LPG is na het debuut een stuk wijzer geworden en geeft niets meer uit handen LPG is na het debuut een stuk wijzer geworden en geeft niets meer uit handen

Nieuw album voorjaar 2007

LPG is na het debuut een stuk wijzer geworden en geeft niets meer uit handen

Nieuw album voorjaar 2007

Ruim een jaar na het verschijnen van het debuut I Fear No Foe van de Groningse band LPG kan de balans worden opgemaakt. Zanger/gitarist Anne van Wieren praat met 3VOOR12 over videoclips, het altijd lastige tweede album en over het voordeel van het heft in eigen hand nemen. "Het nieuwe album kan heel hard of heel rustig worden," zegt hij. En het zou ook zomaar een concept album kunnen worden.

Nieuw album voorjaar 2007

Nu de tour in het voorprogramma van labelgenoot Spinvis eindelijk is afgelopen, kan LPG de balans opmaken. Wat is er gebeurt met de band in de anderhalf jaar na het verschijnen van het debuut I Fear No Foe? Zijn er genoeg cd’s verkocht? Hoe belangrijk is het dat je ook zelf voor de video’s zorgt en hoe lucratief is jouw muziek in een commercial? 3VOOR12 belt met zanger/gitarist Anne van Wieren voor een update.

Een belangrijk iets dat Van Wieren de afgelopen tijd heeft geleerd, is dat het belangrijk is om de dingen zelf te doen. De band had aanstormende clipmakers uitgenodigd om een no-budget video voor de single Belly Rollercoaster te maken. Van Wieren: “We hebben gezien dat het niet meevalt om zonder budget iets te maken. Het eindresultaat is op zich mooi, maar we zijn heel kieskeurig. Het blijft moeilijk om andere mensen iets voor je te laten maken. We doen het allemaal gewoon liever zelf. Daar hoort ook het maken van een videoclip bij.”

De vijf van LPG waren ten tijde van I Fear No Foe nog geen twintig jaar oud. Van Wieren vertelt de laatste tijd een stuk reëler geworden te zijn over de mogelijkheden van zijn band. “We hebben ongeveer 2000 cd’s verkocht. Dat is geen gouden plaat en we kunnen nu ook Paradiso niet uitverkopen.” Maar de band speelde zich wel degelijk in de kijker. “Het is belangrijk dat mensen ons nu kennen en het tweede album serieus zullen nemen.”

Het spelen in een band brengt voor Van Wieren ook de nodige twijfel met zich mee: “Soms hebben we het er wel eens over of we het niet anders moeten aanpakken. Je weet op een gegeven moment wat wel en wat niet werkt en wat andere mensen mooi vinden. Maar ik maak toch liever iets dat ik zelf mooi vind.”

Inmiddels zit LPG volop in de voorbereidingen voor het tweede album, vertelt Van Wieren: “We hebben veertig nummers liggen. Daarvan hebben we er nu twintig gekozen en in één dag opgenomen in de studio. Die luisteren we nu door. Uiteindelijk moeten we die nummers perfect maken.” En dat kost natuurlijk tijd. “Eerst wilden we het album in maart uitbrengen, zodat we op alle festivals kunnen spelen. Nu wordt dat twee tot drie maanden later. Het moet gewoon een goede plaat worden: drie keer zo goed als de eerste. Toen waren we net een half jaar samen. Dat had zijn charme. Nu kunnen we echt spelen.”

Er is nog geen titel voor de opvolger van I Fear No Foe. Sterker: het kan nog alle kanten opgaan met het album. Van Wieren: “Het zou een heel harde plaat kunnen worden, of een rustige. Het zou ook een conceptplaat kunnen worden. Maar we veranderen vaak van mening.” Van Wieren is in ieder geval blij met de nieuwe gitaar die hij onlangs heeft kunnen kopen dankzij het geld dat de band ontving voor het gebruik van hun muziek in de reclame van een telefoonbedrijf. “Ik ben niet heel rijk geworden, maar we hebben allemaal een mooi instrument kunnen kopen.”

Doordat de band zich inmiddels volledig richt op het nieuwe album, schieten oude beloftes er bij in. LPG zou op 1 december een grote show in thuishaven Hoogezand-Sappemeer geven. Dat is nu uitgesteld: “Het Kielzog is de enige club in Hoogezand. Er gaan 600 mensen in. We spelen rond die tijd al in Groningen en zijn bang dat mensen niet meer naar Hoogezand zouden komen. We hebben besloten de show voorlopig uit te stellen. Het moet natuurlijk wel iets speciaals worden.”
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen