3voor12 Gelderland

Drillem winnaar dance finale Grote Prijs

Gelders K.K. Electronics imponeert, maar gaat met lege handen naar huis

Drillem wint de dance finale van de Grote Prijs. Naast K.K. Electronics uit Duiven geven nog vier dance acts een zeer goede acte de presence. Opvallend is de beduidend grotere opkomst dan vorig jaar. De dance finale leeft blijkbaar steeds meer in Nederland.

De stemming zit er gelijk goed in als de eerste act ZoëXenia het podium betreedt. Na een wat weifelend begin krijgt deze mooie dame met laptop, chaospad en stemvervormer de zaal in beweging met strakke beats en soulvolle zang. Beetje Jamie Lidell met minder goede beats. Het eerste kippenvelmoment van de avond.

Daarna vallen de twee in Duiven wonende Russen toch nog Amsterdam binnen. Zij produceren een ietwat duisterder geluid. Lome beats en mooie visuals, gestoeld op de erfenis van Kraftwerk en Alexander Robotnik. De bijdragen van gitaar, rhodes en twee blazers kwamen helaas niet al te prominent naar voren door een slechte mix van de productie.

De technische problemen duren voort tijdens het optreden van het tweekoppige Drillem. Zij hebben voor deze avond speciaal een uptempo set van twintig minuten in elkaar gedraaid. De drumpads vallen om, de microfoon zorgt voor oorverdovende feedback en op een gegeven moment staan er meer crewleden op het podium dan muzikanten. Desondanks houdt Drillem het hoofd koel en overtuigt meer dan ooit met strakke nummers en gestileerde visuals. Moloko, Peaches maar vooral veel Drillem.

Linked overtuigt voornamelijk door de retestrakke drummer die de nummers duidelijk omhoog tilt. Een goede breakbeatset maar toch her en der net niet lekker gezongen. De drummer ontvangt later op de avond de prijs voor de beste muzikant. Motio & E-contact brengen als voorlaatste act een simpele technoide set waarin zij weinig live spelen. De set ontwikkelt zich moeizaam en eindigt voortkabbelend, zoals die ook begonnen was. De laatste act van de avond krijgt de publieksprijs en bewijst dat drum-’n-bass in de Randstad nog niet dood is.

SUWU3 brengt ook weinig live maar krijgt wel de meeste dansers op de been. Nobody beats the drum laat tijdens het juryberaad zien waarom zij vorig jaar hebben gewonnen. Hun niveau komt echter niet boven de kanshebbers van dit jaar uit, wat aangeeft dat live dance steeds beter wordt in Nederland. In tegenstelling tot hun optreden op het Virus festival van dit jaar komt de breakbeat deze avond niet uit de verf.

En dan is daar ‘het’ moment van de avond. De naam Drillem valt en het gejuich uit de zaal overstemt de mc die de avond aan elkaar praat. Een terechte winnaar op een avond uitstekende live dance in een vol Paradiso.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12