3voor12 Gelderland

#4df17: IDLES laat de oorlogsmachine op volle toeren draaien

Band overstijgt zijn eigen reputatie

De winnares van Idols 2017, Julia van Helvoirt, speelt vanavond ergens op de Vierdaagsefeesten. In plaats daarvan is 3voor12 Gelderland natuurlijk aanwezig bij IDLES. Op papier een typische postpunkband die onlangs debuutplaat Brutalism uitbracht, en ze komen hier blijkbaar niet om vrienden te maken. We zijn benieuwd.

Zanger Joe Talbot is vanaf Bristol hier naartoe geparadeerd met een fles whisky in de hand. Het exotische gezelschap als band volgt niet veel later. Talbot begint gelijk volle borst de teksten op te dreunen, ondertussen over het podium marcherend. Ook al lijkt hij de tekst te verliezen, de intentie is duidelijk. We hebben hier te maken met een recht voor zijn raap postpunkband die nog minder toegankelijk lijkt dan een bitter Protomartyr, of een Sleaford Mods met band. Maar genoeg over labels, want IDLES geeft er een eigen smaakje aan.

Het is een feest om te zien op het podium. De frontman gedraagt zich uitzinnig en de flamboyante gitarist laat zien over een paar flexibele heupen te beschikken. Bovendien begint nu de muziek binnen te komen van de kneiterharde drums, tot de industriële akkoorden. Fotografen ruimen snel de apparatuur op en vluchten weg van de voorste rij.

Want de intense momenten van de show volgen elkaar nu in rap tempo op. Een verdwaalde Beatles-tune 'I Saw Her Standing There' is daarbij een opvallende toevoeging: een flinke ontlading in het publiek en een lang applaus volgen. De verwachtingen worden ruimschoots overtroffen en de drie kwartier vliegen voorbij. Het was niet de bedoeling van IDLES, maar ze hebben er wat vrienden bij.

HET MOMENT:
Dat zijn er nogal wat. Telkens als de gitarist met prachtsnor het publiek in duikt, op een bepaald moment zelfs als duo met de andere gitarist, wordt er een feestje gebouwd en prachtig meegebruld. Met White Privilege’ als hoogtepunt. “Dance till the sun goes round, yeahhhh!”

Volg alle recensies, fotoverslagen en andere artikelen in ons dossier van de Vierdaagsefeesten.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12