3voor12 Gelderland

Nijmeegse artiesten zingen werk van Nina Simone

Initiatiefnemer Henk Hendriks: "Ik wilde eigenlijk gewoon een cd'tje maken met bevriende muzikanten"

Op 17 november 2003 besloot de Nijmeegse gemeenteraad een straat in de stad te vernoemen naar Nina Simone. Een eerbetoon aan de grootse zangeres die zo'n vier jaar van haar leven hier doorbracht. Henk Hendriks gaat verder. Hij produceert dit jaar een tribute-cd en maakt gebruik van bekende stadgenoten.

Nijmeegse muzikanten die nummers van Nina Simone zingen: het maakt een hoop reacties los. Vrijwel zonder uitzondering positief. Initiatiefnemer van dit project is Henk Hendriks, zanger van de Red Rooster Club. Hij had niet op zoveel respons gerekend: "Ik wilde eigenlijk gewoon een cd'tje maken met bevriende muzikanten. Maar inmiddels begint het flink uit de hand te lopen."

De cd is nog lang niet klaar. Maar het begint wel steeds vastere vormen te krijgen. Hendriks: "Verschillende artiesten hebben al toegezegd mee te willen werken. Clemens VandeVen, Maud, Fay Claassen. Rood gaat 'The other woman' zingen, Rolinda doet 'Ain't got no/I got life', de Red Rooster Club doet 'Since I fell for you'. De grootste verrassing was dat Frank Boeijen zijn medewerking toezegde. Hij doet normaal gesproken nooit dit soort dingen, maar hij vond het een leuk idee. Zijn ouders waren grote fans van Nina Simone. Hij zal 'Shall be released' doen."

De cd staat voorlopig gepland voor september. "De Vereeniging heeft haar medewerking al toegezegd voor de presentatie. De exacte datum is nog niet bekend, maar we gaan voorlopig uit van een doordeweekse dag in september 2005."

Zoals dat zo vaak gebeurt met dergelijke initiatieven, was de aanleiding onvrede. Hendriks: "Het idee ontstond toen ik het programma voor Nijmegen 2000 doorkeek. Er stond niets tussen dat mij aansprak. Ik ben toen met het idee van een Nina Simone-cd en een concert naar de organisatie van Nijmegen 2000 gestapt. Ik heb 3 keer contact gezocht zonder reactie te krijgen. Pas de vierde keer kreeg ik antwoord: een mailtje van de secretaresse. 'Het is een leuk idee, maar we hebben geen budget.' Terwijl ik niet eens om budget had gevraagd! Op dat moment dacht ik: ik heb jullie niet nodig. Ik doe het wel alleen."

Dat gaat hem behoorlijk af. De belangstelling is groot en die zal in de loop van 2005 alleen nog maar groeien. Er is echter één probleem. Nina Simone heeft nu niet bepaald haar hele leven in Nijmegen gewoond. Is het niet een beetje 'hebberig' om ons haar toe te eigenen? "Ze heeft 4 jaar in Nijmegen gewoond. Heel afgeschermd ook nog. Ze heeft hier nooit opgetreden en ze wilde zelfs niemand ontvangen. Dus om te zeggen dat ze een actief Nijmeegs leven had, nee. Maar als de gemeente een straat kan vernoemen naar Nina Simone, dan kan een cd ook, toch?"

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12