3voor12 Gelderland

#4df22: Het Valkhof Festival doet Bob Vylan hun onvrede bijna vergeten

Publiek laat zich gewillig meenemen in de boosheid van de Britten

Bob Vylan is boos. Soms op een biergooier in Hulst, maar meestal gaan zijn tirades over de Brexit, racisme, de BBC of het Britse koningshuis. Met een ontvlambare combinatie van grime en punk heeft het duo de Britse underground scene bestormd, al is op het Valkhof Festival niet iedereen direct overtuigd: komen die gitaren nou echt van een tape? Ja, wat dat betreft lijkt Bob Vylan misschien een vreemde eend vandaag. Toch hoeft het duo qua energie niet voor de eerdere acts onder te doen.

Hoewel de teksten van de nummers verbonden zijn aan de Engelse maatschappij zoals die van Hang Youth horen bij de Nederlandse, zorgt frontman Bobby Vylan ervoor dat er niets van de boodschap verloren gaat. Zo krijgen we te horen dat ‘GDP’ gaat over “propagandakanaal BBC” en uit hij voor ‘England’s Ending’ zijn onvrede over een flinke bonus die koning Elizabeth gekregen heeft, terwijl alles in het land onbetaalbaar wordt. Het kan rekenen op gejoel van het publiek: vanavond laten we ons gewillig meenemen in de boosheid van Bob Vylan.

Sowieso hebben de Britten het publiek vanavond al snel voor zich gewonnen en is er een fijne chemie. Muzikaal is het een soort hybride tussen Dizzee Rascal en Rage Against The Machine: het rockt, is politiek geëngageerd, maar is ook zeker catchy. Van ‘Take That’ en ‘Big Man’ tot ‘Wicked & Bad’, geen moment staat het publiek stil. De band geniet zichtbaar en is sympathiek: het lijkt erop dat het Valkhof Festival de enfants terribles vandaag heeft weten te bedwingen.

HET MOMENT
Bobby Vylan is in zijn element als ze bij afsluiter ‘Wicked & Bad’ zijn aanbeland. Het eerste deel van het nummer wordt gezongen vanuit de pit, voor het laatste deel draait hij rollen om en trekt hij het publiek het podium op. Enerzijds misschien wat cliché, tegelijkertijd past het bij de band die Bob Vylan en het publiek de afgelopen drie kwartier hebben opgebouwd.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12