3voor12 Gelderland

#4df22: De occulte drone van Neptunian Maximalism

Neemt de Arc mee op ontdekkingsreis naar een nieuwe era

Vandaag zijn ze met zeven, maar bij optredens kunnen het ook makkelijk andere aantallen zijn. Neptunian Maximalism doet daar niet moeilijk over. Is de muziek al niet in een genre te vatten dan zijn de muzikanten al helemaal niet in  een hokje te stoppen. Neptunian Maximalism (aka NNMM) is een collectief ‘occultural engineers’ uit België dat in een wisselende bezetting experimenteert met de alchemie tussen drone metal, spirituele vrije jazz en psychedelische overpeinzingen. Het project is gestart in 2018 door onder andere multi-instrumentalist Guillaume Cazalet en saxofoonveteraan Jean Jacques Duerinckx. En dit gezelschap wordt regelmatig aangevuld tot een occult drone-orkest met een diversiteit aan muzikanten en stijlen.

De thematiek van de band spitst zich toe op de toekomst van het leven op aarde waarbij zij ervan overtuigd zijn dat er een einde komt aan het tijdperk van de mens ten gunste van een nieuwe era, het proboceen. Volgens het collectief ligt het voor de hand dat de wereld geregeerd gaat worden door een ras van superintelligente olifanten.

Het fijne van dronemuziek is dat het eindeloos door gaat, nummers lopen naadloos in elkaar over en soms lijken de muzikanten zelf ook niet helemaal te weten waar ze mee bezig zijn. Maar hoewel vervreemdend blijft de muziek zeer toegankelijk en spannend en het publiek verveelt zich geen moment dankzij de jazzy saxofoon, het stonerritme van de drums, het snarenspel en de woordloze zang. Het blijft alleen vrij onduidelijk wat de man achter de synthesizer toevoegt aan het geheel.

Het moment
Wanneer een van de drummers even wat minder te doen heeft kruipt hij achter zijn drumkit vandaan en begint het publiek te filmen, waarbij hij zijn medemuzikanten soms danig in de weg loopt.

Een ander mooi moment is wanneer ‘de Tekenaar’ weer opduikt. Een vaste bezoeker aan het Valkhof Festival, altijd gewapend met een schetsblok staat hij steevast vooraan. Het maakt niet uit welk genre, hij is van de partij. Ook na twee jaar stilte duikt hij vanavond rond een uur of acht gelukkig weer op.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12