CultFest in kraakpand De Molenpoort
Twee dagen, twaalf ruimtes, zestig acts
Op vrijdag 4 en zaterdag 5 februari vond in het Nijmeegse kraakpand De Molenpoort een Cultureel Benefietfestival plaats. Dat klinkt tamelijk hoogdravend, maar hoe cultureel verantwoord zijn deze krakers eigenlijk? 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ging kijken en besefte: ze zijn behoorlijk cultureel verantwoord!
Dat de organisatie een goed feest wilde geven, was natuurlijk een van de redenen voor dit festival. Maar daar bleef het niet bij. "We organiseerden wel vaker feestjes hier," vertelt een van de organisatoren, "maar die hadden altijd een duidelijk thema en bijbehorend publiek. Het viel op dat er maar weinig overlap was tussen de verschillende typen mensen die hier kwamen. Sterker: ze leken een afkeer te hebben van de rest van de wereld! De technofreaks moesten niets hebben van punks of crusties die op hun beurt weer niets moesten hebben van 'dat hippievolk' en 'al die stomme studenten'."
De vraag was dus wat er gebeurt als je een festival organiseert met voor elk wat wils. In ongeveer maand tijd zetten de 22 bewoners een zo divers mogelijk programma in elkaar. Verdeeld over twaalf ruimtes was er twee dagen lang echt van alles te beleven. Van theater tot opera en van bandjes tot live dance. In het begin van de avond vermaakte de bezoeker zich met stand-up comedy, acrobatiek of theater. Later op de avond lag de nadruk meer op muziek. Het was genieten bij Ralf The Human Beatboxer, bij de reggae van At Lipse en de rock-'n-roll van Winnie Park. Honger? Geen probleem! Een broodje fallafel halen in het restaurant en dat opeten terwijl je geniet van een korte film of een animatie in de mini-bios. Daarna lekker doordansen bij een van de vele dj's.
In totaal stonden er een slordige zestig acts geprogrammeerd, bijna allemaal uit Nijmegen en omgeving. Die deden stuk voor stuk geheel vrijwillig hun uiterste best om alle zintuigen van het zeer diverse publiek optimaal te prikkelen. De sfeer was er een van verbroedering en eeuwigdurend feest. Vrijwel alle genodigden (toegang was te verkrijgen via een gratis uitnodiging die je via via moest zien te bemachtigen) liepen dan ook met een grote glimlach op hun gezicht door het pand.
De opbrengst van dit zeer verantwoorde festival ging voor het grootste deel naar de Stichting Straatmensen voor Straatmensen. Een kleiner deel ging naar persoonlijke initiatieven, zoals het opzetten van een kliniek voor fysiotherapie in India. Foto's: Mol van de Poort