3voor12 Gelderland

Dag Des Oordeels: P van Dongen - AH Erlebnis

Jonge Nijmeegse producer groeit van 'trans' naar techno

Hij komt uit de trackerwereld, maar Nijmegenaar P van Dongen, Piet voor intimi, is naar eigen zeggen doorgegroeid van 'trans' naar techno. Planet Rose was twee jaar geleden voor hem een eye-opener: hij wist welke muzikale richting hij in moest slaan. Hij spamde Wolfskuil Records met enkele demo's, waarna die hem in het zwarte goud perste, samen met collega GWP Gatzigristos, met als titel 'AH Erlebnis'.

Speciaal voor een 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen-recensie maakte P van Dongen een demo. Het schijfje bevat vijf nummers, waarvan er vier eigen producties zijn. De openingstrack is een aangename verassing. Dit is bijna geen techno meer, dit is IDM. Het staat kwalitatief als een huis. Het tweede nummer, een remix van LL (resident van Planet Rose), is een standaard technonummertje zonder veel verrassingen.

Ik skip naar drie en concludeer dat de volledig eigen producties het winnen van de remix. Weer een crossovernummer tussen minimal en elektronica. Het neemt je de volle zeven minuut zevenentwintig mee, zonder dat er echt veel gebeurt. Zo hoort het! Nummer vier is beukenstein, maar springt er niet uit, dit is dertien-in-een-dozijn-muziek, die je binnen no time vergeet. De cd eindigt met Willem III, System 7 all over again. Retrotechno met nieuwe technieken.

P van Dongen heeft veel potentie, dat hoor je zeker in het eerste en derde nummer terug. Persoonlijk vind ik de IDM-kant van deze demo interessanter, maar op de dansvloer werkt de simpelere techno ook, daarvan ben ik overtuigd. Nee, Piet, jij mag vaker demo's sturen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12