3voor12 Gelderland

Twintig jaar kraakbolwerk

Feest in de Onderbroek

De Broek bestaat 20 jaar. Op 3 november 1984 werd het voormalige gebouw van de Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant gekraakt. Van een hardcore punkpodium werd muzikale kelder De Onderbroek een zaaltje waar hardcore tegenwoordig in brede zin moet worden opgevat.

Kraken leeft (nog steeds). De strijders tegen de overbodige woningnood kalken hun boodschap zo nu en dan op de muren in de stad. Het is blijkbaar een boodschap die vermeld moet worden, omdat steeds meer krakers hun werkterrein verleggen naar kleinere dorpen waar minder antikrakers te vinden zijn.

Was de Grote Broek twintig jaar geleden een van de vele panden in het linkse Nijmegen, de laatste jaren werd 'De Broek' het kraakicoon van de stad. Kelder en podium De Onderbroek groeit in diezelfde tijd uit tot Nijmeegs linkse, muzikale alternatief. Het was in de begintijd nog vooral hardcore punk wat er de klok sloeg. De laatste tijd is er binnen de programmering veel ruimte voor alles wat verrast en zich ondergronds bevindt.

Maar ook de Broek ontkomt niet aan de ambtelijke molens. In 2002 wordt de Grote Broek door de gemeente aangekocht. Daarna rommelt het in de gemeenteraad. Partijen maken bezwaar tegen de koopsom, tegen de invulling en tegen het huurcontract dat met de huidige bewoners gesloten moet worden. De oplossing komt als wooncorporatie Standvast Wonen het pand wil kopen. De gemeenteraad berust en de corporatie stelt met de bewoners een verbouwplan op. Het pand gaat een verfrissing tegemoet, maar tegelijkertijd zorgt de legaliteit voor regels. Nu moet ook De Onderbroek een horecavergunning hebben, het personeel moet verplichte diploma's halen en de spotgoedkope prijs voor een biertje moet omhoog.

Het vertrouwen in de toekomst is echter groot bij de Broek. Het aantal vrijwilligers blijft onverminderd groot, net als de stroom bezoekers. En die prijzen? Daar wordt streng op toegezien. "Geld zal nooit een drempel worden", zo stelt men het binnen de Broek. Ook de programmering belooft veel. Op het podium van De Onderbroek staan die bands die niet passen in Merleyn of Doornroosje. Inmiddels is ook de winkel en kantoorruimte van de buur van de Broek en Nijmeegs kleinste culturele vrijhaven, Extrapool, verhuisd naar de Grote Broek. En natuurlijk trekken boekhandel Assata, eetcafé De Klinker en alle andere activiteiten binnen het pand ook de nodige bezoekers.

Het jubileumweekend zit vol muziek. Op zaterdag treden Nirika, Sennen, Heros N Zeros en Lushus op. Zondag treedt het Arnhemse Antillectual aan. En wie niet van feestjes houdt, kan volgende week bij de reguliere programmering kijken en luisteren naar Ford Pier en Neptune. En zo is er elke week wel wat...

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12