3voor12 Gelderland

#4df22: Deathcrash op hun leukst als ze bijna de bocht uitvliegen

Ondanks zonnige weer raakt de emotionele slowcore diep

Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw, en in het Valkhofpark staan de vier heren van Deathcrash de donkere kant van het leven te bezingen. Onder begeleiding van rustige melodische gitaarriffs lijkt de Britse slowcoreband het Vierdaagsepubliek in slaap te sussen. Tot de bassist zijn distortionpedaal indrukt. 

Een lastig moment op de dag is het zeker – zes uur ’s avonds op de eerste dag van de Vierdaagsefeesten – om meegenomen te worden in de muziek van Deathcrash. Het Valkhofpubliek werkt z’n eerste kaasgehaktburger naar binnen en krijgt onder invloed van de eerste biertjes zin in een feestje. “We’re overthinking, anyway. You’ll get sad again, anyway” fluistert zanger Tiernan Banks. Waar de Nijmeegse binnenstad volstroomt met feestgangers vol knaldrang, lijkt Deathcrash ons terug te willen nemen naar de gevoelens die we allemaal tijdens de lockdowns van de afgelopen jaren voelden.

Maar de lange, melodische slowcoreballads bouwen steeds op. De gitaren worden rauwer, de bassist drukt zijn distortionpedaal in. Ook de woede heeft een plekje in het repetoire van Deathcrash, hoewel het altijd binnen de grenzen blijft. Op die momenten, als Deathcrash bijna de bocht uitvliegt, zijn ze op hun leukst, daar waar verdriet, woede en misschien hier en daar een sprankje hoop bij elkaar komen.    

HET MOMENT
Pas na afloop van het optreden is echt goed te merken welk effect dit optreden heeft gehad. De emoties die de band in haar nummers heeft gestopt, de depressie, de onzekerheid, het verdriet, de woede dreunen nog na in je lichaam als de laatste klanken al geklonken hebben. En als je je volgende biertje staat te halen bij de bar besef je dat dit ook iets is wat je tijdens de festivalloze zomers gemist hebt. Volledig opgaan in de emoties van een ander door middel van de muziek, ook als je net in de feeststemming begint te komen. 

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12