3voor12 Gelderland

#4df17: 45ACIDBABIES geeft punk een frisse wending

Utrechts viertal toont aan dat millennials het rocken niet verleerd zijn

De zondag van Valkhof Festival lijkt de dag van de stoere frontvrouwen te zijn. Maxime Bartag van Mister and Mississippi, Pip Blom en natuurlijk Sophia de Geus van 45ACIDBABIES. Omringt door de rest van de band en poppen met verfspetters aan de microfoonstandaard geeft ze Valkhof Festival de powerboost om energiek de tweede avond van de Vierdaagsefeesten in te gaan.

45ACIDBABIES is een van de vele goede, harde bands die de afgelopen jaren in Utrecht het licht zagen. Ze deden al de Popronde en hadden de eer te spelen op het afscheidsconcert van die andere harde Utrechtse band, John Coffey. Er is nog geen album, maar de eerste vier singles beloven alleen maar goeds. Waar het op de plaat allemaal nog redelijk vriendelijk en catchy klinkt, gaat ze er live keihard in. Na te hebben geopend met een cover van Gwen Stefani’s ‘Hollaback Girl’ gaat de beuk er in en rammen ze drie kwartier lang garagepunk door het Valkhofpark.

Een garage-punkband die opent met ‘Hollaback Girl’ is absoluut niet traditioneel. 45ACIDBABIES maakt dan ook niet de klassieke garagepunk die we kennen. Het Utrechtse viertal vertegenwoordigt een nieuwe generatie aan punkers, de punkliefhebbende millennials, om maar een vies woord te gebruiken. Toch dekt dit wel goed de lading, want het is precies dat vleugje zeroes-pop dat 45ACIDBABIES heerlijk fris maakt. Het maakt de muziek een vorm van garagepunk die niet zijn ballen verliest en verwaterd tot poppunk, maar toch toegankelijker, dansbaarder en actueler is dan de traditionele garagepunk.

HET MOMENT:
Al vroeg tijdens het concert komt een vriend van de band naar voren en schreeuwt naar frontvrouw Sophia dat het harder moet. Wat moet harder? Alles! Sophia vraagt het publiek wat zij daar van vinden. De rest van het publiek beaamt. Dus gaat er een verzoekje naar de geluidsman of het harder kan. Het Valkhof Festival wil duidelijk knallend de nacht in.

Volg alle recensies, fotoverslagen en andere artikelen in ons dossier van de Vierdaagsefeesten.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12