3voor12 Gelderland

Ernem Zweet: waarom Seanpenn Diggeth vervangt

Seanpenn krijgt kans in plaats van The Analog Project, JAG en Je Moeder

Seanpenn vervangt Diggeth als Ernem Zweet-finalist. Dat is oud nieuws. Maar waarom is dat eigenlijk? En wie waren de andere kanshebbers op een felbegeerde finaleplaats? 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen vroeg jurycoördinator Saskia Holzhauer naar de ins en outs.

Op 9 juni is in Willemeen de finale van Ernem Zweet. Diggeth speelt niet, ondanks dat de jury hen wel graag terug zou zien. Dus moest men snel op zoek naar een vervanger. Jurycoördinator Saskia Holzhauer vertelt: "Het was erg moeilijk om een vierde finalist te bepalen. Normaal gesproken ga je met alle juryleden bij elkaar zitten en bespreek je dat. Helaas kon dat niet, omdat niet alle juryleden alle voorrondes hadden gezien." Met behulp van de juryrapporten die na elke voorronde zijn gemaakt, kreeg ze wat helderheid in de zaak.

"Om een beeld te krijgen, hebben we alle tweede bands per voorronde bij elkaar gezet. Daarmee zijn we de discussie gestart binnen de organisatie. Hierover hebben we weer met de jury overlegd en zo zijn we tot de vervanger van Diggeth gekomen: Seanpenn." De bands die in de voorrondes als tweede zijn geeindigd zijn The Analog Project (TAP), JAG, Seanpenn en Je Moeder. Saskia vervolgt: "TAP was technisch tijdens de voorronde de beste, maar het was minder creatief en vernieuwend. Songstructuren leken veel op elkaar en de zang was wat minder. JAG is een erg creatieve band, maar valt af door attitude en slordigheden. Het was ongeleid met een minder goede presentatie. Het was helaas te weinig een band. Het is een zanger met een verzameling muzikanten eromheen."

Seanpenn heeft een sterke zang en is erg experimenteel. "Maar ze hadden wat problemen in de arrangementen en techniek. Het zijn individueel goede muzikanten, maar kan nog iets meer uitgekristalliseerd worden. Je Moeder zou een echte kanshebber zijn voor Ernem Zweet, maar de interactie en samenspel kon beter. Het was weinig gevarieerd en omdat ze de apparatuur te hard zetten, werd het rommelig en onverstaanbaar." Bovendien hebben TAP en JAG al in de finale van Ernem Zweet gestaan.

"Bij redelijk gelijkwaardige beoordeling gaan we ook voor kansen voor de band die de ervaring niet heeft gehad. We hebben uiteindelijk voor Seanpenn gekozen vanwege hun eigen gezicht en omdat ze experimenteel zijn. Met het coachingtraject kunnen zij zeker een waardige tegenstander zijn voor de andere finalisten." Daarom Seanpenn dus. De andere finalisten zijn Lavalu, John Coffey en With Ice. En tussen al het pop/rock-geweld zouden we bijna vergeten dat er zondag 18 juni ook nog een Ernem Zweet Singer-songwritercontest is in Kultuurhuis Bosch. De deelnemers daarvoor zijn Hanneke de Jong, The Rain Poets en Renze Sleeking.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12