3voor12 Gelderland

The Feromones zijn logische winnaar Kaf en Koren 2006

Innerstate heeft zeker potentie en een markt en is een goede tweede

De tweede editie van de Kaf en Koren, de studentenbandcompetitie van Cultuur op de Campus, is ten einde. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen blikt terug op de ijzersterke finale in Doornroosje op woensdag 7 juni.

De jury en het publiek zijn het deze avond roerend met elkaar eens. The Feromones zijn na hun voorgangers neWax, ook een telg uit de op-de-jaren-tachtig-geïnspireerde-muziek-familie, de volgende winaar van Kaf en Koren. Geen verrassing. Niet dat de andere bands slecht waren, verre van, maar the Feromones hadden net dat extra's. Ook Plastic Halo heeft iets extra's. Zij leunen zwaar op presentatie en gimmicks en dat maakt hen een leuke band om te zien.

Het duurt even voor je snapt waarom de gitarist op blote voeten loopt en waar toch die pianogeluiden vandaan komen. Bij nadere inspectie blijkt dat de gitarist een poging doet om op blote voeten piano te spelen. Iets wat hij beter kan laten, want het klinkt natuurlijk niet zo fantastisch. Met zijn handen gaat beter, maar dan verdwijnt hij ineens uit het zicht doordat hij zich naar de vloer moet storten. Maar goed, je onthoudt het wel. Geen klachten over hun nummers. De rockende britpop zit prima in elkaar en wordt met overtuiging gebracht, maar is al met al stukken minder uitgesproken dan de podiumpresentatie.

Nog meer blote voeten bij Innerstate. Ook in Merleyn stond de zanger op blote voeten, maar dat leek meer te maken te hebben met een teenslippermoeheid. Deze dag is het echter schoenenweer en de functie van het gebrek aan schoenen blijft onduidelijk. Voor een paar flinke sprongen in de rockende passages is vering van zolen gewenst, maar misschien weegt dat niet op tegen de 'down to earth' yoga-gevoelens die nodig waren voor de wat softere nummers. En het moet gezegd: strakke band, goede nummers.

De jury vond dat het ze ontbrak aan eigen smoel. En kunstzinnig gezien valt er inderdaad weinig te ontdekken. Maar deze band heeft zeker potentie en een markt. Wat maakt the Fermones dan tot winnaar van Kaf en Koren 2006? De fruitige, springerige nummers, de jonge-hondenuitstraling, de verrassende knipogen naar de vroege Depeche Mode en Human League? Dat en een beetje 'je-ne-sais-quoi'. Jammer dat de tijd ze in no time gaat inhalen; de jaren tachtig-revival is op zijn retour. Maar eerst gaan we ze zien op al hun gewonnen optredens. Foto's: Monique Samsen

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12