3voor12 Gelderland

#4df17: Ook The Square Keys krijgen voeten niet van de vloer

Lekker luisteren vanuit je luie stoel

De Ramblas is deze vroege maandagavond het toneel van zompige blues, rauwe boogie en onvervalste Elvis Presley-rock ’n roll. The Square Keys weten het publiek goed in de stemming te krijgen, hoewel het een zit-sessie blijft door de huiskamermeubels rond het podium. Wel gezellig, alsof je bij elkaar op bezoek bent.

De driemansformatie bestaat uit Sraar Schoth op bas, Gijs Jacobs op zang en diverse instrumenten tegelijk en Maikel Verkoelen op viltstift. Op wat? Ja, op viltstift. Als in tekenen met gekleurde stiften op bierviltjes. Maikel tekent wat in zijn hoofd op komt of laat zich inspireren door de muziek: iemand uit publiek, een van de bandleden, een voorwerp waar zijn blik op valt of gewoon een sfeertekening. En dat doet hij in een razend tempo.

Intussen bespeelt Gijs zijn eigengebouwde dubbelnek (slide) Cigar Box Guitar en hij ziet daarbij kans te drummen terwijl hij met een gruizige, doorrookte whiskystem eigen nummers brengt en covers die in een geheel nieuw jasje zijn gestoken. Zijn versie van 'Whole Lotta Rosie' klinkt alsof een vermoeide cowboy na een lange dag stofhappen zijn laatste liedje ten gehore brengt. En hoed je als Sraar gaat jammen, want hij weet de meest psychedelische geluiden aan zijn bas te ontlokken. Maar dat gebeurt pas later, als hij op dreef is.

HET MOMENT:
Gijs werpt een broeierige blik het publiek in en spreekt de omineuze woorden: ‘de snare is los…’. Verschrikt trekt het publiek de voeten in, dit klinkt griezelig. Maar het is slechts de aankondiging van een korte pauze, waarin met duct tape en met behulp van een box de snare-drum wordt klemgezet. Het podium op de Ramblas is nog steeds niet drumstel-proof.

Intussen tekent Maikel onverstoorbaar door en deelt zijn tekeningen uit of zeilt ze het publiek in. Blij verraste reacties zijn zijn deel. Als The Square Keys slim zijn (en dat zijn ze), dan laten ze speciale viltjes bedrukken met hun contactgegevens. Nu maken ze ongewild reclame voor een fietsenmaker. Win-win situatie, guys.

Volg alle recensies, fotoverslagen en andere artikelen in ons dossier van de Vierdaagsefeesten.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12