenlabel op: Planet E Communications. Hier brengt hij platen uit onder zijn vele pseudoniemen. Andere DJ's op dit label zijn onder meer Kenny Larkin en Moodymann.  
 
Techno doet het goed in Groningen. De afgelopen edities van Technootjes zijn steeds uitverkocht en ook vanavond is het volle bak. Dampen stijgen op van de danvsloer. Onder de aanwezigen zijn veel bekende gezichten van Technootjes. Minimal meets Detroit techno. In Simplon willen we gewoon goede techno; hokjes doen er weinig toe.
 
Geconcentreerd schakelt Craig tussen zijn laptop en draaitafel. Zelden een DJ zo weinig (lees: geen) contact zien maken met het publiek. Feilloos mixt hij echter de ene fijne plaat aan de andere. Over de toch al hete dansvloer giet hij nog eens een sexy sausje. Een insider moet hem haast wel aangeraden hebben om Knights Of The Jaguar van DJ Rolando te draaien. Dit is het Simplon anthem bij uitstek, dat “vroeger” altijd werd gedraaid op de Zapclub avonden. “Good Life” van Inner City komt ook nog voorbij, een gouwe ouwe die door Kevin Saunderson is geproduceerd.
 

We zien Carl Craig vanavond voornamelijk als zichzelf, al komt hier en daar wel een van zijn pseudoniemen een plaatje meedraaien. In de twintig jaar dat hij DJ is, heeft hij goede voelsprieten ontwikkeld voor wat het publiek wil horen. Een overzicht van zijn werk is te beluisteren op het in 2008 verschenen album Carl Craig's Sessions.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen