3voor12 Gelderland

Furtips: "Onze oude labelbaas is aan de drank geraakt"

Nieuw album Furtips eist al uw aandacht

Het Arnhemse Furtips brengt 2 april zijn nieuwe album 'We are communications' uit. Het cover/tribute album 'Gourmet Sounds' kwam vorig jaar nog in eigen beheer uit. Dit nieuwe album verschijnt bij Speakers From The Night. Op de dag van release wordt de plaat gepresenteerd in de Melksalon.

Het Arnhemse Furtips brengt op 2 april zijn vijfde studioalbum sinds de oprichting in 1991 uit. Het album, 'We are communications', komt uit op het nieuwe Nederlandse label Speakers From The Night. Terwijl de White Stripes hun album opnemen in twaalf dagen, hebben de heren en dame Furtip er rustig de tijd voor genomen. Het album is opgenomen in Studio Blanco in 2003 en 2004.

Speakers From The Night is het label van een aantal indiepoppers uit Velp. Dit nieuwe label is volgens de indiepoppers te omschrijven als: strange pop for relatively normal people. "Zij zagen het wel zitten om onze nieuwe plaat uit te brengen", zegt drummer Chief Wasdatwat. "Daar konden ze zich mee in de kijker spelen." Binnenkort verschijnt een sampler met bands die het label vormgeven. De eerste drie Furtips-albums werden uitgebracht bij het Ajax-label uit Chicago en Animal World Recordings uit Florida. "Onze oude labelbaas Tim Adams (Ajax) is aan de drank geraakt. En omdat hij boos was op de muziekindustrie, heeft hij zijn hele magazijn in de brand gestoken."

De latere labelbazen van Animal World Recordings zijn gestopt met het label toen ze verliefd werden en met elkaar gingen trouwen. Chief Wasdatwat: "Ook dit is echt waar!" De titel van het nieuwe album kwam de band tegen als bijschrift op kindershirtjes. "Bij de goedkope cadeauwinkel Chipie in de Steenstraat lagen deze shirtjes met een vrolijk Japans meisje erop. Het bijschrift leek ons veruit de beste titel voor het album."

De aandacht van de luisteraar wordt op 'We are communications' van minuut tot minuut opgeëist. "Het is een plaat met meer ideeën per vierkante minuut dan de meeste normale bands in hun hele carrière zouden willen hebben." Twee van de veertien nummers die op het album staan, zijn te downloaden via de Furtips website. "Als je de onlogica van de muziek en samenstelling van de band begrijpt, snap je de logica achter de hoes."

De hoes wordt gesierd door de vijf bandleden en een tafel met veel verschillende voorwerpen erop. Volgens Chief Wasdatwat zou je het ook zo kunnen zien: "We waren toevallig met een zak vreemde spullen en fotograaf Hans Wijninga in Kasteel Doorwerth. En/of we wilden eigenlijk een pret-punk plaat maken, maar waren te depressief."

De presentatie van 'We are communications' vindt zaterdag 2 april plaats in de Melksalon.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12