3voor12 Gelderland

De wethouder spreekt

"Je hoort nu niemand meer roepen over Doornroosje"

Als het aan Ton Hirdes ligt, krijgt Doornroosje nieuwbouw. De Nijmeegse wethouder van Cultuur belooft duidelijkheid in deze ambtsperiode. In een interview met universiteitsblad Vox zegt Hirdes teleurgesteld te zijn in de gemeenteraad die eerst besloot voor nieuwbouw van Roosje en nu “hoor je niemand meer roepen over het verhaal van Doornroosje.”

“Iedere instelling gaat voor zijn eigen belang. Dat is ook logisch en onvermijdelijk. Bij elke keuze die ik zou willen maken, zien zij hun plannen in gevaar komen.” Ton Hirdes zit in een onmogelijke spagaat. Van alle kanten komen er eisen en verzoeken op hem af. Roosje wil nieuwbouw, LUX wil meer geld en de wethouder moet een miljoen bezuinigen op de podia.

“Die miljoen bezuiniging proberen we te halen door de schouwburg te laten privatiseren, dat scheelt zo’n vijf ton. De rest zoeken we met name in een verlaging van de huisvestingslasten van LUX en De Lindenberg. We willen liefst niet aan de programmering komen. Maar of dat lukt is een tweede”, zegt Hirdes in het interview met Vox. Ook spreekt de wethouder zijn zorgen uit over arthouse LUX. Hij sluit niet uit dat muziek- en theaterprogramma’s bij LUX geschrapt gaan worden.

De gemeente heeft momenteel een onderzoek lopen naar het financiële reilen en zeilen bij het filmhuis. “Stichting LUX heeft altijd de indruk gewekt dat film voldoende geld oplevert om weer in muziek- en theaterprogramma’s te kunnen steken. Dat hebben ze niet waar kunnen maken, de getallen waren niet reëel. Ik kan me heel goed voorstellen dat LUX de komende jaren een dip gaat doormaken. Er zijn financiële grenzen”, zegt Hirdes op de vraag of er niet meer programmasubsidie moet komen voor LUX.

Tien jaar geleden werd er besloten om nieuwbouw te regelen voor Doornroosje, maar de poptempel is nog geen meter verschoven. “De hele raad liep achter Doornroosje aan. Maar als je nu kijkt, staat plotseling een nieuw theater voor de Lindenberg en het Steigertheater in de schijnwerpers, dan hoor je niemand meer roepen over het verhaal van Doornroosje. Men is wel erg snel geneigd om zich te richten op wat zich op dat moment aandient.”

Nieuwbouw is nu nog steeds niet zeker. Er is vier miljoen beschikbaar en de bouw kost iets meer dan tien miljoen. Extra geld dat er niet is. “Het hangt ervan af of we voldoende financiën kunnen vinden en of de raad bereid is om die voor nieuwbouw vrij te geven. Voor iedereen die mij verwijt dat ik geen keuzes maak: er komt duidelijkheid deze periode.”

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12