3voor12 Gelderland

#4df22: Alogte Oho & His Sounds of Joy

Positief en opzwepend: stilstaan is geen optie

Alogte Oho is in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een van de belangrijkste muzikanten uit West-Afrika. Met zijn band His Sounds of Joy maakt hij dansbare afrogospel in de traditie van de Frafra uit Noord-Ghana waar hij is opgegroeid en straalt één en al positiviteit uit. “We come to bring love!” en dat doen Alogte en zijn zevenkoppige begeleidingsband met aanstekelijk enthousiasme. Treed binnen in de wereld van de Frafra Gospel maar laat je niet misleiden door deze term. Alogte Oho laat met zijn band zien en horen hoe divers de hedendaagse Afrikaanse muziek klinkt. En stilstaan is daarbij geen optie.

De line-up van deze avond is een beetje bizar. Voorafgegaan door experimentele atonale jazz, gevolgd door een partij pittige postpunk lijkt deze typische wereldmuziek een beetje misplaatst maar het enthousiaste publiek laat zien en horen dat ze wel degelijk voor Alogte Oho naar het Valkhof zijn gekomen. Meteen bij de start wordt al gevraagd om dicht bij het podium te komen om te dansen en dat is niet tegen dovemansoren gezegd. De danspassen worden zorgvuldig gekopieerd, of mensen dansen hun eigen dans. Het maakt niet uit, de vreugde spat eraf. Of het nu stevig swingende rocknummers zijn of meer traditionele songs. Hoe verder de show vordert, hoe meer energie. Trompet en saxofoon gaan regelmatig een duel aan, percussie en toetsen laten zich niet onbetuigd en de twee zangeressen houden het ritme er strak in met hun kalebassen en hun expressieve dans. En Alogte Oho brengt onverstoorbaar zijn boodschap van liefde, onder andere zijn bekendste nummer ‘Mam Yinne Wa’ (God, you love me so) met bijbehorende danspasjes.

HET MOMENT
Het publiek is oprecht teleurgesteld als de set ten einde loopt. Hier hadden wij wel de hele avond mee door kunnen gaan. Gelukkig zijn er nog de cd’s. Niet te koop, maar Alogte deelt met ruime hand zijn schijfjes uit aan mensen met een rood Valkhofarmbandje.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12